Mapy.cz lze prohlížet i na mobilu

Internetové Mapy.cz chystají wapovou verzi. S ní bude možné prohlížet mapy, vyhledávat a využívat další služby prostřednictvím mobilního telefonu. Na adrese wap.mapy.cz se už dnes můžete podívat na vývojovou, ale funkční betaverzi.

Ve wapové verzi Mapy.cz lze prohlížet běžnou mapu, ale také letecké snímky a používat hybridní pohled, který do ortofotomapy vykreslí silnice a ulice. Vyhledávání probíhá stejně jako v grafické verzi – hledat je možné města, ulice a popisná čísla, ale také firmy nebo zájmové body podle názvu nebo v okolí vybraného místa. Mapa se zobrazí v malém výřezu, volit lze z šestnácti úrovní měřítek. Mapou se dá posouvat, ale na rozdíl od grafické verze, kde stačí myší kliknout a posunout, je u wapových mobilů potřeba klepat na odkazy.


Mapy.cz ve wapu

U mobilních telefonů je důležité, kolik dat se při stahování mapy přenáší mobilní síti, protože za každý kilobajt se obvykle draze platí. Textu je na stránce málo, takže se podívejme jen na velikost obrázků map. U základního zobrazení má každý snímek velikost 6–15 kB (podle mého zběžného testu). Letecká mapa je trochu náročnější: 10–17 kB. Pokud to proto bude možné, používejte pro připojení raději internetový než wapový přístupový bod (APN).s

Spása geocachingu

Hned, jak jsem viděl možnost vyhledávat na wapu místo prostřednictvím zeměpisných souřadnic, napadlo mě využití při geocachingu. Kolikrát jsem v terénu litoval, že se z mobilu nemohu podívat na Mapy.cz a na ortofotomapě prozkoumat místo uložení cache. Nyní se k letecké mapě dá dostat i z mobilního telefonu.

Je to jen trochu komplikované, protože GPS souřadnice je ve vyhledávání nutné zadávat ve formátu stupňů, minut a vteřin, případně jejich zlomku. Souřadnice ve tvaru zlomku minut nelze vložit. Na stejné stránce je ale také možnost použít souřadnice UTM, které najdete také v listingu na geocaching.com. Jen pozor, v současné betaverzi map jsou u UTM prohozena políčka pro zadání souřadnic E a N.

Pro geocaching ale existuje ještě jedna finta, se kterou se dají pohodlně zobrazit i souřadnice v geoformátu. Začněte hned na titulní straně wapových map, kde použijte příkaz například v podobě Loc: 49d11.597mN 16d35.994mE. Jeho struktura je určitě jasná. Potom stačí jen klepnout na odkaz a hledanou pozici okamžitě uvidíte na mapě. Stejný formát je mimochodem funkční i v internetové verzi map.

Tip z fóra geocaching.cz: zápis souřadnic lze ještě zkrátit. Pokud dodržíte pořadí souřadnic, není nutné vypisovat N a E, ušetřit můžete také zkratku m. Místo na mapě potom vyhledáte například zadáním kódu Loc: 49d11.597 16d35.994. Můžete použít také parametr dist, kterým mapám řeknete, jaké měřítko mají zobrazit. Zkuste například Loc:49d11.597 16d35.994 dist:100m.

Mapy do mobilu nabízí také Centrum.cz a služba Map24. V těchto případech jde ale o jen o grafické mapy bez možnosti prohlížení leteckých snímků. Nové Amapy.cz zatím wapovou verzi nemají.

Wapová podoba internetových Map.cz se stále vyvíjí, je ve stádiu betaverze. Je proto možné, že v ní najdete nějaké chyby. Když nějakou objevíte a napíšete do diskuze pod článkem, vývojáři Seznamu se o tom určitě dozví.

Diskuze (19) Další článek: Apple si díky iPhonu polepšil na burze

Témata článku: , Stejný formát, Mobil, Pro +, MOBI