Galileo zachráněno, zaplatí ho zemědělci

Evropská komise po svém pátečním jednání potvrdila, že našla řešení pro financování vesmírného navigačního projektu Galileo. Zbývající 2,4 miliardy eur zaplatí přímo členské země, a to z z letošního rozpočtu pro zemědělství, který nebude vyčerpán. Zbytek, jednu miliardu eur, Evropská unie pro Galileo připravila už dříve.

Původně se počítalo s tím, že hlavní část Galilea zaplatí osm soukromých firem. Ty však v květnu nesplnily termín, do něhož se měly blíže vyjádřit. Galileo zůstalo na krku Evropské unii, spolu s otázkami, jestli vše spíše neodpískat. Projekt nyní bude rozdělen na šest částí, přičemž soukromé firmy se budou moci účastnit vždy nanejvýš dvou z nich.

Nevím, jak se tato změna dotkne plánovaných termínů spuštění Galilea. Není ale třeba mít žádný strach, že současné navigace postavené na systému GPS přestanou fungovat. Obě navigační technologie budou v provozu současně. Soukromě si dovoluji odhadnout, že do doby, než bude Galileo dostupné běžným uživatelům, si většina z nás svůj GPS navigační přístroj nejméně jednou obmění.

Diskuze (13) Další článek: Spekulace: Vodafone připravuje volání zdarma!

Témata článku: , Soukromé firmy, Termín spuštění, Země, GAL, Zach