Alcatel Idol 4 Pro: poslední mohykán s Windows? [recenze]

  • Jeden z mála aktuálně prodávaných smartphonů s Windows 10 Mobile, navíc není nejlevnější
  • Designově a konstrukčně se Alcatel Idol 4 Pro povedl
  • Sráží ho ale hloupé chyby a koupí si ho maximálně skalní fanoušek
Kapitoly článku

Design

Je jedno, jak je chytíte. Idol 4 Pro se na našem trhu prodává pouze v jediné barevné variantě – černé sklo vepředu i vzadu a mezi nimi kovový zlatý rámeček. Zatímco u kombinace bílé a zlaté bychom se bavili o dámském provedení, tato kombinace na mě působí se špetkou luxusu a neutrálně, tedy pro každého. Pevnost je příkladná, při namáhání se neozývají žádné zvuky, jen v ruce se mi telefon dobře nedržel. Kovové šasi po obvodu vystupuje jen lehce, ale při úchopu stejně řeže do ruky a i pro velkou dlaň není úchop pohodlný a jistý, spíše naopak. Telefon má také nechtěnou „schopnost“ klouzání po rovné ploše.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Alcatel Idol 4 Pro má rozměry 154 × 75 × 6,99 mm, váhá potom činí 152 gramů.

Na čelní straně najdeme jednolité tvrzené sklo Dragontrail, které chrání pod ním ukrytý AMOLED displej. Telefon se rozhodně nesnaží o malé rámečky, obzvláště brady nad a pod displejem dávají vzpomenout na Xperie od Sony. Ještě hůře to působí, když vezmeme v potaz, že systémová tlačítka jsou vyobrazena na displeji a hlasitý reproduktor je (nahoře i dole, vepředu i vzadu) až v onom kovovém rámečku. Nad displejem je sice čelní kamerka, potřebné senzory a zřejmě nevyužitá notifikační dioda (rozsvítí se pouze při nabíjení), to ale takové plýtvání místem neospravedlňuje. Pod displejem není zhola nic.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Šuplíček je tzv. hybridní, tedy na dvě SIM, nebo jednu SIM a paměťovou kartu.

Po obvodu najdeme na levém boku šuplíček pro dvě nanoSIM, nebo jednu nanoSIM a jednu microSD kartu. Nad ním, zcela nahoře, se nachází nelogicky umístěné tlačítko zámku a vypnutí, ke kterému budete muset stoprocentně ručkovat. Na pravém boku se nachází dvojkolébka hlasitosti a uprostřed tlačítko BOOM, na kterém je u mobilních Windows napevno přiřazen fotoaparát. Lze ho použít i jako spoušť, ale je pouze jednopolohové. Na spodní straně najdeme systémový a nabíjecí USB-C konektor a jeden z mikrofonů, druhý je společně se sluchátkovým konektorem na straně horní.

 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
To kulaté tlačítko umístěné na pravém boku hezky uprostřed neodemyká telefon, ale spouští fotoaparát. Tlačítko zámku je na boku levém a úplně nahoře, kam nikdo nedosáhne ...

 

Zadní strana je rovněž kryta tvrzeným sklem Dragontrail, pod nímž najdeme logo výrobce, označení modelu a nutné recyklační označení. Z těla přístroje mohutně (více než 2 mm) vystupuje fotoaparát, kterému sekunduje dvoudiodový LED blesk. Na zadní straně také najdeme čtečku otisků prstů, ke které mám dvě výhrady. Z hlediska rozpoznání pracuje perfektně, ale je pomalá, nebo dle mého dojmu spíše integrace do mobilních Windows je tak složitá, že odemknutí prostě trvá. Druhou výtkou je naprosto minimální odlišenost prostoru čtečky od okolí, takže ji budete na zadní straně vždy dlouze hledat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotoaparát z těla vystupuje opravdu hodně.

Co si Idol 4 Pro od svých sourozenců s Androidem přenesl i k Windows, to je schopnost přepínat reproduktory a mikrofony dle úchopu. Jeden reproduktor je vždy zapnutý, druhý vypnutý, jeden mikrofon se stane hovorovým, druhý odrušovacím, no a při převrácení přesně naopak. Při hlasité reprodukci samozřejmě reproduktory fungují jako stereo. Pochválit je potřeba zvukové podání. I když na celkovou špičku ztrácí, mezi mobilními Windows se jedná o drtivého vítěze. To samé lze říci o o sluchátkovém výstupu, navíc, když Alcatel do balení přibalil velmi kvalitní špunty od společnosti JBL.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Mikrofon na obou stranách a reproduktory, co zvučí dopředu i dozadu. Alcatel idol 4 Pro můžete k uchu přiložit jakkoliv.

