Aktualizováno: Vodafone koupil Oskara

Společnost TIW před okamžikem oznámila, že prodala své dceřiné firmy nadnárodní telekomunikační skupině Vodafone. Jedná se o 79% podíl v rumunském mobilním operátorovi Mobifon a 100% podíl v českém operátorovi Oskar Mobil. Vodafone už z dřívějška vlastní přibližně 20 % akcií Mobifonu.

Prodej samozřejmě podléhá schválení kanadského soudu, antimonopolních úřadů v Rumunsku a Evropské unii. Kromě toho musí prodej schválit nejméně dvě třetiny akcionářů TIW. Třetina akcionářů už ale prohlásila, že s prodejem souhlasí. Firma předpokládá, že schválení akcionářů a všechna potřebná povolení získá ve třetím čtvrtletí tohoto roku.

Cena za oba operátory činí 3,5 miliardy amerických dolarů. Kupující kromě toho převezme dluhy obou firem v celkové výši přibližně 950 milionů dolarů. Jelikož jediné, čím se společnost TIW zabývá, je provoz operátorů Oskar a Mobifon, dojde po dokončení prodeje k likvidaci TIW. Zisk prodeje bude vyplacen akcionářům.

Jaké jsou přesné záměry Vodafonu s českým Oskarem, kdy dojde ke změně značky, jak se změní tarify a nabídka služeb, to jsou otázky, na jejich zodpovězení si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Aktualizováno: Vodafone ve své tiskové zprávě přislíbil, že Mobifon i Oskar bude začleněn do programu One Vodafone. Zatím přesně nevíme, co tento program obnáší, tisková zpráva hovoří o "globálním plánování a vývoji Vodafone produktů a služeb" a o "společném návrhu a plánování sítě, sdílení služeb (sharing service platforms), podpora roaming".

Další informace

Podrobnosti o prodeji najdete v tiskové zprávě TIW

Informace o Vodafone jsme vydali v dnešním článku

Podrobnosti z tiskové zprávy Vodafone

Diskuze (109) Další článek: Eurotel spustil Push to talk!

Témata článku: Oskar, Akt, Voda, ,