Jak je to s kompatibilitou chystaného Galilea a GPS

Jako jedna z výhod chystaného evropského navigačního systému Galileo se někdy udává kompatibilita se stávajícím systémem GPS. Tento argument použil i ředitel projektu Galileo Pedro Pedreira v rozhovoru pro Aktuálně.cz:

A. Kdy se má tedy Galileo spustit a kdy bude dostupné pro běžné uživatelé, stejně jako v současné době GPS?

Systém bude k dispozici od roku 2010. Služba bude zdarma a plně kompatibilní s GPS, takže ji mohou využít jak stávající uživatelé GPS, aniž by si museli kupovat nové přístroje, tak noví.

Podobná, i když méně konkrétní formulace je uvedena i v tzv. Zelené knize o satelitních navigačních aplikacích, kterou v pátek vydala Evropská komise (slovenská verze, česká zatím neexistuje).

Taktiež je zabezpečená kompatibilita s americkým systémom GPS, čím sa umožní kombinované používanie obidvoch systémov.

V tomto dokumentu je mimochodem zmíněno, že začátek provozu Galilea je plánován na rok 2011. Ještě před dvěma měsíci stránky evropské vesmírné agentury slibovaly rok 2008. Nový termín je rozhodně reálnější.

Kompatibilita: ano, ale jinak

Občasné zmínky o kompatibilitě Galilea a GPS mi moc nešly do hlavy. Kdyby totiž opravdu byla v plánu a uživatelé se současnými navigacemi postavenými na GPS by mohli beze změny přístroje „naladit“ Galileo, byl by to ten nejlepší marketingový argument, jaký by si chystaný navigační systém mohl přát. Téměř nikdo ho ale na oficiálních místech nepoužíval. Nezazněl na přednáškách o Galileu, o kompatibilitě nebylo ani slovo ani na stránkách projektu.

Zeptal jsem se proto přímo u zdroje a odpověděl mi Jérémie Godet z vedení projektu Galileo. Určitá kompatibilita mezi Galileem a GPS opravdu bude. Díky ní se odhadem v letech 2007–2008 objeví první navigační přístroje, které budou schopné přijímat jak signál GPS, tak signál Galilea. Je to výsledek dohody mezi Evropskou unií a Spojenými státy americkými (viz tisková zpráva).

Kompatibilitu ale nelze vysvětlovat tak, že současné navigační přístroje GPS budou schopné přijímat a zpracovávat signál z družic Galilea. Kompatibilita neplatí zpětně a nevztahuje se na starší zařízení. Je třeba počkat na „duální“ přístroje. Jelikož ale Galileo bude zpočátku sloužit hlavně pro speciální průmyslové aplikace a k běžným uživatelům se dostane až po několika dalších letech, ještě si rozhodně vystačíte se svým GPS navigátorem.

Diskuze (7) Další článek: Průzkum: jak používáme chytré telefony Nokia

Témata článku: , Galilea, Duální přístroj, Komp, GAL, Americký systém, Jak