Alcatel Idol 4: štramák s výborným zvukem [recenze]

  • S perfektním zvukem se hodí do role multimediálního přehrávače
  • Přehřívání a slabá výdrž zbytečně Alcatel sráží před konkurencí
  • Brýle na virtuální realitu jsou k telefonu spíše jen na efekt
Kapitoly článku

1. Design

Alcatelu nelze upřít notnou dávku originality. Přestože se model Idol 4 podobá tvarově o něco většímu sourozenci Idol 4S a dalším telefonům prodávaným pod jinými značkami, pořád nabídne design, na který jen tak nenarazíte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Osobitý design v kombinaci kovu a skla 

Konstrukci tvoří kombinace kovu a skla – kovové boky přehází na horní a dolní stranu a přesahují sklo čelní a zadní strany nahoře i dole zhruba o dva milimetry. V tomto prvku se šikovně schovávají perforace dvou reproduktorů, jež představují jeden z hlavních (nejen) marketingových taháků tohoto zařízení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detail reproduktorů a konektory pro sluchátka a nabíječku

V kovovém lemu se skrývají veškeré ovladače. Hlavní vypínač je umístěn na levém boku úplně nahoře, na protější straně je to pak regulace hlasitosti a zhruba v polovině výšky těla najdete multifunkční tlačítko Boom. Všechna tlačítka snadno nahmatáte, poskytují jasnou odezvu, jenom jejich rozmístění není nejšikovnější.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tlačítka by mohla být na obou stranách rozmístěna lépe

Umístění hlavního vypínače na jinou stranu než regulace hlasitosti nevadí, měl by být ale níže, u horního okraje se k němu přistupuje nešikovně, i když máte větší ruce. Mnohem lépe by mu slušelo místo tlačítka Boom, kterým lze displej zapnout, s vypnutím si ale už neporadí a tak jej místo vypínače nelze používat zcela plnohodnotně. Použít můžete i dvojité poklepání a to nejen na zapnutí, ale i na vypnutí displeje (funkci lze zapnout pouze současně pro vypínání i zapínání).

Klepněte pro větší obrázek
Hybridní šuplíček na karty šikovně zakomponovaný do designu boku

Pod tlačítkem Boom se šikovně skrývá šuplíček se sloty na dvojici karet. Je bohužel hybridní, k primární nanoSIM tak budete muset zvolit mezi paměťovkou a sekundární nanoSIM. MicroUSB na spodní straně i konektor sluchátek na horní jsou posunuty k levé straně. Celou zadní stranu kryje sklo. Čočka fotoaparátu nijak nevystupuje, není ale ani zapuštěná, riziko poškození je tedy stejné jako u zbytku plochy zad. Konstrukce telefonu je nerozebíratelná, pevná a zcela prosta jakýchkoliv akustických projevů i při hodně silném promačkání.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozměrná papírová krabička skrývá další plastovou v podobě brýlí na virtuální realitu

Alcatel boduje kromě osobitého designu i příslušenstvím. Návody, jehla na otevření šuplíčku karet, nabíječka a USB kabel jsou zcela běžné. Plastový kryt na záda telefonu a krycí fólie na displej najdete u řady konkurentů stejně jako sluchátka. Ta přibalená k Idolu 4 se však už vymykají – nejde o žádné levné nepoužitelné pecky ale o solidní špunty JBL. Hrají dobře, a pokud by vám jejich basovější přednes nevyhovoval, pomocí ekvalizéru můžete jejich výstup upravit. Nezapomnělo se ani na náhradní špunty v rozdílných velikostech.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kompletní obsah balení • Telefon zasazený do brýlí

Poslední položku v seznamu příslušenství tvoří samotná krabička. Ta je totiž plastová a schovávají se v ní brýle na virtuální realitu. Kvůli nim si telefon asi kupovat nebudete, berte je spíše jako zajímavý bonus na vyzkoušení, pořádnému zážitku chybí vyšší rozlišení displeje Idolu, obraz má znatelný rastr. Když však sečtete, kolik byste případně dali za brýle a lepší sluchátka, společně s telefonem je máte za mnohem nižší cenu.

