9.11.2001 17:10 Nová hra, nová pravidla - Tragamin

Tato hra velmi připomíná jednu z trošku starších her, co jsme hrávali ještě na Atari, ZX Spektrech a Didakticích (jmenovala se asi Pingus). V článku najdete soupis základních pravidel hraní a jejího ovládání. V diskuzích pak rady, jak získat maximální počet bodů.

Opět, stejně jako v předchozích dvou máte možnost volit z obtížností. Čím vyšší obtížnost, tím je samozřejmě lépe hodnocena.

Cíl hry je jednoduchý - zachránit vaše přátele uvězněné uprostřed ostrůvku s vodním přikopem. Na ten se dostanete jedině tak, že do vodního příkopu dáte tři "šedé kontejnery" a vytvoříte tak most. Kontejnery musíte naskládat "na sebe" - tedy do jednoho místa vodního příkopu. Pokud se pokusíte přejít bez dostatečného množství barelů, přijdete o jeden ze čtyř "životů", který v této hře máte.
Aby to nebylo tak jednoduché, celou dobu vás budou otravovat strážci - hlídači Tragaminu. Těch se na nějakou dobu zbavíte tak, že na ně nasunete bednu nebo kontejner.

Ovládání se provádí šipkovými klávesami - bedy i kontejnery popostrčíte tak, že si stoupnete za ně a "zatlačíte". Tím se kostička uvede do pohybu a zarazí se buď o další předmět nebo zůstane ve vodním příkopu. Pokud narazí do strážce zmizí - stejně tak v případě, že do ní budete tačit proti nějaké překážce.

Bodování:

Body se odečítají i přičítají dle toho, co děláte.

Chycení strážemi vás přijde na 25 bodů, posunutí bedny vás bude stát 1 a posun kontejneru 3 body, jejich rozbití přijde na body tři.

Body získáte za: zastavení stráží bednou (5), kontejnerem (10) a pomoci při útěku přátel. To se liší podle úrovně kterou hrajete - 1. level 50, 2. level 65 a třetí 80.

Maximum, které během hry můžete získat je v této hře omezeno - opět podle levelu, který hrajete. V prvním je to 550, ve druhém 575 a ve třetím 600.

Průběh hry

Hra je časově omezená - proto je potřeba celou dobu hlídat čas. Času máte dle zvolené úrovně - tj. čím těžší hra, tím kratší čas. Pokud se vám nepodaří zachránit přátele do limitu, přijdete o jeden ze čtyř "životů". Pokud se vám podaří záchrana, pokračujete dál - s jiným rozložením kostek.

Pokud se vám povede se dostat do pátého, desátého (atd.) levelu, dostanete jako prémii na vaše snažení jeden život navíc.

Konec hry

Hra končí buď ztrátou životů, nebo dosažením maximálního skore pro level. Pak vám bude nabídnuto, abyste si výsledek hry uložili. V druhém případě neváhejte, protože je to opravdu maximum, co můžete získat.

Za nasbírané body získáte opět elementy - od každého druhu dle počtu bodů.

A co říci na závěr?

Opět asi přáni "hodně štěstí - budete ho potřebovat".

P.S. Snad vše bude v nejbližších hodinách funkční. Prosím nepište k článku svou kritiku možných problémů hry - to už se probralo jinde, ale návod jak vyzrát nejlépe na firmu Tragamin a její strážce.

Diskuze (46) Další článek: 9.11.2001 15:00 Další problémy v Nokia Game, kdy bude vše fungovat?

Témata článku: Hra, Nová hra, Kostička, Nov