Alcatel Idol 5S: skvělý muzikant s vysokými ambicemi [recenze]

  • Idol 5S je nejvyšší telefon z portfolia Alcatelu, výbavou ale spadá do střední třídy
  • Hlavním benefitem má být kvalitní zvuk se stereo reproduktory
  • Zaujmout zahodlá i skvělým designem a kvalitním hliníkovým tělem
Kapitoly článku

Design 

Řada Idol je u Alcatelu pověstná svým špičkovým zpracováním, ostatně proto tyto modely často využívají i jiné značky, které si pak telefon od TCL nechají přebrandovat. Idol 5S jako aktuální nejvyšší model není výjimkou. Narozdíl od loňské generace sklo ustoupilo a přenechalo hlavní slovo kovu, respektive hliníkovému šasi. Díky tomu je telefon velice pevný a na ohýbání rovnou zapomeňte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ačkoliv Idol 5S provází marketingový slogan„když kov potká sklo”, najdeme zde sklo pouze v displejové části. Jinak se jedná o hliníkovou unibody konstrukci. Pochválit musím špičkové zpracování, například plastové předěly antén navazují na kov tak plynule, že jej ztěžko nahmáte i nehtem.

Telefon si však ponechává pro řadu Idol již typický symetrický design, který podtrhuje jak jeho tvar, tak také stereo reproduktory na čelní straně. Pokud však telefon vezmete do ruky vzhůru nohama nezoufejte, prostředí se vám přizpůsobí. Kromě repráčků, které zároveň plní i funkci sluchátka na čelní straně najdete i nutné senzory, displej a čelní kamerku. Škoda pouze nevyužité bradičky pod displejem, kam se v pohodě mohla vejít senzorová tlačítka. Bohužel si musíte vystačit s těmi softwarovými.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon má symetrický design, takže se vám často stane, že telefon uchopíte vzhůru nohama. 

Zadní kovová strana mi osobně připomíná design iPhonu 7, už jen díky vyvedení plastových předělů antén. Na druhou stranu, proč znovu vynalézat kolo. Povrchové zpracování je precizní a velice příjemné na dotek, pochválit musím i umístění čtečky otisků prstů, která při uchopení přesně odpovídá pozici ukazováku. Čočka fotoaparátu sice nepatrně vystupuje nad povrch, ale na stole se telefon nijak nekýve, takže v tom problém nevidím. Vedle ní pak najdete duální blesk.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kovový rámeček skrývá regulaci hlasitosti, zapínací tlačítko, ale také programovatelné tlačítko now. 

Kovový je rovněž rámeček přístroje, který je zakulacený a při bocích zabroušený, aby nijak neřezal do ruky. Na tom pravém najdete regulaci hlasitosti a překvapivě programovatelné tlačítko, kterému můžete přidělit různé funkce či aplikace, například spuštění svítilny. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Příslušenství telefonu je poměrně košaté. V balení najdete nabíječku, plastový kryt nebo kvalitní špuntová sluchátka JBL.

Na levém boku se pak nachází slot pro nano SIM a microSD kartu a trochu nesmyslně zde našlo své místo i zapínací tlačítko, které je velmi špatně dostupné a nechápu, proč jej výrobce neprohodil s tím programovatelným na druhé straně. Na spodní straně pak hledejte mikrofon, sluchátkový konektor a také moderní konektor USB-C.

Displej

Alcatel u modelu Idol 5S letos sáhl po 5,2” IPS panelu s Full HD rozlišením 1920 × 1080 pixelů. Celková jemnost 423 ppi je tak špičková a jednotlivé pixely nezpozorujete ani při důkladnějším zkoumání. Přesto jde při srovnání s loňským modelem s 5,5" 2K rozlišením o ústupek.

Stran barevné věrnosti nemám žádné výhrady, barvy působí věrně, Alcatel to nijak nepřehání s kontrastem a ani sytostí a displej se mu zkrátka povedl. Pokud by vám živější barvy přeci jen chyběly, v nastavení si můžete sytost, kontrast či teplotu barev přizpůsobit.

Špičkové jsou rovněž pozorovací úhly panelu a Alcatel zapracoval i na hraničních hodnotách jasu. Ta nejvyšší plně dostačuje pro dobrou čitelnost na přímém slunci a tu nejnižší naopak oceníte například při čtení za tmy. V noci se může hodit i filtr modrého světla, díky kterému je obraz šetrnější na vaše oči. Stran displej zmíním i vychytávku, kdy se po otočení telefonem vzhůru nohama otočí i celý displej.

