Servis: postup při prvním zapnutí nové navigace

V poslední době často odpovídám na dotazy, které mají společné téma: „Koupil jsem si novou navigaci a nevím, jak ji zapnout. Ať dělám, co dělám, nenajde družice a neurčí polohu.“ Výrobci v manuálech sice často radí, jak na to, ale tento postup se možná mezi množstvím dalších informací ztrácí.

Stručná odpověď: ponechte navigátor v klidu, na místě s dobrým výhledem na oblohu. Nehýbejte s ním, dokud neukáže přesnou polohu. Může to trvat třeba i dvacet minut.

Co dělá navigace při zapnutí?

GPS modul v navigátorech pro svoji činnost potřebuje znát velké množství dat. Když navigaci poprvé zapnete, musí si je stáhnout. Je to jednak tzv. almanach, tedy databáze očekávané polohy jednotlivých družic systému GPS v dané oblasti. A potom také tzv. efemeridy, přesná pozice viditelných družic, podle kterých se potom spočítá zeměpisná poloha.

Bez těchto potřebných dat navigace neví, jaké satelity má na obloze čekat; neví, kde jsou a jaký mají družicový čas. Než spočítá polohu, musí tyto informace stáhnout. To ovšem může trvat až dvacet minut, i když někdy může stačit třeba jen pět. Důležité je, abyste v této fázi s navigátorem nehýbali; nechte ho v klidu s dobrým výhledem na oblohu. Když jste totiž v pohybu, spojení se aktivním satelitem se může přerušit a celé stahování potom začne znovu. Navíc je nutné dlouho čekat na začátek nového cyklu.

Almanach se ukládá do paměti GPS. Protože obsahuje data na nějakou dobu dopředu, nemusí se stahovat pokaždé celý znovu. Při dalším provozu se už stahují pouze aktualizace, což netrvá tak dlouho. Pokud se ale s vypnutým navigátorem přesunete na velkou vzdálenost, říká se nad pět set kilometrů, je nutné almanach stáhnout celý znovu. První zapnutí navigace například po vystoupení z letadla proto může také trvat dlouho. Řešení je stejné: nechat GPS potřebnou dobu v klidu.

Samozřejmě se může stát, že je navigace vadná a polohu neukáže ani po této operaci. V takovém případě se musíte obrátit na prodejce nebo servis.

Diskuze (3) Další článek: Šuškanda: chystá se nový TomTom Navigator pro Windows Mobile

Témata článku: , Post, Postup, Stručná odpověď, Zapnutí, Zeměpisná poloha, První zapnutí, Nov