Afghánistán: mobilní přenosy bojů do našich pokojů

Sledujete-li na televizních obrazovkách aktuální dění v Afghánistánu, můžete při přímých reportážích vidět i rozmazané nazelenalé obrázky tamního bojiště. Podívejte se, jakou technikou jsou tyto informace dodávané do celého světa a kolik takový satelitní videotelefon stojí.

Předpokládám, že je nad slunce jasný fakt, že přenos video informací z Afghánského bojiště je možný jen s nasazením životů televizních reportérů – a samozřejmě je umožněn právě využitím satelitní komunikace. Obrazové informace, které se v podobě nazelenalých obrazů v nízkém rozlišení objevují také na obrazovkách našich televizorů pocházejí v drtivě většině od redaktorů televizní stanice CNN.

Váleční zpravodajové této televize jsou – kromě jiného – vybavení také na první pohled poměrně nenápadným kufříkem. Talking Head však skrývá poměrně náročné vybavení, jehož cena dosahuje téměř osmi tisíc amerických dolarů. Výrobcem těchto komunikačních centrál je anglická telekomunikační společnost 7E Communications.

Satelity se musí otáčet

Živé video přenosy z takhle odlehlých oblastí vyžadují využití satelitní mobilní sítě. Nároky na ni kladené však nejsou nijak nízké – potřebný datový tok pro uplink (odesílání dat) je celých 128 kb za sekundu. Z tohoto důvodu lze pro datovou komunikaci s tímto zařízením využít buď dvou ISDN kanálů (2 x 64 kb/s) pro klasické drátové připojení nebo lze použít satelitního systému Inmarsat B, pro který nejsou datové přenosy touto rychlostí příliš velkým problémem.

Zařízení proporuje přenos video signálu ve dvou rozlišeních: 15 snímků za sekundu dokáže odesílat při rozlišení 352 x 228 obrazových bodů, zatímco daleko lépe použitelných 30 snímků za sekundu lze odesílat při poměrně nízkém rozlišení 176 x 144 bodů.

Relativně použitelné obrazové informace jsou možné nejen díky použité přenosové rychlosti. Svou roli zde hraje také účinný kompresní algoritmu (pro odborníky: H.263). Pro napájení celého zařízení lze použít běžné síťové napětí od 90 do 264 voltů nebo speciální dvanáctivoltovou baterii, která se používá pro napájení televizní kamery BP-90A.

Nádobíčko moderního válečného zpravodaje

O „multimediální“ výbavu tohoto zařízení se starají stereofonní reproduktory a barevný TFT displej s úhlopříčkou šest a půl palce. Uvnitř zařízení je také dostatečný úložný prostor pro kabely, mikrofon či svačinu.

Přestože celé zařízení je poměrně velké a jeho hmotnost jsou celé čtyři kilogramy, lze jej s trochou dobré vůle považovat za skutečně mobilní satelitní videotelefon - dokoupitelnou součástí může být například miniaturní kamera, kterou lze připevnit vedle displeje a snímá tak váš obličej. Je sice pravda, že pro běžné použití jej asi hned tak používat nebudeme, na druhou stranu je dobré vědět, že podobná zařízení existují a co všechno umí.

Až tedy večer spatříte na obrazovce televizoru rozpliznuté zelené obrázky, budete vědět, že to vše má na svědomí malý a nenápadný kufřík - Talking Head TH-1.

Ve zkratce:

  • Satelitní videotelefon TH-1
  • Sítě: Inmarsat B, ISDN
  • Rozměry: 356 x 265 x 155 milimetrů
  • Hmotnost: 4 kilogramy
  • Displej: 6,4 palce, barevný TFT
  • Přenos videa: 15 snímků za sekundu při rozlišení 352 x 228 bodů, 30 snímků za sekundu při rozlišení 176 x 144 bodů
  • Vstup videosignálu: 75W BNC (PAL, NTSC)
  • Nadstandardní příslušenství: vestavěná miniaturní kamera, externí baterie, cigaretový napáječ do automobilu, S-Video vstup.
Diskuze (2) Další článek: S Oskartou za korunu na Internet

Témata článku: , Mobilní přenos, Mobil, Satelitní komunikace, Afghánistán, Boj, MOBI, Pře, Přenos, Miniaturní kamera