Rady, jakou navigaci koupit k Vánocům

Nepřehlédněte nový článek pro rok 2007

Letošní Vánoce budou navigační. Tam, kde se dříve nakupovaly mobily, digitální fotoaparáty nebo DVD přehrávače, dnes možná pod stromkem bude ležet malá mluvicí krabička s displejem. Ale jakou koupit? To je často problém, protože navigační přístroje jsou nové, zatím taujplné a běžný uživatel neví, jaké má při koupi možnosti a co by vlastně měl chtít.

Ve fórech často vidím a v poslední době i sám dostávám hodně dotazů, jaký navigátor koupit. Ptají se přátelé, kolegové, čtenáři i neznámí lidé. Protože většinou odpovídám stejné, zkusím si pro příště ulehčit práci. V této bleskovce je přehled mých doporučení, jak vybírat na současném navigačním trhu. Upozorňuji, že na rozdíl od recenzí, kde se snažím hodnotit objektivně i vlastnosti, které mi zrovna nevyhovují, tady jde o mé vlastní, soukromé a subjektivní doporučení.

Co nekupovat

Vyhnul bych se navigacím napevno vestavěných v automobilech. Když máte volných několik desítek tisíc a nevíte, co s nimi udělat, můžete zasponzorovat automobilku s dealery a při pořízení nového vozu investovat do pevného navigačního systému. Takřka stejné funkce ale získáte mnohem levněji v přenosných navigačních přístrojích.

Lidem, kteří chtějí pouze navigaci, nedoporučuji kapesní počítače a navigační software. Jsou s nimi spojeny problémy, které s jednoúčelovým přístrojem není třeba vůbec řešit. Pokud PDA nevyužijete jinak, jen kvůli navigaci si ho nekupujte. Pro vážnější použití ze stejného důvodu nedoporučím navigaci v mobilním telefonu. Stejně jako u kapesního počítače sice i v tomto případě spolehlivě dorazíte k cíli, ale není ono.

Trochu bych váhal u levných přístrojů neznámých značek. Za stejnou cenu můžete pořídit výrobek tradičního nebo známějšího výrobce, kde je přece jen trochu větší jistota.

Co koupit

Nejvyšší třída: Doporučuji Garmin Nüvi 660 (recenze). V podstatě na stejné úrovni jako Garmin je i TomTom Go 910 (recenze). Ani s jednou navigací neuděláte chybu, osobně mi ale víc vyhovuje Garmin. Zítra na Navigovat.cz vydáme podrobné srovnání těchto dvou přístrojů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin Nüvi 660 a TomTom Go 910

Střední třída: Nejlepší současná navigace při posuzování ceny a výkonu je Mio C710+ (recenze a zkušenosti). Stojí přibližně 11 500 Kč a je to opravdu dobrá koupě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mio C710+

Nižší třída: V této kategorii bych pořídil nový TomTom One (recenze). Myslím, že s cenou pod devět tisíc korun nemá konkurenci. Nespleťte si ho ale se starším modelem, který má stejný název.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nový TomTom One

Navigační přístroje byste měli posuzovat také podle toho, kam chcete jezdit. Pokud míříte i na Slovensko, ve výběru zůstávají pouze Garminy a navigace postavené na softwaru iGo (tedy třeba Mio C710+). Přístroje, které používají pouze mapy Navtequ nebo Tele Atlasu, mají na Slovensku kvalitně zpracovanou pouze Bratislavu a pár větších měst, zbytek jsou jen hlavní silnice. Stejný problém se jinak týká i navigací, které pro ČR používají mapy Navtequ. Když nejsou doplněny dalšími mapami, jako to dělá Garmin, pro navigaci v Česku si takové navigátory nekupujte (to je případ jinak velmi dobrého Looxu n100).

Program pro kapesní počítač (Windows Mobile): Osobně mi nejvíc vyhovuje navigační software iGo 2006 (recenze). TomTom ale svůj nový Navigator 6 prodává za tak příznivou cenu, že jsem na vážkách. Tady si můžete vybrat; velmi podrobnou recenzi Navigatoru 6 chystáme na tento týden.

Ještě jednou upozorňuji, že tato doporučení odpovídají pouze mým vlastním požadavkům na navigační systémy. Nemohu vyloučit, že vaše požadavky jsou trochu jiné.

Diskuze (33) Další článek: T-Mobile Slovensko: prodavači se učí znakovou řeč

Témata článku: , Nový článek, Nejvyšší třída, Stejný název, Jak, Dobrá koupě