Agile Messenger - chatujte přes mobil

Rádi komunikujete se svými blízkými, přáteli či kolegy prostřednictvím služeb ICQ nebo MSN Messenger? A chtěli byste s nimi být ve spojení stále, nejen když zrovna sedíte u počítače? Máte možnost, a to rovnou z vašeho mobilního telefonu.

Pokud vlastníte některý z telefonů Nokia tzv. Series 60 nebo Sony Ericsson P800, mohl by se vám hodit program Agile Messenger, který umožňuje prostřednictvím mobilního telefonu on-line komunikaci s několika lidmi zároveň.

Co je Agile Messenger?

Agile Messenger je jedním z tzv. instantních messengerů pro mobily. Znamená to, že prostřednictvím takového programu a svého mobilního telefonu můžete být s kýmkoli a kdykoli on-line spojeni. Program podporuje nejpopulárnější služby pro komunikaci - ICQ, MSN, YAHOO a AOL. Záleží, které ze služeb využíváte. Velká výhoda programu spočívá ve schopnosti pracovat se všemi službami najednou. Program je učen pro přístroje podporující operační systém Symbian, v současné době je k dispozici pro telefony Nokia 7650, 3650 a Sony Ericsson P800. Není ale pochyb, že bude fungovat i na nejnovějších telefonech jako Nokia N-Gage, Nokia 6600 a Siemens SX1. Program si můžete zdarma stáhnout na těchto stránkách.

Další články na stejné téma: 
Mobilní ICQ přes cMessenger je levnější než textovky

Ušetřete s ICQ za GPRS přenosy
ICQ v mobilu: návod k použití

Jak to funguje

Program nainstalujete do telefonu stejně jako ostatní aplikace pro Symbian. Buď prostřednictvím programu PC Suite nebo jednoduše pošlete soubor přes infraport či Bluetooth. Hned po nainstalování můžete program otevřít a vybrat, ke kterým službám se hodláte připojit, a potvrdíte Connect. Poté vyberete ze seznamu přístupových bodů ten, přes který se chcete připojit.

 
Výběr služeb, ke kterým se chcete připojit • Probíhá připojení ke službám, které jste vybrali

Po potvrzení příkazu Connect a vybrání příslušného datového účtu zahájí program komunikaci se serverem. Pro každou službu, přes kterou chcete komunikovat, budete muset zadat své přístupové jméno a heslo. To ovšem vyplníte pouze při prvním přihlášení, pro každé další si program vaše údaje zapamatuje a přihlásí se automaticky.

Pokud jste zadali správně své přístupové jméno a heslo, automaticky se vám načte seznam kontaktů. který využíváte pro tu danou službu. Obrovská síla programu tedy spočívá v tom, že můžete komunikovat s lidmi z různých služeb najednou. Další nespornou výhodou je, že vždy vidíte, kteří uživatelé jsou on-line a kteří off-line. Můžete například nastavit, aby se v seznamu nezobrazovali off-line uživatelé.

 
Seznam kontaktů, který se načte hned po připojení ke službě • Nastavení vašeho statusu k té které službě, nebo pro všechny jednotně

Dále již můžete používat program tak, jak jste zvyklí na svém počítači. Můžete zahájit komunikaci s uživateli, kteří jsou on-line, zakázat uživatele, se kterými nemáte chuť se bavit, nebo třeba nastavit svůj on-line status pro tu kterou službu.

Kolik to stojí

Jak jsme již psali, program je zdarma. Platíte tedy pouze dle tarifu, prostřednictvím kterého jste připojeni. Je zřejmé, že nejlepší a tudíž nejlevnější variantou je komunikace prostřednictvím GPRS. Můžete být v kontaktu prakticky nonstop a platíte pouze za přenesená data. V případě komunikace přes vytáčené spojení byste se asi nedoplatili.

Příklad: pokud platíte 0,06 Kč/kB, přijde vás hodina běžného chatování kolem 5–6 korun. Podle toho, jak moc budete psát, bude samozřejmě vypadat i konečný účet. To je ve srovnání s posíláním SMS nebo MMS zpráv obrovský rozdíl a je to pravděpodobně největší výhodou této komunikace. Pro lepší přehled, kolik dat již bylo přeneseno a tudíž kolik peněz jste utratili, obsahuje program přímo počítadlo dat.

 
Probíhá komunikace s uživatelem • Bylo přijato 7,654 kB a odesláno 870 B

Pokud máte strach, že se vám v průběhu komunikace nikdo nedovolá, nezoufejte. V případě, že vám někdo zavolá, spojení GPRS se přeruší (ovšem bez odpojení služby), vy si v klidu vyřídíte hovor a po jeho ukončení se GPRS spojení znovu obnoví.

Palec nahoru

Myslím, že Agile Messenger je nejlepší program svého druhu pro mobilní telefony. Jeho nevýhodou je funkčnost pouze na telefonech s operačním systémem Symbian, škoda, že není například napsán v Javě. Přesto ale majitelům příslušných telefonů bohatě poslouží a věřím, že s ním budou spokojeni.

Odkazy a ostatní programy

Stránky výrobce: www.agilemobile.com, kde si mimo messengera můžete stáhnout i ostatní aplikace téhož výrobce

Pokud vlastníte telefon, který nepodporuje Symbian ale Javu, můžete vyzkoušet následující programy. Jejich spolehlivost ale není zdaleka taková, jako u programu popsaného výše.

Další messengery pro mobilní telefony podporující Javu:

cMessenger: cmessenger.cleverlance.com
Tipic ME: www.tipicme.com

Diskuze (41) Další článek: Delší zkušenosti se Siemensem M55: divoký sourozenec

Témata článku: , , , , , , Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Siemens SX1, Sony Ericsson P800, Pře, MOBI, Obrovská síla, Mobil, Meš, Cleverlance