Apple iPhone umí geocaching (oživeno)

Oživeno 4. listopadu. Dnes se v AppStore objevila aktualizace aplikace pro geocaching s iPhonem. Hlavní novinkou je možnost přihlásit se a v seznamu keší odfiltrovat ty nalezené. Stále ale ještě není možné při nálezu zapsat z iPhonu log. Další užitečnou změnou je zobrazování metrických jednotek u kompasu.


Groundspeak připravil a Apple uvolnil aplikaci pro geocaching s mobilním telefonem Apple iPhone. Jmenuje se jednoduše Geocaching a na AppStore ji lze koupit za 7,99 eur (197 Kč).

S programem jsem zatím nevyrazil ven na opravdový lov, posuzuji ho v teple domova. I tak se ale dá odvodit, co aplikace Geocaching umí a na co si budeme muset počkat do další verze. Je toho mimochodem celkem dost, protože program pracuje bez přihlášení uživatele, nedá se tedy vůbec logovat a používat funkce vázané na přihlášení.

Aplikace se v nabídce ukáže pod typickou ikonkou.

 

Po spuštění se na chvíli ukáže startovací obrazovka a po nalezení aktuální polohy hlavní stránka, ve které lze vyhledávat. Aplikace najde nejbližší keše, hledat lze ale i podle města, poštovního směrovacího čísla (i v ČR), adresy nebo názvu waypointu. Klepnutím na symbol plus se otevře adresář pro hledání keší blízko adresy kontaktu (ani jednou se mi to nepodařilo).

  

Takhle potom vypadá výpis nalezených keší. Doporučuji v nastavení přepnout aplikaci do pokročilého zobrazení, aby se ukázaly i jiné než tradiční schránky.

 

V hlavičce vybrané keše je vidět typ keše, její název, autor, souřadnice, vzdálenost, hodnocení obtížnosti a terénu, velikost. Tlačítky se potom určí, jestli se keš uloží pro offline použití (nepodařilo se), jestli se k ní chcete navigovat nebo zobrazit ji na mapě. U poslední možnosti se aplikace Geocaching ukončí a spustí se vestavěné mapy Googlu. Zpět se pak dá dostat opětovným spuštěním Geocachingu.

 

Překvapilo mě, že Groundspeak zobrazí souřadnice keše, přestože uživatel není přihlášen. Na webových stránkách geocaching.com to není možné, podrobnosti se ukážou až po přihlášení.

Na samostatných stránkách si můžete zobrazit kompletní listing – popis keše. Aplikace ukáže také posledních pět logů a nápovědu.

  

Navigace ke keši probíhá prostřednictvím kompasu, který se ukáže na displeji. Prakticky jsem tuto funkci nezkoušel. Už doma jsem si ale všiml, že přestože mám nastavené metrické jednotky, v kompasu se stále ukazují míle.

Podobně jako keše lze prostřednictvím aplikace Geocaching prohlížet i cíle travelbugů a geocoinů. Stačí zadat jejich evidenční nebo trackovací číslo. Zjistíte název, úkol, aktuální umístění nebo jméno držitele.

   

Nastavení aplikace je velmi jednoduché. Kromě už popsaných možností lze volit už jen počet položek ve výpisu vyhledaných keší.

 

Garmin nenahradí

Aplikace Geocaching pro Apple iPhone může být dobrou pomůckou pro velmi příležitostné geocachery. Určitě se s ní ale nedá počítat jako s náhradou dejme tomu Garminu Oregon/Colorado nebo kapesních počítačů. Je na to příliš jednoduchá. Kdyby ale Groundspeak přidal možnost přihlásit se na účet, z iPhonu rovnou logovat, filtrovat nenalezené keše a další podobné funkce, použitelnost aplikace by určitě vzrostla.

S programem Geocaching se samozřejmě ještě vypravím do terénu.

Diskuze (11) Další článek: Nový tarif od U:Fona: Fofr internet v mobilu

Témata článku: Apple, , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, APP, GEO, #Apple, Hlavní stránka