Nic se zhmotnilo. Nothing Phone (1) sice neoslní výbavou, ale blikající záda jen tak někdo nemá

  • Nothing představil telefon, který zprvu vzbuzoval velkou vlnu zájmu
  • Nakonec se z něj vyklubal „přehypovaný“ telefon střední třídy
  • Přesvědčí vás o jeho koupi blikající záda?

Společnost Nothing dnes konečně oznámila svůj druhý produkt, kterým je, po sluchátkách Nothing Ear (1), smartphone Nothing Phone (1). Nejedná se o žádné zcela neznámé zařízení, protože v předchozích dnech a týdnech na internet pravidelně unikaly střípky z jeho hardwarových specifikací.

Carl Pei, zakladatel této značky, umí marketing mistrně, takže to navenek vypadalo, že snad nový smartphone vypálí rybník všem topmodelům od zavedených výrobců. V praxi se ale dostavilo zklamání, Nothing Phone (1) je spíše telefonem střední třídy s průměrným čipsetem od Snapdragonu a s blikajícími zády. Bude to k úspěchu stačit?

Unikátní záda ve dvou barvách

Zatímco z přední strany vypadá novinka jako tuctový smartphone, rozhodně se nedá říci to stejné o jeho zádech. Ta jsou totiž průhledná, a nabízí pohled na některé komponenty telefonu, zejména na cívku pro bezdrátové dobíjení. Kolem ní je však umístěn prstenec s diodami. Stejný obepíná i ovál okolo fotoaparátu, doplňuje jej pás diod u horního pravého rohu a diodový „vykřičník“ poblíž nabíjecího konektoru.

Klepněte pro větší obrázek
Nothing Phone (1) se bude nabízet v bílé a černé barevné variantě, za zmínku stojí i zvýšená odolnost IP53

Na zádech je umístěno celkem 900 diod, a jejich chování si upravíte v nastavení telefonu. Výrobce tuto funkci nazývá „Glyph Interface“, blikání zad se synchronizuje s vyzváněním, slouží i k „tichému“ upozornění na notifikace vybraných aplikací (pokud leží telefon displejem dolů), pro osvětlení při natáčení videí či k informaci o stavu nabíjení baterie. K tomu však slouží jen spodní diodový pruh poblíž USB-C. Hlavní snímač s duální stabilizací má rozlišení 50Mpx (F1.8), a doplňuje jej 16Mpx širokáč (F2.2). Při focení využijete, jak detekci scén, tak inteligentní noční režim.

Samotné tělo telefonu o tloušťce 8,3 mm a hmotnosti 193 gramů je vyrobeno z recyklovaného hliníku. Na širokých bočních hranách najdete, nejen doplňková ovládací tlačítka, ale také stereo reproduktory vylepšené technologií Dirac Audio. Sluchátkový jack na telefonu chybí, přes USB-C dobijete integrovanou 4 500mAh baterii maximálně 33 Watty. Z nuly na padesát procent se dostanete za půlhodinu. Bezdrátové dobíjení má strop u 15 Wattů, a počítat můžete i s 5W reverzním bezdrátovým dobíjením ze zad telefonu. V tom případě se kruh okolo cívky efektně rozzáří.

OLED displej o úhlopříčce 6,55 palců poskytuje rozlišení 2 400 × 1 080 pix. Panel pochází od společnosti Visionox, podporuje 120Hz obnovovací frekvenci, HDR10+, a jeho součástí je průstřel pro 16Mpx selfie (Sony IMX471) a také optická čtečka otisků prstů. Tu doplňuje odemykání obličeje od společnosti ArcSoft. Panel kryje odolné sklo Gorilla Glass 5.

Zřejmě největším kontroverzním rozhodnutím výrobce bylo nasazení čipsetu Snapdragon 778+. Ten má sice na střední třídu slušný výkon, ale jako první verze Androidu je u něj uváděn Android 11, takže už teď je jasné, že Nothing bude mít díky nedostupným ovladačům problém s updatem na vyšší verze systému, než je Android 14.

A to je reálná hrozba, protože Nothing u telefonu slibuje tři nástupnické generace Androidu (tedy až Android 15) a čtyři roky bezpečnostních aktualizací. Mimochodem, je to o rok méně, než interval bezpečnostních záplat od Googlu, či navíc ještě o jednu generaci Androidu méně, než kolik aktuálně slibuje Samsung.

V telefonu běží Android 12, jehož součástí je velmi jednoduchý Nothing Launcher, který jsme si mohli proklepnout již dříve. Prostředí je bez bloatwaru, výrobce upřednostňuje rychlost a plynulost. Přímo z rychlého nastavení, tj. bez nutnosti samostatné aplikace, bude možné ovládat produkty třetích stran, např. elektromobily Tesla. Integrace dalších zařízení přibude později. Nejpoužívanější aplikace se budou spouštět rychleji, málo používané systém naopak zmrazí, aby nezatěžovaly systémové zdroje. Přímo na domovské obrazovce můžete mít přístup i ke své NFT sbírce.

Nabízet se bude i v Česku

Nothing na svém blogu publikoval detaily toho, kde a kdy je možné telefon pořídit. Prodeje budou zahájeny v několika vlnách. První zájemci si mohou pro telefon přijet 16. července do Londýna, ovšem každý den bude k dispozici jen omezené množství kusů. Od 18. července se přidají vybraní partneři.

Představovací video ke smartphonu Nothing Phone (1):

Od 21. července bude telefon k dispozici u partnerských operátorů, na webovém e-shopu Nothing.tech a také u českých prodejců Alza a Datart. A cena? Základní varianta (8/128 GB) bude v Česku stát 11 999 Kč, dostupná bude pouze v černé barvě. Verze 8 + 256 bude v obou barvách, tj. v černé a bílé, a to za 12 899 Kč. Varianta s paměťmi 12 + 256 GB pak bude stát 13 999 korun.

Nothing Phone (1) (8+128GB)
rozměry a hmotnost: 159 × 76 × 8,3 mm, 194 g
displej: 6,6", kapacitní OLED, 1 080 × 2 400, 402 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE, 5G
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, GPS
paměť: 128 GB, RAM: 8 GB, baterie: 4 500 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 778G+ 5G (8× Cortex-A78, 3 GHz, 6nm)
operační systém: Google Android 12
fotoaparát: 50MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
70 %
vybavenost
cena: 8 090 Kč

Diskuze (35) Další článek: Samsungy dostanou oživené prostředí. Společně s Androidem 13 do telefonů dorazí i nadstavba One UI 5.0

Témata článku: Nothing, , , , , , , , , , , , , , , , , Nothing Phone (1), Visionox, Třída, Glyph, Watt, Sluchátko, Carl Pei, Nothing Ear,