90123 v hlavě a máte zlato v kapse

Najít restauraci, bar nebo nejbližší bowling už nemůže být snazší. S novou službou SMS 90123 máte v kapse více než 2 miliony kontaktů.

Stačí zaslat SMS ve tvaru COmezera*KDE na číslo 90123 a výsledek vyhledávání bude obratem zaslán SMSkou zpět. Pokud se název shoduje s více lokalitami, systém nabídne možnost upřesnění lokality.

Služba SMS 90123 vyhledává v databázi Zlatých stránek, která obsahuje telefonní čísla nejen pevných linek, ale i čísla všech mobilních operátorů. V databázi jsou však uvedená pouze ta čísla uživatelů, kteří požádali o jejich bezplatné zveřejnění ve Zlatých stránkách.

ZaSMS zprávu s dotazem na číslo 90123 platí uživatel cenu dle tarifu příslušného operátora. Přijatá zpráva v délce maximálně 160 znaků obsahuje dostupné údaje tzn. jméno, telefon, adresu a je zpoplatněna částkou 8 Kč. Ta je zúčtována na telefonní účet nebo předplacený kredit pod názvem Premium SMS služba. „Cena za vyhledání kontaktů je ve srovnání s infolinkou 1188 přibližně poloviční. Pokud systém nenalezne žádnou adekvátní odpověď, za tento výsledek pak uživatel na rozdíl od linky 1188 neplatí nic,“ vysvětluje Petr Voplakal, ředitel pro rozvoj nových služeb společnosti MEDIATEL.

Služba SMS 90123 přichází asi po roce fungování stránek wap.zlatestranky.cz, která umožňují pohodlné vyhledávání informací z mobilu na webových stránkách přizpůsobených pro mobilní telefony. Výsledky z mobilního webu lze uložit jednoduše do mobilu nebo zobrazit například i na mapě. Tato služba však je dostupná pouze uživatelům s vhodným typem telefonu a aktivovaným přístupem k mobilnímu internetu. „Podle dostupných údajů odhadujeme, že by mobilní internet mohlo v naší republice využívat do konce roku přibližně 2 miliony uživatelů. Služba SMS 90123 se tak stává nejdostupnější službou pro vyhledávání kontaktů ze všech mobilních telefonů včetně těch nejstarších,“ doplňuje Voplakal.

Služba SMS 90123 může být nakonec nejen nejdostupnější, ale i nejlevnější způsob hledání kontaktů. Pokud uživatel platí mobilní internet za přenesená data cca 0,50 Kč/kB, pak cena za data při hledání na mobilním webu bude srovnatelná nebo vyšší.

Porovnání ceny za získání 2 kontaktů u služeb SMS 90123 a 1188

SMS 90123 1188
2 × 8 = 16 Kč + cena za 1 běžnou SMS dle tarifu 28,28 Kč – zákazníci O2
54,50 Kč – T-Mobile (tarif)
54,80 Kč – T-Mobile (předplacená služba)
54,74 Kč – Vodafone
33,80 Kč – GTS Novera
42,56 Kč – Tiscali
42,60 Kč – U-fon

Ceny jsou uvedeny včetně DPH. Cena 8 Kč za výsledek platí pro mobilní sítě O2, T-Mobile a Vodafone. Modelový příklad předpokládá hovor na linku 1188 v délce 2 minut jako přiměřený čas na vyhledání a získání 2 kontaktů na jeden dotaz. (Z některých sítí je minimální účtovaná délka hovoru 2 minuty.) Zdroj: ceník na www.1188.cz.

Formát SMS dotazu na službu SMS 90123

Základní tvar SMS  
Hledaný výraz Hledaný výraz může být jméno osoby nebo firmy nebo hledaná služba/zboží. Může obsahovat diakritiku (pak však může být sítí účtováno jako 2 odchozí SMS). Jsou prohledávány všechny dostupné údaje včetně obsahu inzerce ve Zlatých stránkách
Příklady: Jan Novák Mediatel
Volitelné parametry v SMS zprávě  
*KDE Parametr *KDE může obsahovat název obce nebo PSČ. Názvy částí obcí, čtvrtí nejsou plně podporovány – velký podíl nejednoznačnosti určení místa
Příklad: *PRAHA nebo *jindřichův hradec
*OS Omezí hledání pouze na fyzické osoby – domácnosti.
Příklad: Jan Novák *Praha *OS
*FIR Omezí hledání pouze na firmy v telefonním seznamu. Hledání dle jména firmy.
Příklad: hledání firmy Pekař a cukrář s.r.o.
PEKAR *FIR
*D Další 2 výsledky z předešlého dotazu
Příklad SMS: *D
*D5-10 5tý až 10tý výsledek na předchozí platný dotaz
*číslo lokality V informativní odpovědi na dotaz uživatel obdržel více možných lokalit odpovídajících určení KDE označených *1 až *n. Pomocí SMS obsahující pouze číslo lokality obdrží podvýběr výsledků na předchozí dotaz odpovídají zvolené lokalitě.

Diskuze (2) Další článek: Vodafone v březnu nepřináší novinky, zato zlevňuje

Témata článku: , , Výsledek vyhledávání, SMS služba, Telefonní účet, Pekař, Základní tvar, Předplacená služba, Přijatá zpráva, Jindřichův Hradec, Předplacený kredit