Apple iPhone umí Street View a další mapové novinky

Nový firmware 2.2 pro Apple iPhone (více zde) přináší změny zejména v mapové aplikaci Google Maps. Mapy nyní podporují funkci Street View, plánují trasy i pro chodce a v podporovaných městech počítají s hromadnou dopravou.

Prstem po ulici

S pomocí Street View si můžete prohlédnout „nekonečné“ panoramatické  fotografie nasnímané na hlavních silnicích vybraných měst. Většina z nich je v USA, Street View se ale postupně rozrůstí a obrázky najdete i v Japonsku, Austrálii a západní Evropě. Aktuální seznam pokrytých měst udržuje Wikipedia.

Street View je v mapové aplikaci iPhonu docela skrytá funkce. Nestačí přiblížit mapu a klepnout na modře orámovanou ulici, jako tomu je v internetových mapách Googlu. K obrázkům se dostanete jen z ikonky ve štítku, který se na mapě objeví po vyhledání místa, nebo po zapíchnutí uživatelského špendlíku. Špendlíkem lze potom pohybovat, takže se dá přetáhnout na libovolné místo, přístup ke Street View je ale přesto trochu komplikovaný.

 
Ikonka vlevo na štítku spustí Street View

Fotografie Street View se zobrazují na šířku displeje. Prstem lze panoramatickým snímkem otáčet, v malém výřezu mapy vpravo dole se světlou výsečí ukazuje směr pohledu. Klepnutím lze obrázek i zvětšit, šipkou na vyznačené silnici se posunete o kousek dál. Z obrázků si určitě uděláte představu:

   

 

   

Metro odjíždí za tři minuty

K plánování tras prostřednictvím automobilu přibyly dvě nové ikonky: pro plánování pěší trasy a cestování hromadnou dopravou. Pěšky se člověk může pohybovat i po komunikacích, na které nemají přístup auta, může ignorovat jednosměrky a jiná dopravní značení.

  
Plánování autem, hromadnou dopravou a pěšky

Optimalizace trasy s ohledem na městskou hromadnou dopravu je zajímavější. Tato funkce je dostupná jen ve vybraných městech, nejspíš pouze v USA, a kombinuje chůzi s trasami metra, autobusů a dalších veřejných dopravních prostředků. Dokonce bere v úvahu i jízdní řád, takže plánuje s ohledem na aktuální nebo zadanou dobu. Zobrazí odjezdy, příjezdy i cenu jízdenky.

 
Můžete si vybrat, který spoj vyhovuje

     
Informace o zastávce a povely při spuštěné navigaci

Aktuální firmware 2.2 nepřináší zásadní změny, novinky v mapové aplikaci se ale mohou hodit. Atraktivní je zejména Street View pro virtuální cestování v dalekých městech.

Diskuze (3) Další článek: Japonci si léčí deprese přes mobilní telefony

Témata článku: Apple, , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Str, Street, Nov, Dopravní značení, View, Novinky, Skrytá funkce, APP, #Apple