3GSM: Nokia chce, abyste telefonovali zdarma

Nokia na 3GSM kongresu v Barceloně představila první telefon s podporou technologie UMA. Ta umožňuje telefonování prostřednictvím Wi-Fi či Bluetooth. Podobné telefony brzy nabídnou také ostatní výrobci, můžeme se těšit na nemalé úspory za telefonní poplatky. Co je to UMA?

V roce 2004 vznikla asociace operátorů a výrobců mobilních telefonů, která si vzala za úkol vyvinout technologii pro mobilní telefonování v bezlicenčním pásmu. Přibližně po roce se jí to povedlo, vznikla technologie UMA (Unlicensed Mobile Access), která umožňuje telefonování prostřednictvím Bluetooth a Wi-Fi. Prvním telefonem, který tuto technologii podporuje, je Nokia 6136.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6136

Licenční pásmo je určitý frekvenční rozsah, pro jehož používání musí mít provozovatel povolení státního úřadu (u nás Český telekomunikační úřad). Tímto způsobem je zajištěno, aby v jednom pásmu nevysílalo mnoho subjektů, které by se navzájem rušily. Do této skupiny patří frekvence sítě GSM a UMTS, rozhlasové a televizní vysílání a podobně.

Bezlicenční pásmo je takové frekvenční pásmo, ve kterém si kdokoli může vysílat bez povolení ČTÚ. Kromě frekvencí používaných Bluetooth a Wi-Fi sem patří například frekvenční rozsahy využívané dálkovými ovladači.

Na ulici GSM, doma Wi-Fi

Pokud v současnosti telefonujete kolegovi do vedlejší kanceláře, zaplatíte za hovor z mobilu stejně jako kdyby byl na druhém konci republiky. Můžete samozřejmě využít pevnou linku, která je třeba v rámci firmy zdarma. Riskujete ale, že si kolega zrovna odskočil ke kopírce a váš hovor nepřijme. Jistým řešením jsou bezdrátové telefony, které s sebou ale nesou řadu nevýhod. Mají omezený dosah, musíte je nosit s sebou (a k nim ještě mobil, kdyby náhodou).

Základní myšlenka UMA spočívá v tom, že se do jednoho přístroje integruje telefon umožňující volání v síti GSM a zařízení, které umožňuje bezplatné telefonování v rámci budovy. Jako ideální se jeví přenos hovoru prostřednictvím Wi-Fi a Bluetooh; například signálem Wi-Fi je řada kancelářských budov dokonale pokryta.

Z pohledu uživatele se nic nezmění. Mezi GSM, Wi-Fi a Bluetooth funguje handover, mobil tedy i v průběhu hovoru plynule přechází mezi jednotlivými sítěmi. Jak ale operátor zjistí, kam má směřovat příchozí hovory a zprávy?

O to se stará zařízení nazvané UMA Network Controller (UNC), které se z pohledu operátora tváří jako další základnová stanice BTS. K jednomu UNC může být připojeno několik přístupových bodů Wi-Fi a Bluetooth. Toto zařízení uchovává seznam mobilních telefonů, které se zrovna nacházejí v oblasti pokryté signálem přístupových bodů připojených UNC. Tento seznam odesílá pravidelně do sítě operátora (či operátorů), který tak má dokonalý přehled.

Hovory uskutečňované vrámci jednoho UNC budou pravděpodobně propojovány přímo, hovory směřující na jiná mobilní či pevnolinková čísla budou předány síti GSM. Data přenášená mezi mobilem a UNS jsou šifrována stejně jako by se mobil nacházel v síti GSM.

Jedním z důvodů pro zavádění UMA je zlepšení pokrytí a kapacity sítě uvnitř budov. Použitím sítě Wi-Fi se navíc vyhnete dodatečným nákladům - nemusíte instalovat zvláštní telefonní síť ani zvláštní počítačovou síť.

Máme se na co těšit

Do asociace UMA se zapojilo čtrnáct společností. V seznamu nenajdete žádného českého operátora. Z výrobců mobilních telefonů, kteří své výrobky prodávají v Česku, je tam ale kromě Nokie také Motorola, Sony Ericsson a Siemens.

Pro rozšíření sítě UMA je samozřejmě potřeba dostatek patřičně vybavených telefonů. Je téměř jisté, že Nokii 6136 budou brzy následovat další modely. Kromě toho ale musí operátoři dovolit zapojování UNC do svých sítí a musí se najít dostatek lidí či firem, kteří budou mít o tuto službu zájem.

Další informace o technologii UMA (anglicky)

Diskuze (12) Další článek: 3GSM: Motorola W220 – levné véčko s rádiem ve stylu Razru

Témata článku: Nokia, , , Nokia 6136, Telefon, Státní úřad, Zapojování, Telefonní síť, Bluetooh, Nokia C, Dodatečný náklad, Žďár, Bezlicenční pásmo, Frekvenční rozsah