TomTom Go 740 Live: chystám se na test živých služeb

TomTom Go 740 Live ani vyšší model 940 Live si v České republice oficiálně nekoupíte. České zastoupení TomTomu k nám tyto přístroje z poslední generace nedováží. Hlavní inovací oproti předchozí řadě jsou totiž služby Live, které v Česku nelze používat.

Několik příštích dnů ale strávím s volantem na pravé straně auta jízdou na levé straně silnice. Chystám se do Velké Británie, a tak mě napadlo, že bych mohl vyzkoušet, co všechno služby Live umožňují, a napsat o tom na Navigovat.cz. TomTom se k tomuto nápadu postavil velmi vstřícně, a tak už týden jezdím s Go 740 Live a těším se na výlet za kanál.

Kudy se pohybují britské mobily

Služby Live jsou postavené na získávání informací online. V TomTomu je pevně zabudovaná karta SIM, přes kterou se přístroj připojí k internetu a může zjišťovat: počasí, ceny paliva na čerpacích stanicích, informace o radarech, přímo z navigace lze hledat na Googlu. To hlavní, na co se těším, jsou ale dopravní informace HD Traffic. U této služby TomTom spolupracuje s britským Vodafonem a aktuální situaci na silnicích společně zjišťují pomocí anonymního sledování pohybu mobilních telefonů.

Přehled všech služeb Live najdete na webu a v mapce na jiné stránce můžete sledovat aktuální dopravní situaci. Jestli na těchto stránkách nic nevidíte, v roletce v pravém horním rohu stránky se přepněte na United Kingdom.

V Česku na TomTom z řady Go x40 občas můžete narazit, jedná se ale o neoficiální dovoz. I když služby Live v zahraničí nefungují, přesto se najde několik důvodů, proč je lepší než předchozí řada x30. Je to hlavně aktivní držák, ke kterému se TomTom po dlouhé době vrátil. Hlasové ovládání ale našinec tolik nevyužije, takže zůstává už jen nové uživatelské prostředí.

Na nový design softwaru se můžete podívat na následujících obrázcích. TomTom měl jinak už od výroby připravenou češtinu.

TomTom Go 740 na obrázcích

Tři stránky hlavní nabídky:

Možnosti volby cíle cesty

Displej při hlasovém ovládání; i když TomTom píše česky, očekává anglický přízvuk:

Hledání na mapě, po zjištění polohy:

 

Nabídka dopravních zpráv, další služby TomTom Live a důkaz, že v cizině nefungují:

  

Vyhledávání pomocí Googlu je omezeno na geografické cíle, prohlížeč internetu v TomTomu chybí. Praktická služba pro vyhledávání čerpacích stanic podle ceny, na ni jsem také zvědavý:

 

Osm stránek plných možností pro nastavení přístroje:

 
 
 

Diskuze (7) Další článek: Prádelní kolík? Ne, univerzální nabíječka (video)

Témata článku: , Tom, Britský vodafone, United Kingdom, Živý, Test