Acer Liquid Zest Plus: několikadenní držák [recenze]

  • Bez zbytečností, nic důležitého ale ve funkční výbavě nechybí
  • Avizovanou třídenní výdrž lze s Acerem dosáhnout
  • Nižší výkon nemusí být nezbytně negativem
Kapitoly článku

1. Design

Acer se v oblasti designu nepouštěl do žádných výstřelků a šel víceméně cestou jistoty. Telefon tak může působit nudně, na druhou stranu zde nenajdete žádní výslovně problematické oblasti. Z hlediska hardwaru si lze stěžovat snad jen na vyšší hmotnost a nepatrně vyšší tloušťku, na nich se ale podepsal nadprůměrně velký akumulátor a pár gramů navíc výměnou za delší výdrž mu leckdo odpustí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jednoduchý design v méně obvyklé modré barvě a s flipem navíc

Kolem celého těla telefonu se táhne šedý, asi dvoumilimetrový lem. Zezadu k němu dosedá plastová vanička zadního krytu (ano, telefon je rozebíratelný), zepředu pak zhruba poloviční okraj displeje. Ten krycí sklo zobrazovací jednotky nepatrně převyšuje a poskytuje tak alespoň drobnou ochranu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tlačítka na pravém boku • Nabíjecí konektor uprostřed spodní strany

Tlačítka hlavního vypínače a regulace hlasitosti sídlí v drobných výřezech zadního krytu na pravé straně telefonu. Jsou zřetelně hmatově odlišena (nad povrch vystupují množná až zbytečně vysoko) a poskytují jasnou zpětnou vazbu. Mezi kryt a šedý lem se vtěsnal i microUSB konektor uprostřed spodní strany a sluchátkový konektor na straně horní.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Sejmutý zadní plastový kryt zpřístupní sloty pro dvojici SIM a paměťovku

Po sejmutí zadního krytu se zpřístupní sloty pro trojici karet. Můžete tak současně využívat dvojici SIM (obě ve velikosti micro) a paměťovku microSD. Baterie je bohužel nevyjímatelná a nepočítá se s uživatelskou výměnou. Přestože má telefon snímatelný zadní kryt, tento na Aceru drží pevně, nevrže a ani při silnějším promačkání zařízení nevydává žádné zvuky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Flip je součástí zadního krytu, jeho odklopením se aktivuje displej

Na test dorazil telefon s upraveným zadním krytem, který měl integrovaný flip s podlouhlým výřezem. Telefon se odklopením flipu odemkne (a naopak), přičemž informace, které se zobrazují ve výřezu lze zvolit v nastavení. Čočka fotoaparátu na zadní straně nijak nevystupuje nad úroveň těla, postrádá i výraznější lem, který by ji chránil.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Objemná krabička pouze s nejnutnějším příslušenstvím

V balení najdete kromě telefonu, několika dokumentů a USB kabelu ještě nabíječku s výstupním proudem 2 A a pecková sluchátka, která jsou v krabičce spíše jen do počtu. Žádné fólie na displej ani jiné nadstandardní příslušenství se bohužel nekoná.

2. Displej

Parametry displeje by mohly být v dané cenové hladině lepší. U konkurentů majících stejnou 5,5“ úhlopříčku narazíte běžně na full HD, Acer nabídne pouze HD, tedy 1 280 × 720 bodů. Při detailnějším pohledu rozpoznáte jednotlivé pixely, běžné používání to ale výrazně neomezuje. IPS panel má široké pozorovací úhly, pěkné barvy a ani čitelnost na slunci není špatná.

Klepněte pro větší obrázek
Pro Acer typický tvar reproduktoru

Ani displejová strana se nevymyká běžným zvyklostem. Nad displejem najdete pro Acer běžný kruhový reproduktor obklopený čelní kamerkou, senzory a notifikační diodou. Je maličká, sotva znatelná, její svit je ale přiměřený a neoslňuje. Možnosti konfigurace jsou bohužel nulové, chybí i možnost její činnost zcela vypnout.

Naměřené parametry displeje:

 

Tlačítka pod displejem jsou řešena softwarově bez možnosti úpravy pořadí nebo přidání dalších funkcí. Rozložení kopíruje čistý Android, zleva se tedy jedná o tlačítka Zpět, Domů a Poslední spuštěné aplikace. Přestože jsou tlačítka řešena softwarově, zůstal poměrně velký prostor pod displejem nevyužit a nese pouze logo výrobce – prostor by klidně mohl hostit senzorová tlačítka, nebo být menší a pozitivně se tak podepsat na celkových rozměrech zařízení.

