Fotohádanky: poznáte Česko a svět z letadla?

Pravidla fotohádanek jsou stále stejná. V článku najdete snímky z internetových leteckých map a vaším úkolem je poznat nebo najít místa, která jsou na nich zobrazena.

Jak odpovídat

Do diskuze k jednotlivým snímkům pište pouze náznaky, nikdy přímo název místa nebo jeho souřadnice. Uveďte jen malou nápovědu, ze které bude jasné, že znáte odpověď, ale ostatní zároveň nebudou připraveni o motivaci hledat.

Příklad: Vůbec první fotohádanka ukazovala kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Ždáru nad Sázavou. Do diskuze by potom mohlo přijít například: Architekta pozval opat Václav Vejmluva; Ještě dělal Křtiny, Rajhrad a tak dále; Unesco.

Chceme zkrátka, abyste ostatním hned neprozrazovali správnou odpověď.

Dnešní fotohádanky

Čtyři snímky můžete hledat v internetových mapách Googlu.

Jedna trochu složitější

Pokud by se někomu obrázky zdály příliš jednoduché, pokaždé připravíme ještě jednu složitější hádanku. Tentokrát se hledá na celém světě, rovněž na mapách Googlu. Kde je následující místo?

 

Správné odpovědi z minulého kola

1. Hotel Crown Plaza, Praha. Monumentální budova z 60. let několikrát změnila název, vždy ale sloužila jako luxusní hotel. Dnes je po celkové rekonstrukci a svým hostům nabídne čtyřhvězdičkový komfort. Vlastní budova je zařazena na seznam kulturních památek.

2. Zámek Bruntál. V centru města Bruntál stojí zámek s netradičním půdorysem, který má tvar kruhové výseče doplněné trojúhelníkovým nádvořím s arkádami. Díky častým přestavbám zde dnes můžeme obdivovat stavbu spojující renesanční a barokní sloh v jednom celku.

3. Pivovar Starobrno. Dobu vzniku pivovaru je těžké určit, zdejší tradice vaření piva ale sahají zřejmě až do 14. století. Zhruba v té době začal ženský gotický klášter vyrábět a prodávat vlastní pivo. Dnes je Starobrno součástí mezinárodní pivovarské společnosti Heineken.

4. Skladovací nádrže Čepro, Šlapanov. První stavba určená pro skladování ropných látek na tomto místě vznikla v roce 1953. Nedávno byl kvůli špatnému technickému stavu celý areál zrekonstruován a dnes tak nabízí jednu z největších skladovacích kapacit v ČR.

5. Ósacký hrad, Japonsko. Jedna z nejvýznamnějších japonských památek byla vybudovaná kolem roku 1586 jako první velký budhistický chrám v Japonsku. Vlastní sbírku předmětů z období vládly rodiny Tojomi, uvnitř je také muzeum historie osidlování okolí Ósaky.

Diskuze (24) Další článek: Plánovaný výpadek e-shopu T-Mobile

Témata článku: Foto, F +, Celý areál, Svět, Skladování, Rajhrad, Česko, UNESCO, Pivovar, Heineken, Let