O2 | 2G | Regulace

2G síť jen tak neskončí, operátor O2 ji musí provozovat ještě dalších 7 let

Operátoři mají frekvenční příděly, na kterých provozují svoje mobilní sítě, od státu pronajaty na omezenou dobu. Po jejím vypršení je vždy nutné u Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) zažádat o obnovení licence. V minulosti úřad obvykle žádosti schvaloval víceméně automaticky bez dalších podmínek. Tentokrát v případě O2 ale zvolil trochu jiný přístup.

Prodloužení licence se tentokrát týká operátora O2 a jeho přídělu v pásmu 2 100 MHz. Na této frekvenci ještě do letoška operátor provozoval starou 3G síť, po jejím vypnutí se frekvence uvolnila pro dokrytí 4G (LTE) a zapnutí nové sítě 5G. Příděl v pásmu 2 100 MHz ale O2 v tomto období zrovna končí – smlouva je uzavřena do 1. ledna 2022.

I tentokrát ČTÚ platnost prodloužil, zvolil ale více regulatorní postup. Součástí prodloužení licence je podmínka provozování 2G sítě (nikoli nutně přímo na frekvenci 2 100 MHz) minimálně do roku 2028. Konkrétně jde o povinnost udržet provoz 2G sítě ještě dalších sedm let, pokud podíl všech uživatelů využívajících tuto starší technologii neklesne dříve pod 5 %.

Podobná regulace nejspíš čeká i další operátory

Regulátor tím chce zajistit provoz starších, například seniorských telefonů, které slouží obvykle pouze pro hovory, případně posílání SMS, a jinou než 2G síť nepodporují. „Jednání byla složitá a náš přístup se nebojím označit za inovativní. Tímto děkujeme O2 za to, že jsme došli ke shodě, která bude ke prospěchu zejména seniorů a sociálně slabších,“ komentovala jednání z operátorem předsedkyně Rady ČTÚ Hana Továrková.

Slovy předsedkyně ČTÚ, „inovativní“ přístup k regulaci se úřadu zřejmě zalíbil, a tak podobné podmínky mohou očekávat brzy i další dva operátoři T-Mobile a Vodafone, kterým licence v pásmu 2 100 MHz skončí v následujícím roce. Úřad ujišťuje, že touto doplňující podmínkou nijak neporušuje evropskou legislativu – příděly jsou nadále technologicky neutrální, což znamená, že operátoři na nich mohou používat libovolnou technologii. Souběžná podmínka pro provoz 2G nestanovuje, na které frekvenci má tato síť běžet, pro operátory je nejjednodušší ponechat ji na stávajících 900 MHz.

Nové příděly jsou v souladu s platnou legislativou nabídnuty jejich současným držitelům za cenu stanovenou znaleckým posudkem, který respektuje jak dobu platnosti, tak i náklady nezbytné vynaložit za splnění případných nově uložených podmínek. Konkrétní částku, za kterou O2 znovu získalo pásmo 2 100 MHz „do pronájmu“, ale úřad nesdělil.

Jak se pokrývá mobilním signálem pražské metro:

Zdroj: tisková zpráva ČTÚ

Diskuze (39) Další článek: Samsung Galaxy Tab A8 je výkonný základ. Zaměřuje se na zvuk a velký displej

Témata článku: , , , , , , , , Pásmo, Rada ČTÚ, Příděl, Síť, MHz, Operátor, Pro +