Alcatel Clan: drahé obrázky na levné Alcately

Alcatel včera spustil internetový projekt pro posílání obrázků a melodií na mobilní telefony, které podporují rozšířené textové zprávy EMS. Služba je primárně určena uživatelům Alcatelů, konkrétně OT 311 a 511, s určitým omezením ji ale můžou používat i vlastníci jiných mobilů podporujících EMS.

Nic nebude zadarmo

Alcatel není dobročinná organizace a i když si zprovozněním této služby připíše u uživatelů svých telefonů body, vývoj aplikace i vlastní posílání obrázků a zvuků něco stojí. Alcatel Clan je proto placená služba a musím dodat, že nepatří mezi nejlevnější.

Službu, o které se mluví, najdete na adrese www.alcatelclan.cz.

Za loga a melodie zaplatíte zavoláním na speciální „drahé“ číslo. Pohodlnější by samozřejmě bylo přímé odečtení dané částky z účtu nebo předplaceného kreditu, ale toto si můžou dovolit jen mobilní operátoři a jiná lepší platební cesta než volání na speciálně tarifikované číslo asi neexistuje. Snad jen třeba internetový mikroplatební systém IlikeQ, ale Alcatel zjevně vsadil na kanál, který může využít každý. Jednání s operátory však prý stále probíhají a ještě není nic ztraceno.

Když už jsem u placení, rovnou zmíním ceny. Zde záleží na tom, jestli se v Alcatel Clanu zaregistrujete. Pokud ano, budete volat na telefonní číslo 0906 23 56 26 (0906 23 CLAN) a za minutu komunikace s automatem zaplatíte 23 Kč. Když se nechcete registrovat, je pro vás určeno číslo 0906 46 25 26 (0906 46 CLAN), kde platí dvojnásobná sazba 46 korun za minutu.

Registrace se určitě vyplatí, musíte se jen smířit, že se potom občas setkáte s reklamním e-mailem od Alcatelu. Bude jej však prý možné odmítnou a zasílání dalších reklam tím zastavit. Při zaregistrování do konce února se navíc zúčastníte soutěže o Alcatel OT 511 s příslušenstvím.

Do minuty nemáte šanci

Méně příznivou zprávou je, že na objednání loga nebo melodie vám nebude stačit minuta. Zkusil jsem to několikrát a i když jsem se snažil být co nejrychlejší, dostal jsem se vždy na minutu a půl. Při posílání na jiné než vlastní číslo jsme hovor tak tak stihli pod dvě minuty. Co z toho plyne? Registrovaného uživatele přijde jeden obrázek nebo vyzvánění na 46 Kč, neregistrovaného na 92 Kč. To je hodně a Alcatel Clan je nejdražší služba tohoto druhu, jakou znám. Alcatel tvrdí, že se dobu volání bude snažit zoptimalizovat, aby se objednávka vešla do jedné minuty, současný stav je však takový, jak jej popisuji.

Alcatel si však takové ceny může dovolit, protože nemá žádnou konkurenci. Zatímco internetových a jiných služeb, které nabízejí posílání log a vyzváněcích melodií na telefony Nokia, jsou snad desítky, pro Alcately existuje pouze Clan. Siemens chystá podobnou službu pro své telefony na březen, o aktivitách Sony Ericsson v této oblasti se nic neví.

Poslechněte, co jste ještě neslyšeli

Ale i když zaslání jednoho obrázku, vyzváněcí melodie nebo animace v nejlepším případě stojí padesát korun a asi není představitelné, že byste denně měnili logo, myslím si, že v některých případech to přesto stojí za to. Těmi případy jsou vícehlasé vyzváněcí melodie pro model One Touch 511.

Nejedná se totiž o žádné pípání, které známe z telefonů většiny značek, ale propracované a libě znějící písničky. Alcatel má v Clanu známé české songy zpracované tak, že jsou velice blízké originálům. Bob a Bobek, Popelka, znělka z Majora Zemana ... zaposloucháte se tak, že volající zavěsí. Však si poslechněte ukázky (soubory ve formátu WAV):

Pozor, soubory jsou docela velké, 150-400 kB podle písničky. V tomto také tkví jedna z chyb clanu - přehrávání na vytáčené lince se může hodně protáhnout. A přitom stačilo málo, třeba pořádná komprese MP3.

Pro objednání loga nebo vyzváněcí melodie v Alcatel Clanu není nutný přístup k Internetu. Na letácích, které bude Alcatel distribuovat, bude uvedena část nabídky a potom stačí jen zavolat. Mohl by nás napadnout ještě wapový přístup, ten však Alcatel Clan nepodporuje.

