Vyzkoušejte Garmin BaseCamp, náhradu za MapSource

Garmin v lednu oznámil, že připravuje digitální atlas BaseCamp, který má u turistického využití navigačních přístrojů nahradit program MapSource. Ten je totiž zaměřený hlavně na navigaci v automobilu.

Zdálo se, že BaseCamp bude k dispozici pouze uživatelům vybraných map. Včera se ale program na webu Garminu objevil volně ke stažení, může ho proto vyzkoušet a používat každý, kdo už má na počítači MapSource. Samostatně BaseCamp fungovat nebude. Další podmínkou je mít nainstalovánu alespoň jednu mapu obsahující DEM terén, což je třeba česká Topo Czech 2.


Prostředí BaseCamp: jednotlivé bloky lze skrývat a zobrazovat

Prostředí BaseCamp je na první pohled trochu komplikované. Už při prvním spuštění je jasně vidět, že Garmin použil stejnou zobrazovací technologii jako v nejnovějších verzích MapSource, kvůli které si řada lidí hýčká staré, mnohem rychlejší a tedy použitelnější verze (nainstalováním novinky ale starší MapSource v počítači zůstane). BaseCamp je bohužel také neuvěřitelně pomalý. Zobrazení v 3D pohledu mi osobně zatím nepřipadá příliš praktické, líbí se mi ale možnost současného zobrazení výškového profilu a mapy.

Částečně je podporován i geocaching. BaseCamp zobrazí obsah souboru GPX z webu geocaching.com: informace o keši, listing, logy (nazvané Protokoly mezipaměti – u Garminu jsme bohužel na šílenou českou lokalizaci už zvyklí). BaseCamp ale nenahrazuje programy typu GSAK nebo Geoget, slouží opravdu jen pro prohlížení míst na mapě. Ikonou však nedokáže rozlišit typ keše, ve všech případech to jsou stejné truhličky.


Zobrazení geokeší v BaseCampu

BaseCamp podporuje také geotagging, dokáže označit fotografie podle nahrané trasy. Úplně ale chybí možnost přímo nahrát obsah do GPS přístroje nebo data naopak stáhnout. Na druhou stranu od doby, kdy se Garmin Colorado začal hlásit jako disková jednotka a začal podporovat standardní soubory GPX, tuto možnost jsem nevyužil ani v MapSource. Data mezi počítačem a navigačním přístrojem přesouvám prostřednictvím správce souborů.

První pocity po spuštění nové mapové aplikace jsou ale docela smíšené. Nápad je to dobrý, ale BaseCamp je velice pomalý. Vzhledem k tomu, že rychlost se Garminu za několik měsíců nepodařilo uspokojivě vyřešit ani v hlavní aplikaci MapSource, ani u BaseCamp bych nečekal velké změny.

Diskuze (13) Další článek: K předplatnému Mobilit kniha o iPhonu, karta nebo vrtulník

Témata článku: , Bas, Garmin BaseCamp, První pocit, Maps,