Acer a jeho první Bluetooth sluchátko (recenze)

Zavedenou značku známe spíše jako výrobce notebooků, její první Bluetooth sluchátko nás trošku překvapilo. Bude jméno Acer zárukou kvalitního výrobku, nebo náš test objeví i nějakou chybičku?

Společnost Acer si většina uživatelů správně spojuje s přenosnými, ale i stolními počítači. Málokdo ovšem ví, že Acer se angažuje také na poli bezdrátového příslušenství. Kromě Bluetooth USB adaptérů můžete nyní v nabídce objevit i bezdrátové Bluetooth sluchátko.

  
Po sklopení jazýčku je sluchátko dostatečně kompaktní k bezpečnému přenášení

A na scénu přichází …

Bluetooth sluchátko s logem Acer asi většinu z vás svým vzhledem neohromí. Zatímco notebooky Acer se pyšní designem vypiplaným do detailů, sluchátko působí spíše zmateně. Najdete na něm plno nejrůznějších geometrických útvarů, které nejsou nijak sladěny v jeden celek. Zanechme však ošemetnou otázku vzhledu, který se někomu může líbit, ale jinému nemusí, a vrhněme se na to podstatné.

  
Součásti balení je i praktické poutko

Na pohled mohutné sluchátko o rozměrech 92 x 50 x 26 mm váží jen 26 g. Dominantní části je  dvoubarevná partie s ovládacími tlačítky a sponou. Volba kovových odstínů použitých na horní stranu byla správná, sluchátko díky tomu vypadá hodnotněji. Spona za ucho je z části tvořena tmavým průhledným plastem, z části gumou. Je ohebná a příjemná na dotek. Za uchem vůbec netlačí, sluchátko drží na svém místě relativně pevně a ani při prudkých pohybech hlavy nehrozí nechtěné odchlipování.

Spona se dá ze sluchátka také vyjmout a vložit opačně pro druhé ucho. V tom případě se logicky otočí i pořadí tlačítek regulujících hlasitost hovoru. Jedná se o trojúhelníková tlačítka s hmatatelnými znaky „plus“ a „minus“. Průhledné tlačítko v pomyslném středu sluchátka je nejdůležitější – slouží pro zapínání/vypínání a také pro aktivaci a ukončení hovoru. Tlačítko v klidovém stavu pulsuje modře a červenou barvu uvidíte jen v případě, že sluchátko vypínáte nebo párujete.

  
Systém sklápění v praxi

Z hlavní části sluchátka vykukuje sklopný jazýček opatřený na konci mikrofonem. Praktický sklopný mechanismus zajišťuje pohodlné nošení v kapse nebo na krku. Součástí balení je totiž i odepínatelné poutko. Stačí ho jen upevnit v masivním očku v zadní části sluchátka. Pod očkem se nachází drobný otvor pro nabíječku.

Rekordman ve skoku do dálky

Dlouhým stiskem hlavního tlačítka uvedete sluchátko do stavu, kdy jej můžete spárovat s telefonem. Připravenost poznáte podle střídavého blikání modrého a červeného světla. Párování probíhalo ve všech případech bez potíží a po zadání kódu „0000“ bylo sluchátko připraveno k použití. Bohužel ani po úspěšném spárování nechtěla Nokie 6600 se sluchátkem spolupracovat, což přičítám tomu, že se jednalo pouze o beta verzi telefonu. S telefony Ericsson T39m a Sony Ericsson Z600 však vše probíhalo tak, jak má. Reprodukce zvuku byla čistá a hlasitá pro obě strany.

Velmi příjemně mě překvapila nadprůměrná vzdálenost, na kterou jsem se mohl se sluchátkem od telefonu vzdálit. Výrobcem deklarovaných deset metrů nebylo hraničních a sluchátko vesele fungovalo i ve vzdálenějších místech. Stejně dobře na tom bylo i při testování citlivosti polohy vůči telefonu. Ani náznak nechtěného rušení, komunikace s mobilem byla stále příkladná. Nadprůměrně musím hodnotit také komunikaci skrze překážky, kterou sluchátko bravurně zvládalo.

  
Prostřední obrázek znázorňuje detail na očko k provléknutí poutka

Vážná výtka však směřuje k rozpoznávání hlasových jmenovek. Při hlasovém vytáčení hovoru nebyly hlasové jmenovky většinou rozpoznané a hovor bylo nutné vytočit ručně. Nepomohlo ani přejmenování jmenovek na srozumitelnější útvary.

Se standardně dodávanou baterií (typ neznámý) s kapacitou 160 mAh by podle výrobce mělo sluchátko vydržet čtyři hodiny hovoru nebo sto hodin v pohotovosti.

Jaké tedy je

První Bluetooth sluchátko od společnosti Acer asi nebude potenciální uživatele příliš lákat vzhledem, ale může je zaujmout nadprůměrnou vzdáleností, ve které je schopno s telefonem spolupracovat. Neocenitelná je také jeho nezávislost vůči poloze k telefonu. Škoda jen těch hlasových jmenovek, které sluchátku trochu ubírají pomyslné body. V jiných ohledech si totiž vede dobře, a když k tomu připočteme pohodlné nošení i dostupnou cenu, jde o vskutku dobrou koupi.

Zapůjčil: Acer
web: www.acer.cz
tel: 2 6134 1405
cena: cca 2 500 Kč

Diskuze (4) Další článek: S fotomobilem se už nedostanete ani do kina (oživeno)

Témata článku: Acer, , , Ericsson T39m, Sony Ericsson Z600, Bluetoot, Sluchátko, Ace, Blue, Bluetooth sluchátko, Sluch, BLU