2. Displej

Na přední straně si nelze nevšimnout dvojice reproduktorů nad a pod displejem. V případě sledování videa, hraní her či poslechu hudby můžete počítat s kvalitním zvukovým výstupem, který se řadí ke špičce. Málokterý telefon poskytne takto kvalitní zvuk. Oba reproduktory lze využít i při telefonování, telefon totiž funguje i otočený vzhůru nohama. Při příchozím hovoru je jedno jak zařízení uchopíte, čistě teoreticky jej lze převrácený používat pořád (ovládání hardwarových tlačítek pak ale bude značně neohrabané). Přetáčení zobrazení lze vypnout, případně mu nastavit vizuální efekt.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zadní stranu poznáte jen díky fotoaparátu a logům

Displej s úhlopříčkou 5,2“ nabídne zcela postačující rozlišení full HD. Na běžnou práci, video i hry víc nepotřebujete, pokud to však myslíte vážně s dodávanými brýlemi, zvolte raději větší model Idol 4S s jemnějším displejem. Použití Idolu 4 s brýlemi nic nebrání, jenom se připravte na poměrně hrubý rastr – na displej telefonu budete koukat z několika centimetrů přes zvětšující čočky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Efekt přetáčení obrazovky • Úprava teploty barev

Na displej je radost se dívat. Má široké pozorovací úhly, dostatečný jas, aby byl dobře čitelný na slunci a jasné a živé barvy, které však nejsou nepřirozeně saturované. Pokud byste přece jen nebyli spokojeni s jeho barevným podáním, můžete teplotu barev upravit.

Ovládací tlačítka jsou řešena softwarově přímo na ploše displeje bez jakékoliv možnosti konfigurace, jedná se o standardní rozložení jako u čistého Androidu (zleva Zpět, Domů a Poslední spuštěné aplikace). Nad displejem najdete kromě přední kamerky a senzorů ještě přisvětlovací diodu pro případná selfie, která slouží i v roli notifikační diody – její svit v této roli výrazně neoslňuje, větší velikost působí trochu divně a možnosti nastavení se omezují pouze na její zapnutí a vypnutí.

3. Hardware

Procesor Qualcomm Snapdragon 617 spolupracuje se třemi gigabajty RAM. Běžně je dostupná necelá polovina (krátce po spuštění to bylo 1,8 GB), na nedostatek paměti byste neměli narazit. Nepatrně horší je to v oblasti úložiště. Z papírových 16 GB je po prvním spuštění zabraných necelých sedm, a jakmile aktualizujete všechny aplikace, přehoupne se tato hodnota přes devět. Můžete se zbavit některých předinstalovaných aplikací (a zhruba gigabajt ušetřit), větší úložiště by ale telefonu slušelo víc.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupná paměť RAM • Úložiště telefonu • Úložiště po prvotní aktualizaci

Alcatel zvládne běžnou denní nálož s přehledem, poradí si i s náročnými hrami. Místy můžete narazit na případy, kdy bude potřeba snížit detaily, rozhodně byste se ale neměli setkat se sekáním a tuhnutím kvůli nedostatku výkonu. Herní zážitek, sledování videa i obyčejný poslech hudby výrazně umocňují kvalitní stereo reproduktory.

