TomTom prohrál soud s Garminem

Minulý týden zněly nizozemské tamtamy velmi smutně. Soud se ve sporu, který inicioval TomTom proti Garminu, přiklonil na stranu amerického výrobce. Ten jednak i nadále může v Evropě prodávat své přenosné navigátory StreetPilot řady C300 a C500. A také dostane od TomTomu 37 tisíc eur jako náhradu za soudní výdaje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin StreetPilot řady C

TomTom podal na Garmin žalobu kvůli tomu, že StreetPiloty údajně příliš připomínají jeho přenosné navigace Go. Zajímavé je, že to bylo poté, co v USA pro změnu Garmin žaluje TomTom kvůli údajnému porušení pěti patentů. Mezi nimi je třeba patentovaný algoritmus pro výpočet optimální trasy. TomTom v Americe původně nevlastnil žádné patenty. Až po zahájení řízení koupil tři od firmy Horizon Navigation. Soudní stání ve věci patentů Garminu je naplánováno na únor 2007. To navíc nejsou poslední naplánované soudní spory, které mezi sebou oba konkurenti vedou.

Stejně mi není příliš jasné, jak mohl TomTom nařknout Garmin z kopírování. TomTom svoji první řadu Go totiž představil až dva měsíce poté, co Garmin uvedl své StreetPiloty.

Další informace: News.Google.com

Diskuze (3) Další článek: Mio chystá novou levnou navigaci

Témata článku: Pro +, Garmin StreetPilot, Tom, , Údajné porušení, Prohra, Soud,