5G aukce přišla o těžkou váhu. ČEZ neposlal přihlášku

Polostátní společnost ČEZ rázně rozbila spekulace, že je aukce „5G frekvencí“ postavená právě jí na míru. ČEZ se aukce neúčastní. Očekávaný příchod silného čtvrtého operátora a s ním spojované cenové zemětřesení se tak komplikují. Do dražby se kromě stávající trojice síťových operátorů patrně zapojí jen menší hráči.

Lhůta pro podání přihlášek do 5G aukce vypršela o půlnoci ze středy na čtvrtek. Byť Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zatím nechce komentovat ani počet přihlášených uchazečů, jasné už je, že do souboje o kmitočty se nakonec nepřihlásí polostátní společnost ČEZ.

Bez udání důvodu

„Možnost účastnit se aukce na operátora 5G jsme dlouho a detailně analyzovali. Nakonec jsme se rozhodli přihlášku do letošní aukce nepodat,“ sdělil bez uvedení důvodu mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

„Soustředíme se na další rozvoj našeho alternativního mobilního operátora Mobil od ČEZ, který již nyní patří k největším alternativním operátorům na českém trhu,“ dodal Kříž.

Energetická společnost zvažovala, že by do aukce šla buď sama, nebo ve spolupráci s telekomunikačním partnerem. V této souvislosti se hovořilo například o rakouském operátorovi A1 Telekom Austria.

Naopak další žhavý kandidát, Nordic Telekom, přihlášku podle zdrojů Deníku E15 podal (společnost zatím informaci nepotvrdila). Virtuální operátor Poda, další z potenciálních uchazečů, na dotaz redakce dosud neodpověděl.

ČTÚ vyhlásil aukci na začátku srpna. Vyhradil pro ni část frekvencí v pásmu 700 MHz a 3,5 GHz. Dále stanovil pro stávající operátory závazek národního roamingu ve prospěch všech nových operátorů.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (18) Další článek: Elegantní hodinky s funkcí EKG. Withings ScanWatch vydrží až 30 dní na jedno nabití

Témata článku: , , , , , , Nordic Telekom, Austria, Přihláška, Těžká váha, Telekom Austria, Uchazeč, Operátor, Váha