33 nejčastějších otázek a odpovědí k UMTS

Eurotel se chystá spustit síť třetí generace UMTS a T-Mobile už svoji verzi před pár dny spustil. Chcete vědět všechno o chystaných technologiích? Není vám něco nejasné? Ptáte se a my odpovídáme.
Kapitoly článku

V poslední době se to termíny UMTS, sítě třetí generace nebo videohovory jenom hemží. T-Mobile komerčně spustil síť třetí generace UMTS a Eurotel se ke stejnému kroku chystá. V jeho případě se však jedná o obecně známou a nejrozšířenější verzi sítě UMTS, proto se dnes budeme věnovat převážně jemu a této technologii.

Přestože jsme se UMTS již několikrát věnovali, stále se v diskuzích objevují další otázky. Některé jsou nové, jiné se stále opakují. Rozhodli jsme se vám vše objasnit a na všechny nalezené otázky odpovědět.


Sítě třetí generace v ČR

Co je to UMTS?

Je to zkratka anglického Universal Mobile Telecommunication System. Označují se tak určité sítě třetí generace, které nabízejí oproti běžným mobilním sítím GSM zejména rychlejší datové přenosy a možnost videohovorů.

K čemu jsou dobré sítě třetí generace?

Jde o další výrazný stupeň vývoje radiokomunikačních systémů. Předchozím stupněm jsou mobilní sítě GSM/GPRS, které provozují také všichni tři čeští operátoři. Technologie sítí třetí generace nabídnou stejné služby jako u GSM sítí, ale umožňují navíc daleko rychlejší přenos dat a videotelefonování – tzn. současný přenos hlasu i obrazu při komunikaci v síti. Technologii sítí třetí generace nelze aplikovat na zázemí sítí GSM, je nutné nově vybudovat celý systém včetně vysílačů.

Sítě třetí generace, 3G, UMTS – je v tom nějaký rozdíl?

Označení pro sítě třetí generace se zatím neustálilo. Často se uvádí celým tříslovným názvem, stále více se využívá zkrácené varianty 3G. Zkratka UMTS patří nejrozšířenějšímu systému sítí třetí generace a často se proto pro označení těchto sítí využívá. Existují však i jiné technologie, například CDMA – více se dozvíte zde.

Co je to CDMA?

CDMA je jedním ze systémů sítě třetí generace, je tedy jinou alternativou UMTS. Zkratku CDMA u nás můžete nejčastěji slyšet ve spojitosti s rychlým internetovým připojením Eurotelu. Tuto technologii nasadil v pásmu 450 MHz již loni v létě. Nejedná se však o síť třetí generace, ve které lze telefonovat, slouží výhradně pro rychlejší datové přenosy.

Kteří operátoři v ČR mají 3G?

Eurotel má již přes rok spuštěnou síť CDMA, která slouží pouze pro datové přenosy. Podobnou službu spustil minulý týden T-Mobile, ale na bázi technologie UMTS. V názvu služby pak dokonce používá označení 4G, což kromě matení zákazníků poukazuje na to, že je možné v této síti přenášet data vyšší rychlostí, než v běžné UMTS síti. A právě takovou síť chystá Eurotel spustit 1. prosince, nezávisle na již zavedeném CDMA. Oskar síť třetí generace také připravuje, spustí ji v roce 2006.

Kteří operátoři v ČR mají UMTS?

Síť UMTS provozují Eurotel i T-Mobile. Eurotel však používá běžnou a nejvíce rozšířenou verzi UMTS-FDD, kdežto T-Mobile vsadil na méně známou verzi UMTS-TDD. Oskar by měl přijít se stejnou technologií jako Eurotel, tedy UMTS-FDD.

Jaký je rozdíl mezi UMTS T-Mobilu (TDD) a UMTS Eurotelu (FDD)?

Rozdílné písmeno v doplňkovém názvu má zásadní význam. Sítě UMTS-FDD (Eurotel) jsou rozšířeny po celém světě, je možné v nich používat standardní telefony, uskutečňovat videohovory a datové přenosy dosahují rychlosti až 384 kb/s. UMTS-TDD (T-Mobile) umožňuje rychlejší stahování dat rychlostí teoreticky až 2,2 Mb/s, v praxi je pak běžně dosažitelnou rychlostí 600–800 kb/s. Tyto sítě jsou však výhradně určeny pro datové přenosy a není v nich proto možné pořádat videohovory, ani běžně telefonovat.

