Google: vytvořte si vlastní Street View s běžným foťákem či mobilem

Počínaje Androidem 4.2 můžete pomocí svého telefonu a tabletu vytvářet sférické panoramatické snímky, které posléze můžete publikovat do map Googlu, kde si je mohou surfaři prohlížet stejným způsobem jako Street View. Všechny tyto snímky pak Google pro snazší katalogizaci publikuje na webu Záběry.

Nově můžete více podobných snímků propojit do procházky, která je už prakticky identické se Street View. Scénou tedy nemusíte pouze natáčet, ale můžete ji procházet. Propojení jednotlivých sférických snímků provedete na svém profil una webu Záběry.

Klepněte pro větší obrázek 
Tvorba procházky z jednotlivých sférických snímků na webu Záběry

„Street View“ pomocí digitálního fotoaparátu

Novinkou je také podpora sférických snímků vytvořených v jiném nástroji a tedy třeba s pomocí kvalitnějšího digitálního fotoaparátu. Google v tomto případě nenabízí vlastní nástroj na tvorbu panoramatických snímků – musíte si vytvořit vlastní v některém z mnoha dostupných, které podporují tvorbu sférických snímků.

Aby mohl Google vaše sférické panorama správně rozpoznat, je třeba do JPEGu uložit popisná XMP metadata v adekvátním formátu (Photo Sphere XMP Metadata). Programy na tvorbu panoramat to zpravidla ještě neumějí, Google ale nabízí webový nástroj. Hotovou fotografii s metadaty pak nahrajte na svou Picasu/G+ a pak ji vložte do map Googlu skrze web Záběry. Podrobný návod krok za krokem najdete zde.

Diskuze (4) Další článek: 10 nejlepších příslušenství k mobilu [Vánoce 2013]

Témata článku: Google, , , , , Photo Sphere, DSLR, CBP, Mobil, Str, Google +, Foťák, F +, Pica, Podrobný návod, View, MOBI, Street