Fotohádanky: poznáte Česko a svět z letadla?

Pravidla fotohádanek jsou jasná: níže najdete snímky z internetových leteckých map. Vaším úkolem je poznat nebo najít místa, která jsou na nich zobrazena. Tentokrát jsme nezvolili jedno jediné téma, společným jmenovatelem by ale mohl být snad „volný čas“.

Dnešní fotohádanky

Čtyři snímky můžete hledat v internetových mapách Mapy.cz.

Jedna trochu složitější

Pokud by se někomu obrázky zdály příliš jednoduché, pokaždé připravíme ještě jednu lahůdku. Tentokrát se ale bude hledat na celém světě, na mapách Googlu. Kde je následující místo?

 

Správné odpovědi z minulého kola

Minulý týden jste ve fotohádankách poznávali hrady a zámky. Zde jsou správné odpovědi:1.

1. Hrad Český Šternberk. V okresu Benešov se na levém břehu Sázavy tyčí gotický hrad Český Šternberk. Postaven byl roku 1241 Zdeslavem z Divišova. Zajímavostí jistě je, že dnes patří hrad jednomu z potomků původního rodu Šternberků, Zdeněkovi Sternbergovi.

2. Hrad Buchlov. Jedním z nejhezčích hradů v ČR je Hrad Buchlov. Od první poloviny 13. století stojí na na vysokém skalním výběžku na okraji Chřibů. Postaven byl jako strategická obranná pevnost a správní středisko. Díky častým přestavbám zde můžete zhlédnout vývoj bytové kultury od 15. do 19. století.

3. Hospital v Kuksu. Z původních lázní, zámku, hospitalu a kostelu se do dnešních dnů dochovaly jen ony dvě naposled zmíněné budovy. Přesto je Kuks hojně vyhledávanou památkou, zejména kvůli galerii soch od Matyáše Bernarda Brauna a farmaceutickému muzeu.

4. Zámek Veltrusy. Tento zámek se nachází ve stejnojmenné obci nedaleko Prahy. Postaven byl v první polovině 19. století. Součástí zámeckého areálu je i rozsáhlý park a čestný dvůr, kde můžeme nalézt alegorické sochy dvanácti měsíců a čtyř ročních období.

5. Kronborg (Dánsko). Opevněný renesanční zámek ve městě Helsingor byl založen roku 1420 Erikem VII. Pomořanským. Jeho původním účelem bylo vybírat clo od lodí. Později byl přestavěn na kasárna a v roce 2000 se Kronborg stal součástí Světového dědictví UNESCO. Na tento hrad také umístil W. Shakespeare děj svého dramatu Hamlet, králevic dánský.

Diskuze (12) Další článek: O2 propojí všechna volební místa při krajských a senátních volbách

Témata článku: Svět, Původní účel, F +, Česko, Foto, Let