11 nejdůležitějších věcí, které hýbaly světem telekomunikací a mobilních technologií v roce 2022

  • Změny, nové trendy, ale někde naopak stagnace
  • Co důležitého se letos odehrálo v mobilním světě?
  • Dopady některých změn a rozhodnutí pocítíme až za několik let

Blíží se konec roku a s tím i období bilancování. Jak si vedl mobilní svět v roce 2022? Podíváme se na nejdůležitější věci, které se v letošním roce udály, a zmíníme nové trendy, technologie i legislativní změny, z nichž mohou mít radost uživatelé na úkor mobilních výrobců. Byť na některé z nich si ještě pár let počkáme.

Co důležitého se tedy, z mobilního pohledu, letos událo?

Rozšířená a mixovaná realita

V segmentu chytrých brýlí má snad už každý velký výrobce svůj model, jenže, zdá se, že všichni vyčkávají na to, co vymyslí Apple. Ten by měl své vlastní AR brýle uvést na trh až příští rok. Google potichu vylepšil své starší Google Glass, Oppo uvedlo novou generaci brýlí a se svou trochou do mlýna přispěchalo i TCL, Lenovo nebo třeba Qualcomm. Čipset a referenční design brýlí je základem pro ostatní výrobce, kteří mohou plynule navázat s vlastní představou brýlí. Jenže, každý vidí v brýlích trochu jiné výhody a přednosti.

Meta letos uvedla do prodeje brýle Quest Pro, které jsou určeny pro tzv. svět Metaverse. Firma do něj pumpuje velké peníze, ale kýžený úspěch se stále nedostavil. Mark Zuckerberg mimo to ukázal i brýle „Project Cambria“ pro mixovanou realitu.

Nápadů je spousta, ale výrobcům chybí zdůraznit, proč vlastně chceme chytré brýle či brýle pro virtuální realitu. Ze stávajících gigantů zatím se svými brýlemi váhá Samsung, možná, že, stejně jako někteří další výrobci, zatím tak úplně neví, k čemu AR brýle vlastně použít. Čím nám Apple v příštím roce vytře zrak?

Diskuze (7) Další článek: Výzkum EarSpy dokázal, že Androidy lze odposlechnout díky vibracím, které zachytí akcelerometr

Témata článku: Apple, Google, Honor, Huawei, Motorola, Oppo, Samsung, Xiaomi, , , , , , , , , , , , , , , , , ,