11 zajímavých detailů, které na keynote Applu nezazněly

U Applu to tak bývá – některé detaily novinek vyplouvají na světlo světa až po tiskovce. Co nám Apple neřekl?

1

Na tiskovce to nepadlo, ale teď už máme jasno. „SE“ v označení Apple iPhone SE znamená „Special Edition“.

...tedy nikoliv „Smaller Edition“ (protože je menší), ani „Steve Edition“ (protože Steve Jobs říkal, že 4" stačí), ani „Still Expensive“ (protože vždycky může být ještě levnější), ani „Super Encrypted“ (to aby šéf FBI praskl vzteky), ani „Super Environmental“ (protože čtvrt tiskovky padla na povídání o ekologii), jak naznačovaly internetové komentáře a vtípky...

2

9,7" iPad Pro má rychlé nabíjení. Možná si řeknete, že to v dnešní době není nic výjimečného, ale opak je pravdou – alespoň pro Apple. Nedávný test ukázal, že tam, kde se Samsung Galaxy S6 dobije z nuly na 100 % za 88 minut, to samé iPhonu 6 trvá 155 minut. Konečně tedy přichází změna. Na rychlé nabíjení je potřeba adaptér od Applu s 29 W, rychle dobije i velký iPade Pro (dosud standardně dodávaný s 12W adaptérem).

3

...a s tím souvisí, že Apple začíná prodávat Lightning/USB-C kabel. Je metr dlouhý a stojí 729 Kč, můžete mít i dvoumetrový za 999 Kč (slušný příplatek ). K čemu? Třeba k novému MacBooku, Chromebookům a mnoha dalším počítačům blízké budoucnosti. Nové je i další příslušenství.

Klepněte pro větší obrázek

4

Podle informací GSM Areny dostal iPhone SE starší a tedy pomalejší typ čtečky otisků prstů Touch ID. Jaký je rozdíl mezi oběma generacemi? Mrkněte na video, kde to ukazujeme v přímém srovnání. Ve zkratce: je to znát. Škoda, dosud se bral jako jediný významný ústupek absence technologie 3D Touch, pomalejší Touch ID je další minus. 

Klepněte pro větší obrázek
...a nakonec starší Touch ID potvrzuje i samotný výrobce.

5

... chybí také barometr.

6

iOS 9.3 (mimo jiné novinky) podporuje VoWiFi, tedy hlasové hovory, které jsou na straně zákazníka přenášené do sítě operátora přes Wi-Fi síť. Tuto technologii u nás podporuje T-Mobile, na straně Applu by to mělo fungovat s iPhonem 5c a novějšími.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Krátce jsme to vyzkoušeli s updatovaným iPhonem 5S a SIM kartou virtuálního operátora v síti T-Mobile. Ještě dopoledne jsme úspěšní nebyli, operátor nám sdělil, že službu zavádí postupně a opravdu, odpoledne už nám Wi-Fi volání fungovalo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Všímejte si ikonky vlevo nahoře.

7

9,7" iPad Pro má integrovanou SIM kartu. Nicméně tak zásadní novinka to není, měl ji už v říjnu 2014 představený iPad Air 2. Tehdy jsme psali o začátku revoluce, na jejímž konci budeme vybírat operátora v menu nastavení telefonů/tabletů. Možná to tak jednou i dopadne, ale ten start se poněkud protahuje… Bude mít integrovanou SIM iPhone 7? Čerstvý iPhone SE zůstává u nanoSIM.

8

Kapacita operační paměti není u Applu příliš ventilovaným parametrem, Apple se nepochlubil, ale díky Antutu jej známe. iPhone SE má 2 GB RAM.

9

S iPhonem SE se počítá i u českých operátorů. Vodafone zatím nezná ceny ani termíny. T-Mobile novinku nabídne v první půlce dubna, na ceny i dostupné varianty si také budeme muset počkat. O2 s odpovědí poněkud váhá. Že by se znovu objevily komplikace, které jsme viděli u některých minulých modelů? 

Aktualizováno ve čtvrtek 24. března ve 12:00

Také O2 nabídne iPhone, a to zkraje dubna, ceny zatím známé nejsou. Tisková mluvčí Lucie Pecháčková doplňuje: „Chceme nabízet všechny dostupné verze a barvy, také na splátky bez navýšení.“

10

Líbí se vám iPhone SE? Budete upgradovat z iPhonu 5S? Možná pro vás mám dobrou zprávu. Telefony mají stejné rozměry, takže novinka bude pasovat do starého krytu, obalu, pouzdra, docku, držáku a dalšího příslušenství.

11

Přední kamera pochází z iPhonu 5, má rozlišení 1,2 MPx, na dnešní poměry je hodně slabá a nezachrání to ani naplno rozsvícený displej, který poslouží jako selfie blesk.

12 (bonus)

Vtipy. Ne, na tiskovce opravdu nepadaly vtipy na právě představené produkty, ale velmi rychle s nimi přispěchaly všechny možné internety ;-)

Klepněte pro větší obrázek
Tohle není vtip, tohle jsme viděli na tiskovce. Ale jako základ celé palety vtipů to posloužilo velmi dobře. 

Vice prezident firmy Greg Joswiak představil iPhone SE frází „The most powerful 4‑inch phone ever“ a to samé stojí v profilu přístroje na Apple.com. Nebylo daleko k tomu, aby z fráze zmizelo slovo „phone“ a sexuálně podbarvená narážka je na světě. Těžko říct proč, ale Američané to začali kombinovat s osobou (na prezidenta kandidujícího) Donalda Trumpa.

Na tiskovce se objevil jeden produkt, který rozhodně není určený pro běžné zákazníky. Apple Liam je robot, který je schopný rozebrat iPhony pro následnou recyklaci. Na Redditu se Synaesthesisx zeptal, jak si člověk Liama předobjedná, že jej ještě nevidí na online Apple Storu. 

Internet se baví debatou nad tím, jestli to Synaesthesisx myslel vážně, nebo ne. A špatné nejsou ani odpovědi:

  • „Chci ho v růžové zlaté.“
  • „Vyčnívající kamera to pro mě zabila.“
  • Mredofcourse tohle neřeší, protože bude mít na Liama ochranný kryt, ale pro změnu má problém se základní 16 verzí: „16GB base model is totally complete bullshit.“

Neviděli jste tiskovku? Byla trochu zdlouhavá. Mashable vše dostává do 90 sekund:

Diskuze (33) Další článek: Mřížka, kolečko, kolečko. Tak láká Huawei na premiéru P9

Témata článku: Apple, , , , , , Apple iPad Air, Apple iPad Air 128GB 4G, Apple iPad Air 128GB Wi-Fi, Apple iPad Air 16GB 4G, Apple iPad Air 2, Apple iPad Air 2 128GB LTE, Apple iPad Air 2 128GB Wi-Fi, Apple iPad Air 2 16GB LTE, Apple iPad Air 2 64GB LTE, Apple iPad Air 2 64GB Wi-Fi, Apple iPad Air 32GB 4G, Apple iPad Air 32GB Wi-Fi, Apple iPad Air 64GB 4G, Apple iPad Air 64GB Wi-Fi, Apple iPad Pro, Apple iPad Pro 128GB LTE, Apple iPad Pro 128GB Wi-Fi, Apple iPad Pro 9.7, Apple iPad Pro 9.7 128GB LTE,