Displej

Krásně barevný AMOLED. Idol 4 Pro dostal do vínku zobrazovač technologie AMOLED s rozlišením Full HD, tedy 1080 × 1920 obrazových bodů (výsledná jemnost 401 PPI). U displeji lze vyzdvihnout (možná až příliš živé) podání barev, pozorovací úhly i čitelnost na slunci, rovněž hodnoty minimálního i maximálního jasu jsou velmi dobré. Displej umí funkci probuzení dvojitým poklepáním, pokud dvakrát tapnete na pruh s ovládacími tlačítky, displej se uzamkne.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení displeje a zobrazení u Alcatelu Idol 4 Pro.

Nadneseně lze říci, že z Lumií si Idol 4 Pro převzal pouze schopnost ovládání displeje v rukavicích. Chybí zde nastavení barevného podání displeje, chybí vysokokontrastní režim při ostrém okolním světle, chybí veškeré další speciality, které se v Nastavení ukrývaly pod položkou Rozšířené. Pro úpravu prostředí tak zbývá možnost tapety na nebo pod dlaždicemi, změna velikosti písma, změna velikosti škálování celého prostředí, volba počtu sloupců dlaždic na domovské obrazovce a změna barevného motivu. Idol 4 Pro postrádá i běžnosti, jako je funkce „přetočením ztišit“, neumí ani jakoukoliv podobu AlwaysOn displeje.

Hardware

To nej u Windows. Stejně jako u mnohem většího Elite x3 od společnosti HP, i zde je použit čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 820 s taktem 2,2 GHz na jádro, spolu s grafickým akcelerátorem Adreno 530 a 4 GB RAM. Pro pohodlný a zcela plynulý chod systému je to více než dost, stejně tak pro vysoce náročnou funkci Continuum, u které se ale telefon roztopí jak kapesní kamínka. Oproti osobní Lumii 950 XL nepozoruji nějaké zrychlení, to by se nejspíše projevilo až po dlouhodobém používání a „zanesení“ systému. Subjektivně mám ale pocit, že systémové animace jsou na Lumii plynulejší. Continuum je zase nepatrně rychlejší zde u Alcatelu.

Výsledky benchmarku AnTuTu v6.0 UWP Beta5:

  • celkové skóre: 114 389
  • 3D: 27 578
  • UX: 37 447
  • CPU: 40 104
  • RAM: 9 260

Oproti Elite x3 je však menší baterie, zde Alcatel nabízí pouhé 3000 mAh. Jedná se o dostatečnou kapacitu pro jeden a půl dne průměrného používání. Nabíjení díky technologii Quick Charge 2.0 zabere slabé dvě hodiny. Z vnitřní kapacity 64 GB je pro uživatele po startu dostupných přibližně 52 GB, podpora paměťových karet je zde do velikosti 128 GB.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Monitoring využití systémových prostředků.

Z hlediska konektivity Idol 4 pro trochu pokulhává. Na špičku ztrácí a z nepochopitelných důvodů zde chybí třeba dnes již obligátní NFC, místo se nenašlo ani pro FM rádio. Najdeme zde Wi-Fi standardů a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, podporu GPS i všech tuzemských LTE pásem. Ze senzorů je přítomen gyroskop, akcelerometr, senzor přiblížení a okolního osvětlení, elektronický kompas a Hallův senzor pro spolupráci s příslušenstvím.

Software

Mobilní Windows bez příkras. Alcatel Idol 4 pro pracuje na verzi Windows 10 Mobile, sestavení 10.0.14393.1066. Mohli bychom říci, že se ve stylu například novodobých Nokií jedná o čistý operační systém, protože jedinou navíc předinstalovanou aplikací je Uber a bonusy k systému nepřidává Alcatel žádné. Co tedy Microsoft nevymyslel, to Idol 4 Pro nemá. Ne nadarmo se vždycky říkalo, že pokud mobilní Windows, tak Nokii, i když s postupem času byla i tato odlišnost menší a menší.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Náhled na prostředí Windows 10 Mobile. Více snímků v Galerii.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jediné speciální nastavení, které u Alcatelu Idol 4 Pro najdete.

