Garmin Oregon a překvapivé výsledky testu výdrže

V předchozích dnech jsem už psal, že testuji, jak dlouho vydrží turistický navigátor Garmin Oregon na jednu sadu baterií. Testy jsou u konce, výsledky jsou poměrně překvapivé, tak se na ně pojďte podívat:

  • výdrž s maximálním podsvícením displeje: 9 h 22 min
  • výdrž s 50% podsvícením displeje: 14 h 18 min
  • výdrž bez podsvíceného displeje: 15 h 8 min

U všech testů jsem použil stejné alkalické baterie Panasonic Xtreme Power. Na displeji Garminu byla mapa, u prvních dvou testů bylo podsvícení neustále zapnuto. Displej se vůbec nepoužíval pro ovládání, což také mohlo trochu prodloužit výdrž.

Sviťte, kdy potřebujete

Výsledky výdrže mě překvapily. Už devět hodin s podsvícením zapnutým naplno je víc, než jsem od tohoto přístroje čekal. Dalších pět hodin při nastavení poloviční intenzity se také hodí. Znamená to, že displej může celou dobu dostatečně svítit, a přesto vydrží běžný celodenní výlet.

Dalším překvapením byla výdrž bez podsvícení, která byla jen o hodinu delší, než když displej svítil na padesát procent. Je tedy v podstatě úplně jedno, jestli displej svítí nebo ne. Pokud uživatel nevyužívá maximální intenzitu podsvícení, výdrž na jednu sadu baterií bude dostatečně vysoká. Navíc je výhodné nenechávat displej neustále podsvícený, ale aktivovat vypnutí po nastavené době.

Na výdrž bude mít vliv také způsob ovládání, frekvence sahání na dotykový displej, který si také vezme svůj díl energie. V praxi jsem ale zatím Oregon vyzkoušel jen jednou, kdy s akumulátory Sanyo s kapacitou 2700 mAh vydržel na jedno nabití přibližně čtrnáct hodin.

Nové Garminy mají ale nižší výdrž než starší přístroje. Podobným způsobem jsem dřív testoval eTrex Vistu HCx, která bez podsvícení displeje na jednu sadu akumulátorů 2 250 mAh vydržela 22 h a 15 min.

Podívejte se na tři videa s Oregonem

Diskuze (29) Další článek: Dvě nové navigace od Navigonu: 7210 a 2150

Témata článku: , Test, Pře, Oregon