TomTom Go 720: jak změnit šipku třeba na Octavii

Jednou z novinek TomTomu Go 720 je možnost uživatelské volby symbolu, kterým se na mapě označuje aktuální poloha vozu. Kromě běžné modré šipky lze zvolit ještě z dalších dvaatřiceti standardně nahraných obrázků. Je mezi nimi žlutá šipka, ale potom už jen různobarevné symboly automobilů a motocyklů.


Nová možnost v nastavení: změnit symbol vozu


Standardní nabídka symbolů


Různé symboly na mapě

Podobnou změnu už dlouho nabízí i Garmin, dokonce v podobě prostorového modelu, kde jsem si ale ale tuto vychytávku nikdy nezvykl a vždy se pokorně vrátím k šipce. Předpokládal jsem, že u TomTomu to bude stejné. Po týdenním denodenním ježdění jsem se ale přistihl, že šipku asi už navždy nahradilo červené autíčko.

 
Nastavení modelu u Garminu

Stáhněte si můj Dodge a Octavii

TomTom jde ještě dál, ikonu si může každý navrhnout sám. Stačí když bude ve formátu BMP s 256 barvami (osmibitová barevná hloubka) a mít rozměry 24 × 24 až 128 × 128 pixelů. Velikost obrázku má přímý vliv na velikost symbolu na mapě. Části, které mají zůstat průhledné, vybarvěte základní červenou barvou RGB 255, 0, 0. Obrázek nahrajte do paměti TomTomu do složky /art/cars mezi ostatní symboly.

Zkusil jsem to. V aktuálním článku AutoRevue.cz jsem našel obrázek nového Dodge Journey, kde byl zachycen přesně zezadu. Ve Photoshopu jsem z něj odřezal pozadí, nahradil ho červenou barvou, zmenšil na formát 128 × 128 a uložil jako BMP. První pokus nebyl úspěšný, protože se mi nepodařilo splnit požadavek barevné hloubky, podruhé to ale už šlo. V nabídce se po chvíli čekání, které byla výrazně delší než před nahráním uživatelského symbolu, objevil můj Dodge a hned jsem ho nastavil. S rozměry jsem to asi trochu přehnal, ale s kvalitou jsem byl spokojen. Snad jen načervenalé okraje trochu kazily dojem, ale protože BMP podporuje pouze hrubou masku průhlednosti, nic se s tím nedá dělat.

 
První pokus se nezdařil, objevil se jen šedý čtverec • ale tady už je můj Dodge


Dodge Journey v plné kráse

Obrázek Dodge Journey si můžete stáhnout a použít ve svém TomTomu Go 720.

První úspěch mě naladil, chtěl jsem pro čtenáře připravit symboly českých ikon, Škody Octavia a Fabia. Ale bohužel se mi nepodařilo najít oficiální a tedy kvalitní obrázky, kde jsou tyto automobily zachyceny přímo zezadu. Škodovka takové fotky snad vůbec nemá. Našel jsem jen fotky na AutoRevue, ale s odlesky nebyl výsledek tak dobrý jako u Dodge. Vyzkoušel jsem ale tři velikosti: opět 128 × 128, poté 64 × 64 a nejmenší 24 × 24. Ideál by byl asi někde mezi prvními dvěma formáty, podívejte se na obrázky.


Tři Octavie v nabídce symbolů


Různé velikosti na mapě: 128 × 128 • 64 × 64 • 24 × 24

Octavii si od nás také můžete stáhnout: 128 × 12864 × 64 a 24 × 24.


Tip: Stáhněte si zdarma Elišku, nový ženský hlas pro navigace TomTom
Diskuze (10) Další článek: Nokia představila nový bluetoothový GPS modul

Témata článku: Škodovka, Osmibit, Jak, Tom, Poloha vozu, Přímý vliv, Octavia, Nová možnost, Dodge