3. Hardware

U procesoru sáhl Acer po čtyřjádrovém Mediateku MT6735 pracujícím na 1,3 GHz. Doplňují ho 2 GB RAM, ze kterých je po spuštění dostupných 1,4 GB, v běžném provozu se pak volná paměť pohybuje pod jedním gigabajtem. Z 16GB úložiště je po prvním zapnutí dostupných necelých 11. Jakmile provedete prvotní aktualizaci aplikací, dostanete se s volným prostorem na 9,5. Odinstalováním všech aplikací, které odinstalovat lze (vesměs hry), můžete ušetřit zhruba 200 MB.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupná paměť RAM • Dostupné úložiště • Úložiště po prvotní aktualizaci

Acer překvapil v oblasti výkonu. Přestože by se mohlo podle výsledků v benchmarcích zdát, že v této oblasti nebude nijak excelovat, poradil si i s náročnými hrami. Do not mu hraje nižší rozlišení displeje, nemusí obhospodařovat takový počet pixelů, jako konkurence s full HD panely a leckterá hra tak běží i v plných detailech plynule. Videa ve full HD zvládne přehrát bez zaváhání. Pochvalu zaslouží i to, že se v zátěži vůbec nezahřívá.

Výsledky benchmarku AnTuTu:

  • celkové skóre: 31 331
  • 3D: 3 247
  • UX: 12 064
  • CPU: 11 303
  • RAM: 4 717

V oblasti konektivity můžete spoléhat na LTE, kde sice chybí podpora 900 MHz, dnes mnohem důležitějších 800 MHz ale Acer umí. Pokud využijete oba sloty pro SIM, nebudou vás rychlá data omezovat ve výběru primární a sekundární karty, telefon zvládá LTE na obou kartách (data pojedou vždy jen na jedné, může to ale být kterákoliv).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení SIM • LTE na primární SIM • LTE na sekundární SIM

U Wi-Fi budete muset vystačit pouze s 2,4 GHz pásmem, vedle paměťové karty lze využít k rozšíření úložiště i USB OTG. Stále častěji se vyskytující čtečku otisků prstů Acer postrádá, nenajdete u něj ani NFC či pokročilejší vymoženosti jako je třeba infraport.

Jedním z největších lákadel telefonu je značně nadstandardní kapacita baterie a to 5 000 mAh. To je minimálně o polovinu více, než je u srovnatelných zařízení běžné, našli byste určitě i případy, kdy bude mít Acer kapacitu baterie dvojnásobnou. Přičtěte k tomu nijak extrémně výkonný (a tedy i nenasytný) hardware, displej pouze s HD rozlišením a značně nadprůměrná výdrž je na světě.

AnTuTu Battery Test:

  • 18 481

Výrobcem avizované tři dny nejsou nereálné, k jejich dosažení se nemusíte výrazně omezovat. Pokud zařízení prakticky nespustíte z ruky, můžete počítat s dvoudenní výdrží. Umírněnější uživatelé budou atakovat čtyřdenní, možná i delší provoz bez nutnosti připojení nabíječky. Telefon můžete použít i jako nouzovou powerbanku pro jiná zařízení, příslušný kabel si ale budete muset opatřit sami.

Dodávaná nabíječka s výstupem 2 A dokázala zvýšit úroveň nabití o necelých 30 % za půl hodiny. Z nuly telefon nabijete pod dvě hodiny, v mnoha případech vám ale postačí připojit Acer k elektrické síti jen na chvíli. I zmíněná půlhodina nabíjení totiž může v praxi znamenat celý den výdrže.

4. Software

V telefonu najdete Android ve verzi 6.0, který výrobce doladil pouze kosmeticky. Upravené jsou některé ikony, v nabídkách najde tu a tam nějakou položku navíc, jinak je to ale téměř čistá podoba systému.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Informace o systému • Plocha • Hlavní nabídka
Klepněte pro větší obrázek
Změna orientace plochy

Hlavní plocha je vždy ta nejvíce vlevo, další lze přidávat postupně napravo vedle ní tak, že na plochu umístíte widget nebo zástupce. Plochami nelze procházet cyklicky, jakmile by byla některá z ploch prázdná, zmizí. Obdobně jako u tabletů lze aktivovat přetáčení ploch, což ne každý telefon umí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Oznamovací panel • Přepínače • Telefon • Zprávy

Oznamovací panel nese kromě jednotlivých notifikací i přepínače bezdrátových modulů. Je jich poměrně hodně (zaberou celou obrazovku), jejich výběr i pořadí jsou bohužel pevně dané. Hlavní nabídka se všemi aplikacemi je řazena svisle bez stránkování a řazena abecedně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení Quick Touch a možnosti flipu

Několik vybraných aplikací lze spustit tak, že na vypnutém displeji napíšete určité písmeno. Přímo tak přejdete do hudebního přehrávače, fotoaparátu nebo telefonní aplikace. Pokud funkci povolíte, lze ji dál aktivovat pouze pro vybrané aplikace. Zamrzí, že takto lze spouštět pouze předem zvolené aplikace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Informace ve výřezu flipu

Jestliže vybavíte Acer krytem baterie s flipem, lze v průřezu zobrazovat další informace a mít po ruce užitečné funkce jako je počasí, svítilna nebo diktafon. Přecházíte mezi nimi svislým přejetím (lze i cyklicky), samotný flip funguje jako vypínač displeje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Správce souborů • Manuál přímo v telefonu • Opera Max • Kreslení

Mezi aplikacemi najdete několik her (lze je odinstalovat), správce souborů, aplikaci na nahrávání dění na obrazovce, správce datového provozu Opera Max, navigaci a centrum pro děti s hrami či kreslením. Potěšila by možnost zbavit se i těchto bonusů, vesměs jsou to ale aplikace, které by mohly najít reálné využití.

