6 tipů, jak se s mobilem dostat na internet zdarma, ale bezpečně

Veřejné Wi-Fi sítě jsou všude kolem nás. Tak proč čerpat data, když můžete surfovat zdarma? Poradíme vám, jak se připojit, a hlavně na co si dát pozor. Veřejná Wi-Fi totiž přece jen není vhodná ke všemu.

Klepněte pro větší obrázek
Veřejné sítě jsou všude, tak proč čerpat data? Stačí dodržet jednoduchá pravidla a na některé úkoly přece jen zapnout mobilní data, nebo počkat na ověřenou domácí Wi-Fi.

Ať jste v Česku, nebo v zahraničí, možnost ušetřit data se hodí – a právě k tomu slouží aplikace WiFi Map (Android/iOS). Sama sice k povozu potřebuje připojení na internet, jakmile však najdete první volnou Wi-Fi, máte vyhráno. V aplikaci najdete interaktivní mapu všech volných hotspotů a hesla k nim. Uvidíte, jak je daná síť daleko, a také čí je, tedy jestli se jedná o čínské bistro, místní kino, nebo třeba tetovací salon. Než se ale do cizí sítě přihlásíte, myslete na to, že veřejné sítě mají svá rizika. Jak tedy surfovat bezpečně?

Jak omezit bezpečnostní rizika veřejné Wi-Fi

  1. Vybírejte si raději důvěryhodné hotspoty – je totiž velmi pravděpodobné, že zatímco banky či soukromé kavárny se zaheslovaným přístupem k internetu se o svou síť starají, veřejné přístupy na hotspoty bez hesla, u nichž není jasný jejich původ, jsou méně bezpečné. 
     
  2. Pro přístup do internetového bankovnictví používejte pouze mobilní data. Jen tak si můžete být jistí, že je vaše připojení k internetu opravdu bezpečné. Veřejnou síť Wi-Fi pak používejte třeba pro googlování, hry, čtení zpráv či sledování seriálů. A pokud opravdu nutně potřebujete vyřídit něco v bance, použijte alespoň aplikaci, a ne prohlížeč, jak radí následující bod.  
     
  3. Tam, kde máte na výběr, použijte mobilní aplikaci místo prohlížeče. To platí například u přihlašování do mailu nebo na sociální sítě, v nutných případech i při přihlášení do internetového bankovnictví. Aplikace totiž mají na rozdíl od prohlížečů vlastní bezpečnostní prvky, které snižují rizika.  
     
  4. Zámeček před webovou adresou a předpona https znamená, že vaše komunikace s webem probíhá šifrovaně a teoreticky ji nemůže nikdo odposlouchávat. Je lepší, pokud web tento zámeček má, ale pozor – není automaticky zárukou bezpečnosti. I phisingové aktivity dnes využívají šifrované připojení, a vyvolávají tak falešný pocit bezpečnosti – útoky na PayPal či Apple používají šifrované připojení dokonce v 75 procentech případů. Na samotné šifrování proto nespoléhejte
     
  5. K ochraně dat může pomoci VPN, tedy virtuální privátní síť, jež díky šifrování dat dokáže značně snížit počet informací, které o vás poskytovatelé připojení i navštěvovaných serverů mohou získat. Tato služba je však většinou zpoplatněna. 
     
  6. Používejte zdravý selský rozum – neklikejte bezhlavě na podezřelé odkazy nebo přílohy, které dostanete do mailu, a nevyplňujte žádné osobní či bezpečnostní údaje do formulářů, které neznáte.

Česká spořitelna přidává ještě sedmý bod pro bezpečné platby na internetu. Online nákupy šetří peníze i čas, ale také přináší specifická rizika. Pro potvrzování internetových plateb se běžně používají kódy zasílané prostřednictvím SMS zpráv, ale ani ty nejsou bezpečné, a tak stále více bank přechází na jednoduchou a bezpečnou mobilní aplikaci, tzv. klíč. V případě České spořitelny je to mobilní aplikace George klíč (Android/iOS), s níž má klient pod kontrolou veškeré platby a v případě potřeby se pohodlně spojí s klientským centrem.

V současnosti již platby na internetu pomocí mobilní aplikace George klíč potvrzuje 400 tisíc klientů, tedy každý druhý klient, který má na svém telefonu bankovnictví George v mobilu. Uživatelé tak místo přepisování potvrzovacích SMS zpráv veškeré platby potvrzují 6místným kódem nebo biometricky – pomocí otisku prstu či scanu obličeje. Navíc pokud je na telefonu nainstalovaný George klíč, není nutné v mobilním bankovnictví potvrzovat platby do částky 12 500 korun.

Aplikace George klíč splňuje nároky evropské směrnice PSD2 na tzv. silné ověření klienta, kdy je potřeba ověřit totožnost alespoň dvěma různými způsoby. 

Diskuze (6) Další článek: Do pražské Lítačky v mobilu už mohou cestující nahrát i dlouhodobé jízdenky

Témata článku: , , , , , , , Wi-fi síť, CSAS, Platba, MOBI, George, Jak, Veřejná síť, Česká republika, Žďár, Aplikace, Mobil, Hotspot, CSA, Připojení, Bistro, DOS, Data,