Aktuálně: co opravdu umí Oskarův SIM Toolkit

Předevčírem jsme vás informovali o Oskarových bankovních kartách SIM, které Oskar začal nedávno nabízet. Jak jsme ale zjistili, to, co Oskar pro své zákazníky přichystal, je něco docela jiného: z menu mobilu můžete platit účty, dobíjet Oskartu a mnoho dalšího.
Předevčírem jsme vás v tomto článku informovali o Oskarových bankovních kartách SIM, které připravil ve spolupráci s Komerční bankou. Jak jsme ale zjistili, to, co Oskar pro své zákazníky přichystal, je něco trochu jiného, než to, na co jsme byli doposud zvyklí.

M-commerce v praxi

Oskarovy nové SIM karty se SIM Toolkitem sice nenabízejí klasický GSM banking s přístupem k vašemu účtu v bance, ale nabízejí možnost ovládání vašeho účtu u Oskara (ať již u předplacené karty nebo tarifního programu) pomocí vaší platební nebo kreditní karty a mobilního telefonu. Zůstatek vašeho bankovního účtu, či jiné, podobné informace, si zde tedy nezjistíte.

Co umí tedy Oskarovy „Platby z mobilu“

Pokud máte účet u Komerční banky a máte k němu také kreditní kartu Eurocard/MasterCard, Maestro, VISA nebo VISA Electron, potřebujete již pouze speciální SIM kartu se SIM Toolkitovou aplikací „Platby z mobilu“. Tu získáte tak, že zavoláte na linku OskarKontakt (0800 177117) a požádáte o ni. Výměna SIM karty je zdarma.

S Oskarovou SIM Toolkitovou kartou budete moci využít následující služby:

  • dobití Oskarty,
  • platbu faktury,
  • navýšení volací zálohy,
  • platbu předem,
  • aktivaci roamingu a volání do zahraničí (musíte složit vratnou zálohu ve výši 5000 Kč),
  • získat informace vašem telefonním účtu (pouze u paušálních zákazníků).

Jak fungují Platby z mobilu
  • Nejprve musíte v menu telefonu zadat číslo vaši kreditní karty, poté zadáte datum vypršení platnosti karty a kontrolní CVV kód, který se sestává z posledních 3 čísel, které jsou v případě, že vlastníte tzv. embossovanou platební kartu, vytištěné na zadní straně na podpisovém proužku. Pokud embossovanou kartu nemáte, tak žádný kód nezadáváte.
  • Nyní si můžete vybrat jednu z výše uvedených položek. Například u dobití Oskarty si musíte vybrat číslo, které chcete dobít, částku (400, 800+100 nebo 1500+300 Kč) a PIN vaší kreditní karty.
  • Nyní vám telefon napíše, že se transakce provádí a po chvíli vám dojde textovka, kde se dozvíte, zda byla transakce provedena nebo nikoliv.

Heuréka, našel jsem to!

Celá tato aplikace funguje jako běžná platba kreditní kartou, tudíž nemusíte bance platit žádné další poplatky. Co se bezpečnosti placení týče, tak veškeré informace na kartě SIM jsou kódovány pomocí algoritmu 3DES. Autorizace karty se provádí na straně banky. Oskar tudíž nemá vaše údaje nikde uloženy.

Pokud se rozhodnete tuto aplikaci použít pro dobití své, či cizí, Oskarty ještě do konce června, získáte jako bonus kredit ve výši 50 Kč. V případě, že na jakoukoliv vámi provedenou transakci budete potřebovat daňový doklad, stačí pouze zavolat na Oskarlinku (*608) a o doklad si zažádat. Ten vám pak bude zaslán poštou. Vypadá to, že se Oskarovi podařilo přijít s velice zajímavou aplikací, která se podle našich informací bude ještě v budoucnu vyvíjet.

Diskuze (46) Další článek: Sewon SG-2000: další východňár

Témata článku: , , , , CVV, Oskar, SIM Toolkit, Tool, Bankovní karta, Akt,