Kdo byl první?

  • První síť 3G v České republice spustil Eurotel, když loni v srpnu v pásmu 450 MHz zprovoznil síť CDMA.
  • První českou síť UMTS spustil před pár dny T-Mobile.
  • První síť UMTS, ve které bude možné používat normální mobily a využívat například videohovory, spustí Eurotel. Stane se tak 1. prosince 2005.

Je možné u T-Mobilu používat normální telefon s podporou UMTS?

Ne. Technologie UMTS-TDD, kterou T-Mobile používá, není kompatibilní s běžnou sítí UMTS. Pro využívání rychlých datových přenosů u T-Mobilu je možné použít pouze speciální modemy z nabídky operátora.

Spustí UMTS i Oskar-Vodafone?

Ano. Oskar-Vodafone spuštění sítě třetí generace zatím oficiálně neohlásil, ale stane se tak nejspíš začátkem příštího roku.

Nestačí EDGE?

EDGE je v podstatě nadstavbou technologie GPRS, která slouží k paketovému přenosu dat v sítích druhé generace, tedy současných GSM. Datové přenosy však nedosahují rychlosti sítí třetí generace a v sítích s EDGE není možné využívat např. videohovory.

Jakou síť Eurotel 1. prosince spustí a co bude umožňovat?

Eurotel spustí síť postavenou na technologii UMTS-FDD. Nabídne tyto služby:

  • Video hovory – okamžitý přenos hlasu i obrazu
  • Web Video hovory – možnost provozování Video hovoru prostřednictvím počítače připojeného k internetu
  • Video – možnost stahování a přehrávání videa z internetu přímo v mobilu
  • Jukebox – možnost stahování a přehrávání hudby z internetu přímo v mobilu
  • On-line dopravní kamery – sledování dopravní situace v důležitých místech
  • Eurotel Live! – informační a zábavný portál s multimediálním oobsahem
  • Data Services – možnost rychlých datových přenosů
Bude nutné pro využívání služeb UMTS sítě Eurotelu změnit SIM kartu?

Ne. Služby budou aktivované automaticky a dostupné všem zákazníkům. Ti, kteří budou mít patřičně vybavený telefon, mohou služeb začít ihned využívat.


Videohovory v sítích 3G

Jak se provozuje videohovor?

Videohovor se navazuje úplně stejně jako běžný hlasový hovor. Voláte na stejné číslo, před vytočením si ale v můžete v nabídce telefonu vybrat, zda chcete uskutečnit hlasový nebo videohovor.

Přenos obrazu přináší svá úskalí. Na displej telefonu musíte vidět a proto jej musíte držet před sebou. Abyste přitom slyšeli hlas ze sluchátka, aktivuje se automaticky hlasitý odposlech. V malé výseči na displeji spatříte sami sebe tak, jak vás vidí protější strana. Na zbytku displeje se promítá obraz z kamery druhé strany.

Tip: prohlédněte si ukázku videohovoru v praxi

Co je to videosharing?

V překladu se tato služba nazývá sdílené video. Je určena k tomu, abyste během běžného telefonování v síti UMTS mohli protější straně něco ukázat. Je to rozdíl oproti videohovoru, kde musí být přenos obrazu aktivní od začátku do konce. Přenos videa je v tomto případě také kvalitnější. Jde ale o službu sítě, kterou musí podporovat i mobilní operátor.

Mohu přenášet obraz i z hlavního fotoaparátu?

Ano. Druhé straně můžete ukázat obraz z přední kamery pro videohovory nebo z hlavního fotoaparátu obvykle umístěného na zadní straně přístroje. Během hovoru je možné se mezi oběma způsoby přepínat.

Mohu zamezit přenosu obrazu při videohovoru?

Ano. Přenosu obrazu i zvuku ze své strany můžete zamezit, popřípadě je možné nastavit statický obrázek, který se druhé straně při videohovoru zobrazí místo živého obrazu.


V druhé kapitole budeme pokračovat otázkami na téma videohovory a pokračovat budeme datovými přenosy v sítích třetí generace

Témata článku: , , Samsung Z300, Sony Ericsson K600i, Merlin, Komerční síť, Centrum Brna, UMTS, Zaváděcí cena