Díky GPS mobilům víme, že se lidstvo pohybuje jako stádo

Přes sto tisíc lidí se podrobilo studii, při které byl neustále monitorován jejich pohyb. Vědci se následně ze získaných údajů snažili vyvodit co nejvíce závěrů. Pomocí sledování pohybu osoby se totiž dá nejen odhadnout její chování, ale i některé její zvyky.

Možností, jak pohyb monitorovat, je hned několik. Samozřejmě nejpřesnější je použít telefon s GPS, který pravidelně odesílá souřadnice. Další možností je využít služeb operátora a telefon zaměřovat podle buněk sítě. Tuto GSM lokalizaci proslavil Google se svými mobilními Mapami. Ve městě dokáže být tato metoda překvapivě přesná. Nejméně spolehlivá a přesná je možnost, kdy si sledovaní uživatelé sami píšou, kde a kdy byli (pomohou jízdenky z veřejné dopravy atd.). Poslední metoda sice má velmi malé vstupní náklady, sběr a třídění dat ale zabírá velmi mnoho času, proto je nejlepší používat GPS.

Co se dá z pohybu zjistit?

Vědci především zjistili, že zvyky a styl pohybu není pro každého člověka specifický, ale existuje jen několik různých skupin, do kterých lze většinu z nás zařadit. Abych byl upřímný, zrovna toto zjištění mi nepřijde jako příliš zajímavé. Bez nutnosti vytvářet statistiky o stovkách tisíců lidí mě napadlo, že jsou lidé, co stále cestují po stejných místech, stejně jako jsou lidé, kteří prakticky nikam nechodí atd. Do budoucna by ale měla být možnost zjistit mnohem více, vše je teprve na začátku.

navi.jpg

Možnost sledovat pohyb lidí pomocí mobilního telefonu je velmi užitečná. Tím nemyslím špehování a narušování osobní svobody, jde mi spíše o sociální výzkumy ve společnosti. Ještě před pár lety by bylo takřka nemožné podobný výzkum zrealizovat, protože by bylo technicky velmi složité lidi sledovat a shromažďování dat v takovém rozsahu by bylo nad možnosti výzkumných ústavů. S moderní dobou ale přichází nové možnosti. Samozřejmě, že zneužít se dají každá data, ale kdybychom se negativně stavěli ke všemu, co nám může uškodit byť jen teoreticky, pak by se výzkum našeho světa a naší společnosti zpomalil.

Další informace: BBC

Diskuze (11) Další článek: Nokia Extra Power DC-11: mobilní nabíječka (test)

Témata článku: , MOBI, Lid, Stádo, Špehování, Lidstvo, Získaný údaj, Jak, Pohyb, Dík, Mobilní mapa, Mobil, Díky GPS, Pohyb lidí