5G už i na Mount Everestu! BTS v základním táboře dodal China Mobile

Základní tábor na Mount Everestu se může nově pyšnit 5G připojením. Vděčí za to operátoru China Mobile, který v nehostinných podmínkách v nadmořské výšce 5 364 m n. m. instaloval novou BTS s podporou 5G. A 20. dubna 2020 tuto BTS spojil se zbytkem sítě 177km přenosovou linkou! 5G je však na Zemi k dispozici i ve vyšší nadmořské výšce, a to v tzv. Intermediate Campu s nadmořskou výškou 5 800 m n. m. O připojení se zde starají dvě „bétéesky“.

Přípojka na Mount Everestu se v současné době skládá ze tří 5G a ze čtyř 4G základnicových stanic, k nimž brzy přibudou ještě dvě další. Budou umístěny v rekordní nadmořské výšce 6 500 m n. m. tak, aby pokryly oblast zde umístěného Advanced Base Campu. Ze všech táborů tak bude možné díky 5G vysílat živé streamy a to ve špičkové grafické kvalitě. Pro oblast Mount Everestu je vyhrazen tým 12 osob přebývajících v základním táboře poskytující technickou podporou 24/7. Za zmínku stojí i hmotnost přípojky a potřebného síťového vybavení, které se vyšplhalo na osm tun! 

5G BTS v základním táboře na Mount Everestu:

Nejvyšší hora světa již tradičně přitahuje operátory a s tím spojenou instalaci sítí nových generací. V říjnu roku 2010 byla v základním táboře zprovozněna 3G BTS, která zpřístupnila videohovory. V roce 2011 byl díky nepálskému operátorovi Ncell odeslán z nejvyššího vrcholku vůbec světa první tweet (nepočítaje připojení přes satelity), a to prostřednictvím Samsungu Galaxy S II a „velmi slabého“ 3G připojení. V roce 2013 zde China Mobile zprovoznil první 4G síť a názorně předvedl živý videostream v HD rozlišení.

Zdroj Sparrowsnews

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (5) Další článek: Facebook představuje svou herní platformu. Uspěje mix zábavy, streamování a sociální sítě?

Témata článku: , , , , , , , Nadmořská výška, Země, Připojení, MOBI, China Mobil, Základní tábor, Sparrowsnews, Everest, Mount, Mount Everest, Tábor, Zak, Chino mobil