Nokia kupuje bit-side. Na co se můžeme těšit?

Nokia byla znovu rybařit a na jejím háčku tentokrát zůstala viset berlínská společnost bit-side. Finský gigant dnes oznámil záměr koupit tuto maličkou firmu o 39 zaměstnancích, akvizice by měla být dokončena ještě v prvním čtvrtletí 2009. Cena transakce nebyla oznámena.

Že jste o bit-side ještě neslyšeli? Je to softwarový vývojář, s Nokií spolupracuje od roku 2007 a už jako součást Nokie se bude podílet hlavně na vývoji aplikace Mapy. Tisková zpráva není bohužel příliš konkrétní, ale několikrát je zmíněn pojem „social location“, tedy jakýsi nástupce dnes tolik populárních sociálních sítí (typicky Facebook) s výrazným prvkem lokalizace uživatele. Aneb jak říká zástupce Nokie Michael Halbherr: „V blízké budoucnosti budou uživatelé našich přístrojů a služeb vždy vědět nejen kde jsou, ale i co a kdo je okolo nich.“

Touto akvizicí dává Nokia znovu najevo, jak důležité jsou pro ni služby založené na lokalizaci. Zatím můžeme pouze hádat, co právě tato akce přinese koncovým uživatelům, ale poslední nákup Nokie v této oblasti měl efekt velice příjemný. Na podzim 2007 Nokia koupila Navteq a krátce na to začala do svých telefonů zdarma přidávat nejen aplikaci Nokia Mapy, ale hlavně kvalitní mapové podklady.

Diskuze (1) Další článek: Lowrance Endura: tři turistické navigace s dotykovým displejem

Témata článku: Nokia, Kup, Bit, Softwarový vývojář