Acer n10: kapesní počítač za babku (recenze)

Acer uvádí na náš trh kapesní počítač na platformě Pocket PC n10, kterému předchází pověst vybaveného PDA za opravdu bezkonkurenční cenu. Přidělá Acer konkurenci vrásky na čele? Více v dnešní recenzi.
Kapitoly článku

Acer n10 je na první pohled obyčejný kapesní počítač. Nevybočuje svým vzhledem, rozměry ani technologickou výbavou. Toto PDA však může být zajímavé tím, co je pro většinu uživatel nejdůležitější: cenou. Zatím není známá oficiální koncová cena, špitá se však něco o deseti tisících korunách českých. Že vaše zvědavost na Acer n10 stoupla? Není divu, čtěte dál.

Poznámka: Na recenzi jsme obdrželi testovací verzi Aceru n10, bohužel bez synchronizačního kabele a nabíječky.

Stříbrný, ale plastový

Acer n10 dodržuje zažité podvědomí o kapesních počítačích. Kapesní počítače rovná se drahá věc. Drahá věc musí vypadat elegantně. Elegance rovná se stříbrná. Stříbrnou barvu najdeme na všech PDA platformy Pocket PC. Někde víc (iPAQy), jinde méně (Axim). Tělo Aceru je vyvedeno v matně stříbrné barvě, kterou doplňují leskle stříbrná hardwarová tlačítka pod displejem. Černé pruhy po stranách bohužel nejsou vyrobeny z gumy, která zajišťuje jisté a pohodlné držení, ale z plastu. Při pohledu zepředu je tvar PDA přísně obdélníkový. Rohy jsou jen mírně zaoblené, nedočkáme se žádného módního výstřelku.

 
Acer n10 v celé své kráse (zepředu i zezadu)

Rozměry nepřekvapí, ale ani nezklamou. Jde o typické PDA na Pocket PC. Srovnat jej můžeme s Toshibami, Aximem (kromě tloušťky), iPAQy (kromě prcka 1915) či Asusem MyPal A600. Podívejte se na srovnání velikosti s ostatními PDA.

 
Vlevo Acer N10, vpravo modely iPAQ

 
Vlevo Dell Axim, uprostřed Acer n10, vpravo iPAQ

 
Všechna zmiňovaná PDA pohromadě, vybrali byste si?

Na pohled působí PDA dobrým dojmem, v ruce však pocítíte levné plasty. Prioritou cílové skupiny však jistě nebude reprezentativnost, od toho jsou na trhu jiné, dražší, přístroje. V některých recenzích se dočtete, že v PDA chrastí zasunutý stylus. Je to sice pravda, neznám však nikoho, kdo by s PDA před ostatníma třásl jako s rumbakoulí, aby se chrastění projevilo.To děláme jen my, recenzenti, abychom o tom mohli napsat.

Tlačítka a hejblata

Na přední straně nalezneme tlačítka typická pro Pocket PC: čtyři pro rychlé spuštění PIM aplikací a pětisměrový D-PAD. V každém směru D-PADu je drobná prohlubeň, do které přesně pasuje hrot pera. Uprostřed nad displejem je umístěn reproduktor. Jeho kvality nevybočují z průměru kapesních počítačů. Vedle reproduktoru je tlačítko pro zapnutí PDA a konečně informační dioda.

 
Acer n10 nabízí typická čtyři tlačítka pro spuštění PIM aplikací.
Vedle reproduktoru je tlačítko pro zapunutí PDA.

Ovládací prvky nalezneme netypicky po obou stranách kapesního počítače. Na levé straně je ovládací třísměrové kolečko, jak jej známe z jiných kapesních počítačů (Axim, Loox, Toshiba). Pod tímto ovladačem je tlačítko s vlaječkou. Jeho zmáčknutím vyvoláte nabídku start, což dokazuje důslednost výrobce. Ostatní PDA toto neumožňují, využití bočního ovladače se tak zužuje jen pro listování dokumenty či internetem. Za tuto drobnost si Acer zaslouží pochvalu.

 
Na levé straně nalezneme ovládací třísměrové tlačítko

Pod tlačítkem Start je štěrbina pro slot Secure Digital. Zasunete-li SD kartu klasických rozměrů, kousek bude z těla vyčuhovat, což znepříjemňuje držení. Tento drobný nedostatek však může být ve finální verzi odstraněn.


Slot pro paměťovou kartu SD

Nad ovládacím kolečkem je okénko infraportu. Nemohu určit, zda-li je lepší umístění IrDA v čelní hraně, nebo na boku. Záleží na konkrétním použití. V horní hraně se nachází slot Compact Flash Type II, konektor JACK 3,5 milimetrů pro připojení sluchátek a konečně štěrbina pera.


Copak nám to hezky čouhá?

Stylus na místě nedrží žádným mechanismem, stačí pouhé vytažení. Je vyroben ze tří částí a lze jej rozšroubovat. Kovová střední část má za následek vyšší hmotnost celku, což je spíše k dobru nežli na škodu.


No vida, pero!

Na pravém boku se nachází dvě tlačítka. To pro přímé spuštění diktafonu zřejmě nikoho nepřekvapí, mnohem zajímavější je přepínač Hold, známý zejména z kapesních hudebních přehrávačů. Jeho posunutím do horní polohy zajistíte, že se vám PDA nezapne při stisku některého z tlačítek. Nápad je to dobrý, dokonce velmi dobrý, chtělo to však dotáhnout do konce: přepnutí tlačítka totiž vypne PDA, což může být na škodu při přehrávání MP3, pokud bych chtěl vypnout displej a pojistit nechtěné zapnutí tlačítkem Hold.


Pravý bok nabízí dvě tlačítka

Na spodní straně se nachází drobný konektor pro připojení synchronizačního kabelu, konektor napájení a přepínač pro tvrdý reset kapesního počítače.

Témata článku: Acer, , , , Mobilní internetování, Počítač, Kapesní počítač, Drobný konektor, Ace, Drobný nedostatek