5. Fotoaparát

Prostředí fotoaparátu využívá pro volbu funkcí pouze okraje. Na jedné straně najdete spouště (samostatně pro foto i video), volič režimů a zkratku do galerie, na druhé pak přepínač kamerek a mininabídku s nejčastějšími funkcemi. Pokročilejší volby pak najdete v nastavení, není jich však mnoho.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu • Nastavení fotoaparátu

Třináctimegapixelové snímky umí telefon jen v poměru stran 4:3. S tímto nastavením jsou spouště podbarveny černou barvou a střed záběru je mimo střed obrazovky. Pokud zvolíte širokoúhlý formát 16:9, využije záběr celou plochu displeje, budete se však muset spokojit s pouze devítimegapixelovými fotkami.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Telefon příjemně překvapil ostrými snímky s prokreslenými detaily. I přes pošmourné podzimní počasí zvládl zaznamenat poměrně syté odstíny barev, za jasného letního slunce budou fotky po barevné stránce vypadat určitě mnohem lépe. Místy narazíte na snímcích na přepaly i šum, celkově jsou však výsledky na danou kategorii nadprůměrné.

Ukázkové video (1 080p, 30 fps):

Videa by mohla být ostřejší s prokreslenějšími detaily, na případné přepaly ale narazíte opravdu jen ojediněle. Poměrně obstojně funguje stabilizace, videa nejsou roztřesená jako u mnohých konkurentů. V oblasti statických snímků však podává Acer lepší výsledky než u videa.

Hodnocení: 66 %

Acer Liquid Zest Plus se prodává za necelých pět tisíc korun. Za stejné peníze najdete vybavenější a vizuálně atraktivnější modely, mohlo by se tedy zdát, že to nebude mít na trhu jednoduché. Telefon však získává body jinde. Míří na ty uživatele, kteří chtějí chytrý telefon, který je finančně nezruinuje, bude fungovat a nebudou muset neustále myslet na nabíjení.

Acer nabídne na běžné použití dostatek výkonu. Papírově nízké rozlišení displeje není ani zdaleka takovou překážkou, jak by se na první pohled mohlo zdát, není tak náročné na výpočetní výkon a i spotřebu bude mít nižší. Systém není zasekán spoustou zbytečností, foťák podává obstojné výsledky, všechno to dohromady prostě funguje (pokud vaše očekávání nejsou vysoká neúměrně ceně).

Klepněte pro větší obrázek

Telefon sice postrádá čtečku otisků prstů, NFC, většina běžných uživatelů ale pokročilejší vymoženosti nebo vyšší hmotnost a tloušťku ráda oželí, když jim zařízení vydrží více než den. V mnoha případech i trojnásobně. Navíc zde nenarazíte na dnes poměrně častý nešvar v podobě hybridního slotu na karty a můžete si tak plně vychutnat možnosti dvojice SIM a velkého úložiště v podobě paměťovky.

Aceru by slušela ještě o něco nižší cenovka, ale i za stávajícího stavu má rozhodně co nabídnout. Je to jednoduchý telefon bez zbytečností, nechybí mu ale nic opravdu důležitého a opravdu něco vydrží. A to pro řadu uživatelů znamená víc, než dlouhý seznam funkcí, u nichž z poloviny ani netuší, co to vlastně je.

Verdikt: Dobře zpracovaný a odladěný telefon s nadprůměrnou výdrží, který s přehledem zastane běžné každodenní nasazení. Jednotlivé parametry byly zvoleny přiměřeně, kromě výdrže v žádné oblasti výrazně nevyniká, ale ani nezaostává. A tuto kombinaci ještě pořád nelze brát u telefonů jako samozřejmost.

Plusy:

  • Dualsim + slot na paměťovku
  • Nadprůměrná výdrž
  • Robustní konstrukce

Minusy:

  • Vyšší hmotnost a tloušťka
  • Absence čtečky otisků prstů
  • Nulové příslušenství

Témata článku: Acer, , , , , , , , , , Acer Liquid, Acer Liquid Zest, Acer Liquid Zest Plus, Xiaomi Mi Mix, Displejová strana, Nutnost připojení, Nízké rozlišení, Volná paměť, Reálné využití, Diktafon, Letní slunce, Mnohý konkurent, Velký akumulátor, Plus, Podoba systému,