Vzpomínáme: když se tenkrát měnil Paegas na T-Mobile

Přeměna Oskara na Vodafone nebyla unikátní záležitostí. Český mobilní trh již jeden „rebranding“ zažil, a to v první polovině roku 2002, kdy se tehdejší operátor Paegas přeměnil na T-Mobile. Vzpomínáte si ještě, jak k tomu došlo?

Společnost RadioMobil, která vznikla v červnu 1996, spustila svou síť pod názvem Paegas v září 1996. Stalo se tak asi o dva měsíce později po tom, co služby v síti GSM začal nabízet Eurotel. Tyto dvě společnosti se zasloužily o prvotní rozvoj mobilní komunikace u nás. Svedly spolu mnoho cenových soubojů, ale i boj o to, kdo kterou službu spustí dříve.

Majoritním vlastníkem společnosti RadioMobil byl Deutsche Telekom a protože vlastnil více mobilních operátorů po celém světě, rozhodl se jejich jména sjednotit. Jako nový název pro všechny tak bylo vybráno neosobní a příliš technické spojení „T-Mobile“, pod kterým už svého času fungoval mobilní operátor v Německu. Postupná změna názvu našeho Paegasu na T-Mobile tak začala 2. dubna 2002 a jeho jméno se definitivně ztratilo 30. června 2002. Vzhledem k tomu, že podobnou změnu názvu podstoupil minulý týden Oskar, nabízí se udělat malé srovnání.

Vítání ve velkém stylu

Stejně jako změna Oskara na Vodafone i přejmenování Paegasu na T-Mobile probíhalo postupně. Hlavním důvodem bylo seznámit zákazníky i širokou veřejnost se změnou značky. Vzhledem k tomu, že T-Mobile a Vodafone nejsou česká slova, musela se kampaň zaměřit i na správnost výslovnosti těchto jmen. Kdyby byla změna provedena jednorázově, mohla by se značná část lidí mylně domnívat, že na trh vstoupil další operátor. Oskar v této situaci vsadil na duální název Oskar Vodafone, který používal přibližně půl roku. U Paegasu k ničemu takovému nedošlo. Přelomovým datem se stal 18. duben 2002. Společně s českým Pegasem se v tento den na T-Mobile přejmenovali i další dva operátoři v jiných zemích Evropy. Jednalo se o britský One 2 One a rakouský max.mobil.

Z tohoto důvodu se taky v Praze na Václavském náměstí uskutečnila akce se jménem T-Mobile den. Na jevišti vystoupilo několik známých osobností české populární hudby, např. Leona Machálková a Kamil Střihavka. Přišel i sportovec Aleš Valenta nebo Miss ČR 2002. V průběhu celé akce také probíhaly občasné přímé přenosy z Vídně a Londýna, kde ve stejnou dobu uskutečňoval podobný program, který měl symbolizovat nový globální image „nového“ operátora. Hlavním lákadlem pro diváky pak byly soutěže o mobilní telefony. Celá akce byla charitativního charakteru a pro dětské SOS vesničky se tak podařilo vybrat 1 200 000 Kč.

K 1. červenci 2002 pak T-Mobile přejmenoval i tarify a další služby. Paegas tak definitivně zmizel v propadlišti dějin. Většinou šlo jen o nahrazení slova Paegas za T-Mobile. Nejvýraznější byla změna jména portálu Paegas Click na T-zones. Portál Paegas Click se už od svého uvedení do provozu potýkal se závažnými problémy a změna jména tak byla možností, jak začít jeho novou éru bez poskvrny. Hlavní novou službou bylo stahování Java her, kterou T-Mobile u nás nabídl jako první.

Vodafone oznámil, že také plánuje spustit nový portál. Stát by se tak mělo zřejmě v květnu a spolu se zprovozněním sítě UMTS by měl přinést nové multimediální služby. Otázkou jen zůstává, jaké pro něj Vodafone zvolí jméno. Název Live, který používá v ostatních zemích, totiž u nás používá Eurotel.

A pak přišlo zdražení...

První rok působení T-Mobilu na českém trhu ale nebyl pro jeho zákazníky nikterak radostný. V létě 2002 sice přišla nová služba v podobě MMS zpráv. Už o Vánocích ale operátor spustil soutěž Melouny se valí a zákazníkům jaksi zapomněl oznámit zvýšenou cenu soutěžní esemesky. Mnoho lidí bylo rozhořčeno a pod nátlakem ze strany Sdružení pro obranu spotřebitelů musel cenu soutěžních zpráv snížit a peníze zákazníkům vrátit.

Po Novém roce 2003 ale přišla další rána. 4. února 2003 byla zrušena veřejná SMS brána a zpoplatněn mobilní e-mail s doménou t-email.cz. Když se k tomu přidalo poměrně výrazné zdražení v podobě nových tarifů a zpoplatnění volání do hlasové schránky, negativní rekce zákazníků na sebe nenechaly dlouho čekat. Ani chystaný bojkot nic nevyřešil. Vodafone již slíbil, že veřejnou SMS bránu zachová. Doufejme jen, že jeho nové tarify nepřinesou stejné zdražení, jako tomu bylo v případě T-Mobilu. Že to s cenami ale nebude vždy růžové, naznačil již nový ceník roamingu.

Zmizí i Eurotel?

Přeměna Paegasu na T-Mobile je dnes již minulostí. Málokdo si dnes vzpomene, že tu dříve T-Mobile nebyl. To stejné bude za pár let platit i o Oskarovi. Zbývající třetí operátor Eurotel si zatím zachovává svůj původní název. Společnost Telefonica ale již uvažovala, že jej také přejmenuje. V úvahu připadají jména Movistar nebo O2. Dočkáme se tak třech mezinárodních operátorů na české mobilní scéně?

Diskuze (40) Další článek: Nokia 6233: počkáte si až do srpna

Témata článku: , , Malé srovnání, Pegas, Paegas, T Mobil, T - Mobil, Mobil, MOBI, VZP