Fotohádanky: poznáte města z letadla?

Pravidla fotohádanek jsou jasná. Níže najdete snímky z internetových leteckých map a vaším úkolem je poznat nebo najít místa, která jsou na nich zobrazena. Zvolili jsme jedno společné téma: města z výšky.

Dnešní fotohádanky

Čtyři snímky můžete hledat v internetových mapách Mapy.cz.

Jedna trochu složitější

Pokud by se někomu obrázky zdály příliš jednoduché, pokaždé připravíme ještě jednu lahůdku. Tentokrát se ale bude hledat na celém světě, na mapách Googlu. Kde je následující místo?

 

Správné odpovědi z minulého kola

Minulý týden jste ve fotohádankách poznávali místa související s volným časem. Zde jsou správné odpovědi:

1. Vodní nádrž Nechranice. Tato přehrada v severních Čechách na řece Ohři se může pyšnit evropským unikátem – nejdelší sypanou hrází, která je dlouhá přes 3 km. Dnes je využívána zejména k rekreaci.

2. Železniční muzeum Lužná u Rakovníka. V bývalé výtopně je od roku 1997 situováno největší železniční muzeum v ČR. Zhlédnout zde můžeme nejenom historické vlaky, ale také zabezpečovací zařízení, ruční nářadí či modely.

3. Bobová dráha Prosek, Praha. V mírném kopci v pražské části Prosek se nachází nerezové koryto, v kterém se pohybují boby na kolečkách. Jezdec si sám reguluje rychlost jízdy, proto si může užít poklidnou projížďku nebo adrenalinový zážitek.

4. Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně. V parku na Kraví hoře stojí několik budov, které skrývají nejenom celou řadu dalekohledů, ale i velké planetárium, které patří ke špičce v ČR.

5. Olympijský komplex Mnichov. Úchvatný areál, kde se pořádaly LOH 1972, dodnes nepřestává fascinovat. Architekti Frei Otto a Günter Behnisch navrhli konstrukci ze železa a plexiskla, která při zachování vzdušnosti zakryla velkou část areálu a dodala mu jedinečný vzhled i funkčnost.

Diskuze (13) Další článek: Google má kvalitní letecké snímky celého Česka (oživeno)

Témata článku: Prosek, Bobová dráha, Foto, Let, F +, Vodní nádrž, Mikuláš, Meš, Zabezpečovací zařízení, Dalekohled