8nm i pro ty nejlevnější smartphony. Samsung představil čipset Exynos 850

Samsung se u svých levnějších modelů často spoléhá na čipset Exynos 9611, který je vyráběn 10nm FinFET prosesem. Samotný čipset však vychází z dříve používaného Exynosu 9610, navíc je pouze vylepšený ISP, který podporuje fotoaparáty s vyšším rozlišením. Je tedy jasné, že v nižší a střední střídě čipsetů by to už chtělo nějakou změnu. A tou je nově oznámený Exynos 850, který je určen pro budoucí levné smartphony od Samsungu.

Náhrada Exynosu 9611 je vyráběna energeticky úspornějším 8nm LPP procesem, který má do střední třídy přinést větší energetickou efektivitu provázanou s vyšším výpočetním výkonem. Součástí čipsetu je osm jader Crotex-A55 taktovaných na 2 GHz a grafický čip Mali-G52. Čipset podporuje paměti typu LPDDR4X a úložiště eMMC 5.1. Podpora 5G, kterou se pyšní dříve představený Exynos 880, sice chybí, přesto se počítá s podporou LTE Cat.7 a také s displeji s maximálním rozlišením Full HD+.

Exynos 850 podporuje až 21,7MPx fotoaparáty (jak pro selfie tak pro zadní snímače), případně zvládne i duální sestavení foťáků v konfiguraci 16 + 5 MPx. První smartphone, který na Exynosu 850 poběží, je nedávno představený Galaxy A21s.

Zdroj Samsung

Váš názor Další článek: Premiéra Androidu 11 se znovu odkládá. Tentokrát kvůli nepokojům, které sužují USA

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , LTE Cata, Samsun, Full HD +, Čipset, Levný smartphone, SMA, ISP, Pro +