Kam zmizely turistické navigace? (anketa)

Navigační systémy zažívají okamžik rozpuku, a ještě přinejmenším několik let v něm zůstanou. Ale ať se podíváte na jakoukoli stranu, všude jsou vidět pouze navigace určené do automobilu. Téměř každý den se objevují informace o nových navigačních systémech. Úplně všechny jsou určeny pro řidiče. (Na Navigovat.cz píšu jen o těch, kde je trochu naděje, že by se v Česku někdy mohly začít prodávat.)

Kam zmizely turistické navigace? Copak všichni používají jen čtyři kola, nikdo nepotřebuje přejít kopec a dorazit pěšky na plánované místo? Nikdo nejezdí na kole jinde než po asfaltových silnicích? Je to zvláštní situace. Turistické navigační systémy u nás nabízí už pouze Garmin. Magellan neseženete a jiné značky se do turistické branže neženou. Garmin si proto drží praktický monopol a přestože jsou jeho turistické GPS vynikající, konkurence by mu určitě neškodila.

O turistické navigátory je přitom ze strany uživatelů zájem. V mnoha diskuzích pod články jsou dotazy, jestli lze do autonavigací přidat turistické mapy. A ve většině případů – s výjimkou Garminu – jsou zde vidět i stále stejné odpovědi: nejde to. Všechny TomTomy, Route 66, Wayfindery, iGo, Navigony, Dynavixy, Be-on-road vidí své zákazníky jen mezi Homo automobilis.

Situaci by možná mohli zachránit výrobci mobilních telefonů. GPS bude za pár let jejich běžnou součástí. Zatímco v autě je navigace s mobilem a jeho malým displejem spíš nouzová, pro turistiku by se telefony daly dobře využít.

Stále ale věřím, že výrobci pouze neobjevili, že v oboru turistické navigace je hodně volného místa, které čeká, až ho někdo obsadí. Nebo jsem opravdu sám, kdo si myslí, že v turistické navigaci je také budoucnost?

Diskuze (23) Další článek: Playman BeachVolley 3D: střapatý fešák volejbalistou (recenze javové hry)

Témata článku: