3G na Ukrajině, aneb čekali byste to? (mobilní cestopis)

Ex-sovětská Ukrajina má v našich končinách nevalnou pověst, ale co se týče sféry mobilních komunikací, budete překvapeni.

Bohužel si nemohu dovolit nereagovat na emaily, a tak jsem se před cestou na Zakarpatskou Ukrajinu jsem se obával, jakým způsobem se připojím k internetu. Na občasnou nepřítomnost signálu jsem si sice z českých a moravských hor zvykl, ale vždy se nějaké místečko s ucházejícím signálem našlo s čímž jsem na Ukrajině moc nepočítal. Jak se však ukázalo, byly to jen neopodstatněné předsudky...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na Koločavě se snoubí horská romantika se vzorným pokrytím bezdrátovými sítěmi

První překvapení mě čekalo hned po přejezdu hranic Ukrajiny se Slovenskem. Na displeji se mi v Užgorodu objevila hned vedle loga operátora Kyivstar ikona signalizující dostupnost sítě 3G. Přestože jsem měl na výběr z více ukrajinských operátorů (v Užgorodu je k dispozici minimálně pět GSM operátorů, kolik z nich má 3G nevím), s vidinou jistého 3G internetu jsem navštívil prodejnu Kyivstaru, odkud jsem si odnesl předplacenou SIMkartu s aktivovaným internetem:

  • Za den připojení 5 UAH (cca 13 Kč) + 1 MB za 0,05 UAH (cca 0,13 Kč)
  • Denní paušál se z kreditu odečetl jen pokud ten který den došlo k připojení
  • Přehled internetových tarifů Kyivstar

Dle mapy pokrytí, kterou jsem v prodejně obdržel, jsem mohl být v klidu. Pokrytí 3G v horách mít sice nebudu, ale EDGE by neměl být problém. Ovšem mapa je mapa a reality jsem se trochu obával... Zbytečně. Po celé cestě z Užgorodu do Koločavy a i v samotné Koločavě bylo EDGE k dispozici, jen jednou za celou dobu pobytu jsem při pěší tůře neobydleným údolím zjistil, že jsem bez signálu. Kromě těchto asi 15 minut GSM-tmy mobil vždy spolu se signálem oznamoval i dostupnost EDGE.

3G a EDGE pokrytí Ukrajiny v síti Kyivstar:

O cenách volání jen krátce, ale i tady má český mobilní telefonista co závidět. Zda je tarifikace po sekundách, minutách či jinak nevím, ale u své předplacenky jsem dostal na výběr následující možnosti:

  • cca 1,20 Kč/minutu do všech sítí
  • cca 2,70 Kč/minutu do ostatních sítí a v síti Kyivstar zdarma

 
Díky ukrajinskému průvodci Petrovi nám svůj mobilní cestopis zaslal MobilManiak Tomáš, spolutvůrce webové stránky mKurzy.cz

Diskuze (55) Další článek: Mobilní hry: od hada ke Star Wars

Témata článku: , Telefonista, Mobil, Mobilní telefonista, MOBI