Heč, máme v ruce Garmin Asus Nüvifone G60

Vím, je to ošklivé, ale musím se pochlubit. Právě testujeme finální českou verzi navigačního mobilu Garmin Asus Nüvifone G60. Je to už rok a devět měsíců, co byl představen, ale i přes peripetie a mnohá odkládání konečně dorazil na trh. Právě v těchto dnech se dostává do distribuce za cenu kolem 13 500 Kč. Může být samozřejmě nižší i vyšší, záleží na prodejci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

S Nüvifonem jsem ještě nevytáhnul paty z domu, ještě se mu ani nepodařilo zachytit polohu. Tento první pohled se proto na přístroj dívá velmi nanečisto, jízdy začnou až od zítřka.

Základ je mobil a navigace

Nüvifone G60 je mobilní telefon s navigačními schopnostmi, nebo možná spíše navigace Nüvi s přidaným telefonním modulem. Ani jedna z těchto dvou základních funkcí ale není nijak ořezaná, jak to u univerzálních zařízení občas bývá. Telefon je „hloupý“, Nüvifone G60 nepoužívá žádný standardní mobilní operační systém, nedají se do něj tedy nahrát další aplikace. To ale může být někdy naopak výhoda. Kdo žádá otevřenou platformu, vyplatí se mu spíš Nüvifone M20 postavený na Windows Mobile.

Klepněte pro větší obrázek

První dojmy: G60 je malý, opravdu malý. Třiapůlpalcový, velmi širokoúhlý displej se plochou nemůže měřit ani s nejlevnějšími jednoúčelovými navigacemi. Zobrazení je velmi jemné, jsem ale už zvědavý za volant, zda na displeji bude všechno dobře vidět.

V ruce se Nüvifone drží převážně situovaný na výšku, do držáku aktivního držáku se vkládá na šířku. Při otočení se zobrazení na displeji vždy orientuje správným směrem. Na šířku se vyplatí třeba i zadávat znaky, klávesnice roztažená přes celou šířku displeje se mnohem pohodlněji ovládá.

Telefon je docela jednoduchý. Hned jsem provedl synchronizaci s Outlookem, abych do přístroje dostal své kontakty. Škoda, že se řadí podle jména a ne příjmení, nedá se to změnit. Delší dobu jsem také pátral nad tím, jak synchronizaci provést, protože aplikace na počítači stále hlásila, že žádný přístroj není připojen. Už to vím, synchronizace se spouští z Nüvifonu.

Navigační aplikace je vlastně úplně stejná jako v jednoúčelových přístrojích Nüvi. V G60 najdeme známé nabídky pro vyhledávání cíle cesty, je zde známý grafický styl map a stejné ovládání. Stejným způsobem jako do jiných Garminů se nahrávají mapy, databáze oblíbených položek ve formátu GPX, databáze zájmových bodů prostřednictvím aplikace POI Loader. Je to Garmin jako každý jiný.

Když se spojí navigace s mobilem, získáme například možnost posílat textové zprávy s vloženou aktuální polohou. Přes mobil se dají vyhledávat body ve vzdálených databázích, získat dopravní nebo jiné informace. Technologii RDS-TMC však Nüvifone G60 nepodporuje, je nutné použít placený dopravní kanál. V přístroji je také jednoduchý e-mailový a webový prohlížeč plus další doplňky. Hlavní je ale navigace a mobil.

Nüvifone na obrázcích

Protože Nüvifone dovoluje snímat obrázky displeje, podívejme se na ně. Hned se spravedlivě rozhořčím a předpokládám, že vy také, jen co se podíváte na úvodní obrazovky. Garmine, co to znamená „Zřek. se. sl. záv. na pozici“? Nebo ještě větší skvost „Od. na s. sl.“? Je mi jasné, že lokalizace není snadná, ale nad tímto už nelze přimhouřit oko. Už teď mi jinak vadí, že tyto čtyři varovné obrazovky musím potvrdit vždy po odpojení Nüvifonu od počítače.

Takhle vypadá hlavní nabídka. Tři velké ikony jsou pevné, obsahem pravého sloupce se dá posouvat nahoru a dolů. Některé položky v nabídce rovnou spustí aplikaci, jiné zobrazí podrobnější volby.

  

Nüvifone obrátíme o devadesát stupňů, je jedno na kterou stranu, a rozložení prvků na displeji se hned přizpůsobí situaci. Tentokrát je posuvný spodní řádek.

Začnu telefonem, protože je v nabídce na prvním místě. Číslo se dá vytočit z klávesnice, vybrat z adresáře nebo z protokolu volání. Na druhém obrázku je příchozí textová zpráva obsahující pozici. Stačí klepnout a jet.

 

Zprávy se ale lépe píšou naležato.

 

E-mailový klient umí správně česky. Zprávy v HTML si můžete otevřít ve vestavěném webovém prohlížeči, a už je jasné, že to bude spíš jen nouzovka. Prohlížeč totiž neumí zformátovat stránku na malý displej, takže je často nečitelná buď kvůli malému písmu, nebo vinou ořezaných řádků.

 

Mezi doplňky je například aplikace pro předpověď počasí pro aktuální nebo vybrané místo. Může se hodit třímegapixelový fotoaparát, který do snímků rovnou ukládá zeměpisnou polohu.

 

Navigační aplikace může fungovat i na výšku, v tomto režimu se automaticky aktivuje profil pro pěší.

  

Do automobilového držáku se ale Nüvifone vkládá naležato, kde prostředí mapy přesně připomíná navigace Nüvi. Podobné jsou i možnosti volby cíle.

  

Postup při vyhledávání adresy.

 

Zobrazení místa na 2D a 3D mapě.

Do boje

Garmin Asus Nüvigone G60 působí jako běžný mobilní telefon. Svými fyzickými rozměry se příliš neliší od jiných mobilů, nad to ale umí navigovat. Zatím píšu jen teoreticky, ale předpokládám, že navigační schopnosti budou stejné jako u autonavigací Nüvi – takže výborné. S Nüvifonem dnes vyrážím na dalekou cestu, snad nezklame.

Nüvifone G60 si ještě můžete prohlédnout na videu z únorového Mobile World Congressu. Na webu výrobce najdete další podrobnosti a technické specifikace.

Diskuze (14) Další článek: Samsung předvedl první komerčně dostupný LTE modem

Témata článku: Asus, Garmin-Asus, , Fyzický rozměr, Vybrané místo, Stejné ovládání,