První pohled na web

Otevírám stánku www.alcatelclan.cz, vidím titulní obrázek a čekám, že se za chvíli načte stránka s menu. Nenačte, obrázek je totiž klikací a popisky se objeví jen při zastavení myši. Musím se chvíli zorientovat. Web má několik částí a u každé z nich se zastavím.

Posílání obrázků je jasné. Alcatel zvládne zobrazit na displeji obrázky různých velikostí od ikon až po tapety přes celý displej. Vyberete si logo a podle návodu, který vyskočí v malém okně, zavoláte na určené telefonní číslo. Zde si vyslehnete úvod (až moc dlouhý vzhledem k minutovým sazbám), zadáte heslo, které jste zvolili při registraci, a číslo obrázku, jenž jste vybrali. Můžete zadat také jiné telefonní číslo, na které bude obrázek nebo zvuk zaslán. Alcatel Clan slibuje, že výsledek dostanete do půl hodiny, při testování jsme však loga a melodie dostali do pěti minut.

Objednání vyzváněcí melodie probíhá stejně. Na stránkách jsou rozděleny na vícehlasé (pro OT 511) a jednohlasé. Před objednáním melode si můžete zvonění poslechnout. Několik zvonění je připraveno i pro starší modely ve formě sekvence tlačítek, které je nutné stisknout při zadávání do skladatele. Tyto ručně zadávané melodie jsou zdarma.

Chloubou Alcatelu je aplikace pro převedení fotografie na logo, které si můžete nechat nahrát na displej mobilu. Jednoduše zadáte odkaz na obrázek JPG nebo GIF, typ Alcatelu, na který se má logo poslat, a zvolíte kontrast, neboli poměr černé a bílé v obrázku. Výsledek si můžete před odesláním prohlédnout. Nutno dodat, že kvalita odpovídá nízkému rozlišení mobilního telefonu a pouze dvěma podporovaným barvám: černé a žádné.

  

Fotečka v rozlišení 32 x 32 bodů převedena do černobíla.

V další části webu si můžete nechat poslat animace, malé pohybující se obrázky. V poslední sekci jsou ukryty tapety na plochu Windows, spořiče obrazovky, hry apod. Na webu také najdete odkaz na skladatele, ve kterém si budete moci melodii sami složit a poslat - tato služba je ale zatím ve vývoji.

Jaké možnosti mají ostatní značky?

Na začátku jsem možná až příliš nalákal majitele Ericssonů a Siemensů, které jako jediné další značky podporují EMS. Pro Siemens je Alcatel Clan nepoužitelný, protože jeho podpora EMS je zatím jen velmi slabá, a možnosti pro Ericssony jsou ve srovnání s nabídkou pro Alcately o dost slabší. Jiné lepší služby pro tyto telefony však u nás neexistují, tak nebudeme kritizovat. Můžeme být jen rádi, že Alcatel svoji službu zpřístupnil i konkurenčním značkám.

Omezení Alcatel Clanu vůči jiným telefonům spočívá v tom, že Alcatel si standard EMS mírně rozšířil a některé možnosti jiné značky nepodporují. Konkrétně jde o obrázky přes celý displej s rozlišením, se kterým si poradí jen Alcately, a vícehlasé vyzváněcí melodie, které jsou doménou jediného modelu One Touch 511.

Zkoušeli jsme posílat obrázky i melodie na mobil Ericsson T39m; obrázek standardu EMS došel bez problému, s melodií to už bylo horší - písnička „Snadné je žít“ sice došla, ale přehrával se úplně jiný zvuk (něco jako „tádáda, tádáda“) - je tedy možné, že melodie dorazí správně pouze na mobily značky Alcatel.

Poslat můžete i monofonní melodii ve standardu EMS. Je jich ale zatím málo.

Alcatel má bod

Alcatel Clan je pro uživatele - zejména telefonu One Touch 511 - výborná a ojedinělá služba. Vícehlasé vyzvánění za padesát korun stojí. U běžných vyzváněcích melodií a obrázků bych ale už asi váhal; zejména při pomyšlení, že pro Nokie za ně stačí u některých služeb zaplatit třeba jen dvě nebo tři koruny.

Protože je však EMS standard, provozovatelům těchto internetových služeb nic nebrání, aby svoji nabídku rozšířili i o podporu EMS obrázků pro Alcately, Ericssony, Siemensy a také Motoroly, jejíž modely s podporou EMS se za čas objeví.

Důležité ale je, že Alcatel nemyslí jen na prodej svých výrobků a připravil novou službu pro starší uživatele. Alcatel Clan si za to zaslouží pochvalu.

Diskuze (35) Další článek: Ambiciózní Fisio 620 - Philips jiskří funkcemi

Témata článku: Alcatel, Alcatel One Touch 511, Ericsson T39m, Nutný přístup, Obr, Titulní obrázek