Nejlepší novinkou MWC 2012 se stal 41Mpx fotomobil

Je Nokia opravdu zpět? Po barcelonském veletrhu to vypadá, že ano. Odnesla si totiž jednu z hlavních cen Global Mobile Awards. Bodoval i Samsung.

Světový mobilní veletrh 2012 je za námi. V několika posledních dnech na něm byly světu představeny technologie a telefony, jimž bude letošní rok patřit. Prim budou hrát čtyřjádrové procesory, podpora NFC a v některých zemích LTE nebo například stále kvalitnější snímací čipy mobilních fotoaparátů v čele s těžko uvěřitelnou 41Mpix Nokií 808 PureView. Již tradičně se pak na závěr barcelonského veletrhu vyhlašují ceny Global Mobile Awards. Letos se jednalo v pořadí již o 17. ročník této ankety.

Klepněte pro větší obrázek

Více než 170 nezávislých analytiků, novinářů a odborníků z celého světa vybíralo nejlepší aplikace, telefony, inovátorské funkce a projekty atd. za loňský rok. Volilo se z rekordních 600 různých produktů a služeb, které byly uspořádány do 32 kategorií. Zvláštní ocenění, které se netýkalo uplynulého roku 2011, byla cena pro nejlepší nový telefon, přístroj nebo tablet představený právě na mobilním veletrhu v Barceloně 2012 (Best New Mobile Handset, Device or Tablet at Mobile World Congress 2012). My si nyní představíme ty nejzajímavější kategorie a samozřejmě také jejich vítěze.

Nejlepší mobilní aplikace - spotřebitel: Angry Birds Rio

Tuto cenu získalo vývojářské studio Rovio Entertainment Ltd. za jejich hru Angry Birds Rio. Tato verze rozzlobených ptáků totiž v loňském roce dosáhla více než 120 milionů stažení na nejrůznější zařízení napříč všemi platformami, pro které byla k dispozici.

Nejlepší mobilní aplikace - byznys: Citrix Receiver

Tuto cenu si odnesla společnost Citrix Systems za aplikaci Citrix Receiver. Ta umožňuje firemním zaměstnancům jednoduchý přístup k jejich pracovní ploše a firemním aplikacím z jejich mobilních zařízení, které běží na nejnovějších Android, iOS nebo Blackberry telefonech a tabletech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nejlepší mobilní aplikace - celkově: WhatsApp

Nejlepší mobilní aplikací za rok 2011 se stala WhatsApp od společnosti WhatsApp Inc. Jedná se aplikaci pro posílání krátkých zpráv, aniž byste za ně museli platit. Jediné, co potřebujete, je mít aktivní standartní datový tarif. Tuto aplikace mohou využívat vlastníci iPhonů, Nokií, Blackberry a telefonů s Androidem. Na rozdíl od iMesseging pro iPhony je možné skrze WhatsApp posílat zprávy na všechny telefony podporující tuto aplikace, ne jen na zařízení se stejným operačním systémem.

Klepněte pro větší obrázek 

Nejinovativnější mobilní aplikace: SwiftKey

Zde se vítězem stala aplikace SwiftKey pro operační systém Android. Jedná se o pomocníka při psaní SMS nebo mailů, který dělá psaní jednodušší a rychlejší. Jak tato aplikace funguje, se můžete podívat na následujícím videu. SwiftKey v letech 2010 a 2011 několikrát stále nejstahovanější placenou aplikací a celkově dosáhl více než 5 milionů stažení.

Nejlepší mobilní služba pro spotřebitele: Google Maps

Tato cena se stala kořistí samotného Google, konkrétně její služby Google Maps. Hlavní zásluhu na tomto ocenění měla podle porotců především loňská aktualizace této služby, která přidala podporu mapových podkladů uvnitř důležitých budov, jako jsou vybrané letištní haly, hotely, obchodní domy aj.

Klepněte pro větší obrázek
Google Maps v satelitním zobrazení na tabletu s OS Android

Nejlepší inovace pro automobilový průmysl: Ford SYNC

Toto ocenění putuje do společnosti Ford Motor Company Ltd. za jejich Ford SYNC. Jedná se o pomocnou službu v autech značky Ford, která svým majitelům umožňuje hlasově ovládat hudbu, ukládat kontakty do telefonního seznamu telefonu nebo utvářet hovor hláškou „Zavolat jméno příjmení“. Ačkoliv to zní směšně, užitečné to určitě může být.

Nejlepší inovace pro žurnalistiku: Financial Times Web App

V této kategorii se na prvním místě objevilo vydavatelství Financial Times and Assanka za jejich aplikaci pro iPhone a iPad The Financial Times Web App. Tato HTML5 aplikace umožnila přístup k článkům Financial Times přímo prostřednictvím prohlížeče zadáním adresy app.ft.com. Jednalo se o první aplikaci tohoto typu, která poskytovala čtenářům přístup k tomuto plátku snadno a rychle, dokonce i ve chvílích, kdy byli offline.

Nejlepší smartphone: Samsung Galaxy S II

Tady jsme se nedočkali žádného překvapení, protože tuto cenu obdržel Samsung za svůj Samsung Galaxy S II. Zde není třeba dalšího komentáře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nejlepší telefon za nízkou cenu: Nokia C3-00

Vítězem v této kategorii se stala Nokia C3-00. Hlavním argumentem porotců byla především jeho prodejní čísla po celém světě. Také ocenili snahu Nokie, která se snaží dostat telefon i do nejchudších částí světa, tím že vyrábí cenově velmi dostupné telefony.

Klepněte pro větší obrázek 

Výrobce roku: Samsung

Nejlepším výrobcem uplynulého roku byl vyhlášen Samsung. Především pro jeho úspěch v téměř všech částech světa, a také pro jeho pokrok ve všech kategoriích mobilních zařízení, ačkoliv je v této oblasti velmi silná konkurence.

Klepněte pro větší obrázek

Nejlepší tablet: Apple iPad 2

Nikoho nepřekvapí, že se jím stal Apple iPad 2. Jestliže iPhone definoval cestu, kterou se budou ubírat telefony v budoucnu, tak také iPad definoval směr nových tabletů.Zde porotci volili téměř jednomyslně a ocenili především právě jeho dopad na trh tabletů, a také jeho dominanci na tomto trhu.

Klepněte pro větší obrázek

Nejlepší novinka MWC 2012: Nokia 808 PureView

Pokud byste zde čekali nějaké čtyřjádrové zvíře, budete zklamáni. Porotu totiž nejvíce oslovila Nokia 808 PureView. Toto fotografické monstrum získalo největší počet hlasů a porazilo všechny ostatní novinky z letošní Barcelony včetně HTC One X, LG Optimus 4X HD nebo Huawei Ascend D Quad. Tato cena totiž oceňuje především novost (inovaci), kterou jsme dosud neměli možnost nikde vidět a to Nokia 808 PureView přeci jen splňuje více než jakýkoliv jiný telefon nebo tablet.

Diskuze (15) Další článek: Smlouva s operátorem a novela zákona. Co se změní?

Témata článku: , , Apple iPad, Apple iPad (3. generace), Apple iPad (3. generace) 16GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (3. generace) 64GB 3G, Apple iPad (3. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace), Apple iPad (4. generace) 128GB 3G, Apple iPad (4. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 16GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 64GB 3G, Apple iPad (4. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad 16GB 3G, Apple iPad 2, Apple iPad 2 16GB 3G, Apple iPad 2 32GB 3G, Apple iPad 2 32GB Wi-Fi, Apple iPad 2 64GB 3G, Apple iPad 2 64GB Wi-Fi, Apple iPad 32GB 3G