4. čtvrtletí HTC: První ztráta po dvou letech, rok 2011 ziskový

Tchajwanská společnost High Tech Computer známá pod zkratkou HTC zveřejnila své hospodářské výsledky za čtvrtý kvartál loňského roku. Na prodeje tradičně nejsilnější období v roce se HTC příliš nepovedlo, i když rok 2011 jako celek se vydařil. Za tři poslední měsíce loňského roku totiž klesl HTC čistý zisk o 25,5 % na 11 miliard tchajwanských dolarů (7,34 miliard korun). Tržby za stejné období klesly meziročně o 2,49 % na 101,4 miliard tchajwanských dolarů (tedy 67,55 miliard v naší měně).

Za celý loňský rok pak HTC vykazuje čistý zisk ve výši 62 miliard tchajwanských dolarů, což v přepočtu činí 41,3 miliard korun. Pro zajímavost jeden tchajwanský dolar (NT$) je aktuálně 0,666 Kč. Výsledky jsou pro zatím neauditované, ale se ziskem mohou být akcionáři HTC navýsost spokojeni, meziročně totiž vzrostl téměř o 57 %. Společnost tak vyplatí dividendu 49 Kč na akcii namísto 32 Kč za rok 2010.

Klepněte pro větší obrázek
Pro investory má HTC speciální web, kde se dozví mimo jiné vždy aktuální kurz akcií

HTC se těší pověsti inovátora, který se během pár let vyšvihl na jednoho z největších výrobců smartphonů. Aktuálně zveřejněné výsledky (PDF) však napovídají, že v souboji s jihokorejským Samsungem a americkým Applem to začíná drhnout.

Diskuze (28) Další článek: 10 tipů a triků pro LG Optimus 3D [rádce]

Témata článku: HTC, , , Ztráta, Čtvrtletí, Čtvrt, Let, Rok, Zisk, Čtvrtý kvartál