Alcatel 756: s videem si poradí (test)

Alcatel vždy vyráběl telefony s dobrým poměrem ceny a výkonu. Modelem One Touch 756 ale překonal sám sebe – displej s dvě stě šedesáti tisíci barvami, MP3 vyzvánění a vestavěná kamera. K tomu navíc poměrně povedené organizační funkce, GPRS třídy deset a vestavěný infraport. A cena nepřekročí sedm tisíc korun.

Se seznamem se vyřádíte

Telefonní seznam byl odjakživa silnou stránkou Alcatelů a ani OT 756 se nenechá zahanbit. První výhodou je obrovská kapacita seznamu, celkem můžete přidat až osm stovek kontaktů. Ke každému záznamu lze uložit neuvěřitelných dvacet šest položek. Samozřejmostí je jméno, příjmení a celá řada nejrůznějších čísel. Od mobilních, přes pevná, faxová, telefony domů, čísla na pager a podobně. K tomu si můžete přidat několik e-mailových adres, běžnou poštovní adresu, název firmy, zastávanou funkci a pět vlastních textových poznámek.

  
Seznam kontaktů na SIM kartě se zobrazuje zvlášť • pohled na adresář telefonu • vybrané kontakty můžete ukládat do zvláštního Osobního seznamu

Jménu v seznamu můžete přiřadit fotografii, která se zobrazí, pokud vám daný člověk zavolá. Na tom by nebylo nic neobvyklého, tuto funkci nabídne dnes už dost telefonů. Alcatel ale zašel ještě o krok dál. Jako jediný telefon na českém trhu umí přiřadit volajícím i krátký videoklip. Z displeje vám tak může mávat usměvavá babička, nebo přísným prstem hrozit tchýně.

Zvláštní pochvalu si zaslouží položka narozeniny. Přímo v seznamu kontaktů tak budete mít u každé osoby jednoduše poznamenáno, kdy máte shánět blahopřání. Seznam je navíc dokonale propojen s kalendářem, takže vás telefon na blížící se termín narozenin předem upozorní. Je to drobnost, ale potěší. Ostatní telefony nabízejí většinou jen možnost uložení narozenin (rozumněj poznámky s roční periodicitou) do kalendáře. Svou upozorňovací funkci to sice splní, ale pokud chcete zjistit, kdy má někdo z vašich známých narozeniny, musíte projít celý kalendář.

 
Nabídka funkcí adresáře • náhled na kontakt • náhled na čísla uložená ke kontaktu (další záložky obsahují ostatní informace)

Telefon nedokáže zobrazit současně jednopoložkový seznam uložený na kartě SIM a vícepoložkový umístěný v paměti telefonu. K přepínání mezi nimi ale stačí jeden stisk klávesy, takže se nejedná o žádnou velkou vadu na kráse.

Kontakty nemůžete řadit do skupin volajících v klasickém slova smyslu. Můžete si ale vytvářet vlastní seznamy, mezi kterými jednotlivé osoby jednoduše přesunete. Seznamy od sebe odlišuje vyzváněcí melodie. Ránou pod pás ze strany Alcatelu je vyhledávání jen podle prvního písmene. Postupné zadávání celého jména, jak to známe od telefonů jiných značek, by samozřejmě bylo u takto povedeného seznamu mnohem lepší.

Volání: vestavěné handsfree

Mobil sice podporuje hlasové vytáčení a ovládání, citlivost na pronesené pokyny je ale poměrně nízká. Zvláště v hlučnějším prostředí budete mít asi problém a raději sáhnete k tradiční cestě.

V průběhu telefonování mobil informuje o době trvání hovoru. Hlasitost zvuku můžete měnit horním a spodním směrem ovládacího tlačítka. Změna hlasitosti je signalizována ikonou zvětšujícího se reproduktoru. Čím je hlasitost hovoru větší, tím větší je i reproduktor.