Fotoaparát

Lumiím nesahá ani po paty. Hlavní snímač u Alcatelu Idol 4 Pro má rozlišení 21 Mpx, světelnost f/2,2, autofocus, umí HDR, pomáhá mu dvoudiodový blesk a video dovede natáčet ve 4K rozlišení při 30 snímcích za vteřinu. Čelní kamerka má potom rozlišení 8 Mpx a video umí ve Full HD. Stabilizaci umí Idol 4 Pro jen softwarovou a pouze u videa.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotoaplikace na Alcatelu Idol 4 Pro.

S klidem lze říci, že mezi mobilními Windows jsou Lumie stále na fotografickém trůně. Idol 4 pro fotí tak nějak, jak se mu zachce. Především expozice lítá z jednoho konce na druhý a deset po sobě pořízených snímků stejné scény bude plynule rozprostřeno od totálně tmavého až po ten přesvětlený. Ještě nikdy jsem v cenové kategorii nad 10 000 korun netestoval smartphone s tak náladovým fotoaparátem a s tak obrovským množstvím nepovedených fotografií.

4K video jde Idolu 4 Pro skvěle. Není sice z nejlepších, ale oproti fotografiím mu není pomalu co vytknout, jen absence optické stabilizace je znát. Fotografie jsou ale často neostré, šumí a ztrácejí detaily i za jasného dne, barevná kresba není moc věrná a jediné, v čem si fotoaparát vede alespoň trochu obstojně, jsou makro snímky. Když se snímač zrovna trefí s expozicí, lze ještě pochválit HDR.

Ukázkové fotografie v rozlišení 21 Mpx:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie z Alcatelu Idol 4 Pro. Více v Galerii v následující kapitole.

Ukázkové video (4K, 30 fps):

Celkové hodnocení: 68 %

Pokud se na Alcatel Idol 4 Pro podíváme očima zájemce o smartphone s Windows 10 Mobile, má možnost zakoupit Acer Liquid jade Primo, který je sice o dost levnější, ale nabízí poloviční výbavu, nebo HP Elite x3, který stojí o osm tisíc více a je primárně mířen do business prostředí. Ano, má větší baterii, lepší fotoaparát, certifikaci odolnosti, NFC, bezdrátové dobíjení a další, ale jeho cena je nesmyslně přestřelená. To Idol 4 Pro je „jen“ drahý. Pro fanouška mobilních Windows tedy zlatá střední cesta. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V obsahu balení nenajdeme žádný bonus, zato přiložená sluchátka JBL jsou velmi kvalitní.

Pokud se ale na Alcatel Idol 4 Pro podíváme okem toho, kdo prostě hledá nový telefon, tak pokud mu neuhrane design přístroje, není důvod, aby o tento smartphone vůbec zavadil pohledem. To samé a mnohdy mnohem lépe totiž konkurence umí pomalu za poloviční cenu.

Alcatel Idol 4 Pro
6077X, Idol 4S Windows
rozměry a hmotnost: 154 × 75 × 6,9 mm, 152 g
displej: 5,5", kapacitní AMOLED, 1 080 × 1 920, 401 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 64 GB, microSDXC (256 GB), RAM: 4 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 820 (4× Kryo, 14nm)
operační systém: Microsoft Windows 10 Mobile
fotoaparát: 21MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
47 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Celková známka Alcatelu Idol 4 Pro: 68 %

Verdikt: Alcatel Idol 4 Pro je líbivý smartphone s povedeným stereo zvukem a kvalitními sluchátky, který potěší kvalitou svého zobrazovače. Negativ je ale více: špatný fotoaparát, proporční nelogičnost, chybějící NFC, pomalost čtečky otisků prstů a hlavně, nesmyslná cena. Podtrženo sečteno smartphone jen pro fandy.

Plusy:

  • líbivý design
  • pevná konstrukce
  • stereoreproduktory a možnost libovolné orientace
  • nejvýkonnější Windows Phone  
  • povedené 4K video
  • dobrý displej
  • kvalitní zvukový přednes, sluchátka JBL

Mínusy:

  • nesmyslně náladový fotoaparát
  • zbytečně velké rámečky
  • nelogické umístění tlačítka zámku přístroje
  • chybí NFC
  • pomalé odemykání přes čtečku otisků
  • cena neodpovídá výbavě

Témata článku: Alcatel, , , , , , , , , , , , , , , , , , Alcatel Idol 4 Pro, Velká baterie, Sestavení, Dlouhá doba, Ovládací tlačítko, Dvojité poklepání, Přiblížení,