Výsledky benchmarku AnTuTu:

  • celkové skóre: 46 353
  • 3D: 8 260
  • UX: 17 623
  • CPU: 15 204
  • RAM: 5 266

S oblastí výkonu souvisí nepříjemný problém v podobě přehřívání – jakmile telefonu více naložíte, stoupne teplota zad poměrně vysoko a pro někoho mohou být rozpálená záda Alcatelu až nepříjemná. Nejmarkantnější je tento jev při použití brýlí a virtuální reality, během několika minut se zařízení rozpálí natolik, že jakmile jej z brýlí vyjmete, jediné, co s ním můžete udělat, je položit jej na stůl a nechat vychladnout, protože se nedá držet v ruce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení dualsim • LTE na primární kartě • LTE na sekundární kartě

Z hlediska konektivity nabídne Idol 4 hodně. Nemusíte se bát chybějících LTE frekvencí, u Wi-Fi je k dispozici podpora 5GHz pásma, telefon má NFC, USB OTG, stěžovat si tak lze snad jen na nepřítomnost čtečky otisků prstů. Ta telefonu výrazně chybí, mnozí konkurenti, ale i levnější modely, tuto funkcionalitu mají. LTE funguje na obou kartách (pokud využijete funkci dualsim).

AnTuTu Battery Test:

  • 7 111

Telefon je osazen baterií s kapacitou 2 610 mAh, která bohužel zajistí pouze průměrnou výdrž. Běžný den zvládne, pokud však očekáváte intenzivnější používání, přibalte si s sebou raději powerbanku. Náročnější uživatele Alcatel výdrží neuspokojí, jakmile jej začnete používat, doba výdrže rapidně klesá. V brýlích jej zlikvidujete v řádu desítek minut.

4. Software

V telefonu najdete Android 6.0.1, do kterého Alcatel zasahoval jen minimálně. Hlavní plocha je vždy ta nejvíce vlevo, novou přidáte tak, že na ni rovnou umístíte zástupce nebo widget (prázdné plochy telefon okamžitě odstraní) a nelze jimi procházet cyklicky. Hlavní nabídka je řazena vertikálně, bez stránkování, aplikace jsou v ní seřazeny abecedně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Informace o systému • Zamykací obrazovka • Plocha • Hlavní nabídka

Oznamovací panel zobrazí při prvním stažení oznámení, k přepínačům bezdrátových modulů se dostanete opakovaným stažením, případně přímo stažením panelu dvěma prsty. Zobrazuje se maximálně 12 (můžete vybrat i méně) z 16 dostupných, přičemž lze upravit i pořadí. Zamykací obrazovka může nést až pětici zástupců rychlého spuštění.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Oznamovací panel • Přepínače bezdrátových modulů
Nastavení přepínačů • Přidání přepínače

Telefon si poradí s několika málo gesty, která aktivujete v nastavení. Můžete jej zapínat a vypínat poklepáním na obrazovku, příchozí hovor ztlumíte otočením telefonu displejem dolů. Dvojitým stisknutím hlavního vypínače můžete rovnou spustit fotoaparát a hardwarovému tlačítko Boom můžete přiřadit některou z předdefinovaných funkcí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení gest • Nastavení tlačítka Boom • Číselník • Zprávy

V zařízení najdete poměrně hodně zbytečných aplikací, většiny se naštěstí můžete zbavit a ušetřit tak nějaké místo. Alcatel vám dokonce nabídne instalaci jedenácti aplikací při prvotním nastavování telefonu, navíc pak přidá ještě další, které jen zbytečně zabírají místo. Pokud odinstalujete připravený AntiVirus, Asphalt, Deezer, Facebook, nabídku her Gameloftu, Instagram, Lamper VR, Messenger, Twitter, WhatsApp, WPS Office a Xender File Transfer, ušetříte nezanedbatelný gigabajt.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Instalace aplikací při inicializaci telefonu • Apps • Centrum VR • Herní středisko

Zejména pro začátečníky může být poměrně matoucí počet „obchodů“ sloužících k instalaci dalších aplikací. Vedle Obchodu Play je tu Apps, na hry se soustřeďuje Herní středisko, obsah k dodávaným brýlím poskytne Centrum VR a ještě je tu samostatná aplikace s nabídkou her Gameloftu. Dotlačit Idol 4 z aplikační stránky do použitelného stavu zde zabere o něco déle než u jiných telefonů.