Abyste si této krásy mohli dosyta užít, musíte nejprve aktivovat hlasité handsfree, k čemuž slouží levá funkční klávesa. I v tomto případě se jedná o užitečnou funkci, kterou jsou vybaveny snad všechny Alcately již odnepaměti.

Zprávami se člověk učí

Kvalita telefonu se do jisté míry projeví v tom, jakým způsobem pracuje se zprávami. Na telefonování totiž není moc co zkazit, kapacita telefonního seznamu je pro většinu lidí dostatečná téměř u každého mobilu a pokročilé funkce zase nevyužije každý. Recenzenti si mohou vlasy vyrvat nad tím, že nový mobil nepodporuje Bluetooth ani EDGE, většině lidí je to ale jedno. Oni především telefonují a píší zprávy, nanejvýš se občas nechají mobilem vzbudit. Nic víc je nezajímá.

 
Také nabídka zpráv má svoji probarvenou ikonu • menu v sekci zpráv

Alcatel One Touch 756 má při práci se zprávami několik drobných nedostatků. Předně je to slovník Zi, který je subjektivně mnohem horší než obecně používaná T9. Nelíbí se mi ani způsob zacházení s přijatými textovkami. Ty jsou nejprve uloženy na kartě SIM a ručně je musíte smazat nebo přesunout do paměti telefonu. Osobně dávám přednost ukládání zpráv přímo do telefonu. Vím ale, že existuje poměrně velká skupina lidí, kteří si v přístupu Alcatelu doslova libují. Jsou rádi, že je takto telefon nutí udržovat ve zprávách pořádek. A že sami rozhodují, kde je zpráva uložena. U jiných telefonů to většinou uživatel nevnímá, nebo je mu to jedno – zpráva na kartě nebo v telefonu, kdo to má zjišťovat?

  
Jakou zprávu vytvoříme ? • odeslat ji posléze můžeme i více vybraným příjemcům nebo skupině • archiv zpráv je přehledně rozdělen

Pochvalu si zaslouží rychlost psaní, je opravdu výjimečná a příjemná. Trošku mi vadí, že telefon při psaní neodpočítává napsané znaky. Naštěstí vás alespoň upozorní, kolikátou zprávu právě píšete. Je to lepší než nic, ale ideální to zrovna není. Při psaní máte k dispozici čtyři řádky textu. Jakmile dopíšete na konec, telefon začne text posunovat. Píšete zkrátka pořád někde v pravém horním rohu a celý zbytek zprávy se vám pod rukama posunuje.

  
Psaní SMS zprávy • EMS zprávu lze obohatit o obrázek či melodii • pokud se vám nechce psát, můžete využít vzorových zpráv

Alcatel podporuje zprávy EMS, do textu tak můžete vkládat jednoduché obrázky či vyzváněcí melodie. Vzhledem k přítomnosti fotoaparátu (ještě chvilku vydržte, bude mu věnována hned další kapitola) je jasná podpora multimediálních zpráv. Máte přitom na výběr, zda budete vytvářet standardní ememesku (text kombinovat se zvuky, fotkami a videem), nebo jen nahrajete hlasový záznam. V každém případě nesmí celková velikost zprávy překročit hranici sto kilobajtů, to je ale dáno omezením operátorů.

 
Tvorba MMS je velice jednoduchá • volby při tvorbě MMS zprávy

Jediné, co telefonu v této oblasti trochu chybí, je zasílání rychlých zpráv (instant messaging) a nějaký pěkný e-mailový klient. Nejedná se ale o mobil pro technické nadšence, jeho uživatelé se snad bez těchto funkcí bez problémů obejdou.


Příští kapitola bude celá multimediální. Zjistíte, co všechno umí fotoaparát, jak natáčet video a co všechno se může linout z reproduktoru.

Témata článku: Alcatel, , Alcatel One Touch 735i, Alcatel One Touch 756, Milé překvapení, Vtipné video, Nejoblíbenější funkce, Barevné ladění, Devils, Velká skupina, První úroveň, Test, Natočený záznam, Video umístěný, Pór