5. Fotoaparát

Prostředí fotoaparátu je jednoduché a přehledné. Často používané volby jsou k dispozici na jedné straně, spouště a přepínání režimů pak na druhé. Zamrzí snad jen nemožnost zástupce konfigurovat a umístit si tak na plochu ty, které používáte nejčastěji.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu • Nastavení fotoaparátu

Třináctimegapixelové snímky dostanete z Alcatelu jen za předpokladu, že zvolíte poměr 4:3, širokoúhlé snímky jsou o tři megapixely menší. S tímto se pojí drobná nepříjemnost, pokud často střídáte focení a natáčení – střed záběru v případě videa je uprostřed displeje, v případě fotek je posunutý doleva (plocha se spouštěmi zabere zhruba čtvrtinu obrazovky). Při rychlém přechodu z fotek na video (nebo obráceně) musíte telefon kousek posunout.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Snímky jsou ostré, s dostatečnými detaily, dokonce i v pošmourném podzimním počasí mají pěkné syté barvy. Trápí je téměř všudypřítomný šum a poměrně časté přepaly, v daném segmentu trhu se ale řadí k nadprůměru. Pochvalu zaslouží poměrně rychlé ostření.

Ukázkové video (1 080p, 30 fps):

Video je na tom kvalitou o něco hůře. Nemá tak pěkné barevné podání, hlavně ale trpí sléváním detailů a mohlo by být ostřejší. Netrápí jej tolik přepaly, nekvalitní světelné podmínky se ale na výsledku podepisují mnohem více než v případě fotek.

Hodnocení: 74 %

Alcatel Idol 4 pořídíte za šest a půl tisíce korun, častěji je to však ještě o tisícovku víc. Telefon zaujme originálním designem a kvalitním zpracováním, perfektním zvukem a velmi bohatým příslušenstvím. Ideálně se hodí na konzumaci multimediálního obsahu, u her můžete místy narazit na ne zcela bezchybný běh, hratelnost by však měla zůstat v akceptovatelné hladině.

Klepněte pro větší obrázek

Slabinou Alcatelu je pouze průměrná, možná až podprůměrná výdrž a výrazné zahřívání v zátěži. Nepotěší absence čtečky otisků prstů, kterou srovnatelná konkurence běžně nabídne, dále hybridní slot na karty a nemalý objem zbytečných aplikací, které zabírají drahocenné místo.

Škoda, že Alcatel nenabízí tento telefon i v odlehčené verzi bez příslušenství s atraktivnější cenovkou. Pokud totiž nevyužijete brýle na virtuální realitu (jejichž používání vás s tímto telefonem velmi rychle omrzí) ani dodávaná sluchátka, zvukem a designem bude svou cenovku omlouvat jen těžko. Srovnatelný Honor 7 Lite nebo Huawei P9 Lite jsou oba levnější.

Verdikt: Zajímavě zpracovaný telefon se spoustou příslušenství, který v některých oblastech exceluje. V jiných, bohužel, to bude muset nejprve dotáhnout nad průměr, aby se stal stávající konkurenci rovnocenným soupeřem. Za aktuálního stavu by mu mohla pomoct nižší cenovka.

Plusy:

  • Originální design
  • Pevná konstrukce
  • Perfektní zvuk
  • Kvalitní fotoaparát
  • Nadstandardní příslušenství

Minusy:

  • Hybridní slot na karty
  • Pouze průměrná výdrž
  • Výrazné zahřívání v zátěži
  • Bez čtečky otisků prstů

Témata článku: Alcatel, , , , , , , , , Alcatel Idol 4, Alcatel Idol 4s, Honor 7, Honor 7 Lite, Huawei P9, Huawei P9 Lite, Huawei P9 Plus, Standardní rozložení, Zajímavý bonus, Sourozenci, Necelá polovina, Dostatečný detail, Kvalitní fotoaparát, Akustický projev, Dvojitý stisk, Str,