Hardware

Pokud čekáte s novou generací nárůst výkonu, čekáte špatně, naopak čistě benchmarkové výsledky jsou dokonce nepatrně nižší. Alcatel letos vyměnil lety prověřené Qualcommy za podobně výkonnou konkurenci od MediaTeku. Model Idol 5S nabídne osmijádrový procesor MediaTek Hellio P20 s první čtveřicí jader o taktu 2,35 GHz a druhou čtveřicí taktovanou na 1,64 GHz. Telefon díky grafice Mali-T880 dokáže rozjet i náročnější hry a při běžném a se záseky se při běžném použití prakticky nesetkáte. Přesto bych u nejvýše postaveného modelu očekával více, čemuž odpovídá i delší spouštění aplikací.

Telefon dostal do vínku 3 GB operační paměti ze kterých vám většinou zůstává volný 1 GB. Paměť oceníte zejména při větším multitaskingu, kdy můžete rychle přepínat mezi spuštěnými aplikaci bez nutnosti jejich opětovného spouštění. Vnitřní paměť 32 GB je pro nenáročného uživatele jistě dostatečná hodnota, přestože po prvním spuštění si musíte 11 GB odečíst. Zamrzí možná jen průměrné rychlosti úložiště které se pohybují kolem 125 MB/s při čtení a 46 MB/s při zápise.

Benchmark AnTuTu 6.2.7

Celkové skóre: 60 730​ bodů

  • 3D: 11 576
  • UX: 26 762
  • CPU: 18 472
  • RAM: 3 920

Náročnější uživatelé pak mohou sáhnout po paměťové kartě s kapacitou až 256 GB, kterou můžete po na formátování použít případně i jako primární úložiště telefonu.

Po stránce konektivity také nemám žádné výhrady, nechybí zde podpora LTE, pyšnit se může i podporou technologií volání skrze LTE (VoLTE) a Wi-Fi (VoWiFi), ale zde samozřejmě záleží hlavně na podpory ze strany mobilních operátorů. Připojení Wi-Fi zde můžete provozovat i na moderním standardu 802.11ac a v hustě zabydlených oblastech potěší i podpora pásma 5 GHz ke standardním 2,4 GHz.

Samozřejmostí je pak podpora Bluetooth 4.2 nebo FM rádia. Zamrzí však absence NFC a pro někoho může být problém i to, že se telefon u nás prodává pouze v Single SIM variantě. Z drátové konektivity pak můžete využít 3,5mm jack konektor pro připojení sluchátek, případně USB-C port s podporou OTG. Ze senzorové výbavy se pak může hodit elektronický kompas či GPS s bleskovou a přesnou fixací polohy. Jenom použitá čtečka otisků prstů na zádech patří ve srovnání s konkurencí spíše k těm pomalejším a někdy zafunguje až na druhý pokus.

Výdrž baterie

Přehrávání Full HD videa (Wi-Fi, 100% jas):

  • 6 hodin a 54 minut

Surfování na webu přes Wi-Fi (50% jas):

  • 7 hodin a 32 minut 

Nabíjení z 0% na 100%:

  • 1 hodina a 43 minut

Antutu Battery Test:

  • 7 407 bodů

Idol 5S dostal naděleno do vínku 2 850mAh baterii, což je jen o nepatrný chloupek (50 mAh) více, než má jeho výkonnostně odlehčený bratříček Idol 5. Jeden den sice telefon bez výjimky zvládne i při náročnějším provozu, ale na výdrž dvou dnů už to chce opravdu trochu snahy a odříkání. Většinou je jeho konečnou metou poledne druhého dne. Průměrně dopadl i při zátěžovém testu při přehrávání videa a surfování na webu. Nabíjení skrze originální 10 W adaptér trvá průměrně kolem 1 hodiny a 45 minut.

Hlavním benefitem řady Idol a tedy i modelu 5S jsou stereo repráčky. Ty se v tomto případě pyšní výkonem 7,2W (2× 3,6W) a nabídnou velice dospělý projev s vysokou maximální hlasitostí, dostatečnou porcí basů a výraznějšími výškami a vyrovnanými středy. Přesto například při porovnání se stereo repráčky vyšší konkurence o krůček ztrácí zejména v živosti projevu. Ještě více však potěší přibalená JBL sluchátka, které v dané cenové kategorii telefonů patří k nadprůměru.

Software

K upravení dle libosti. Na Alcatel A7 výrobce předinstaloval operační systém Android 7.0 Nougat. S grafickou stránkou si ale moc starosti nedělal a vše nechal na Googlu. Pokud, si však přeci jen chcete systém nějak ozvláštnit, je zde obchod s motivy, který vaši plochu změní k nepoznání úpravou ikonek aplikací.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka prostředí a nabídka nastavení

Alcatel do systému přidal také spoustu zbytečných aplikací, které jsou redundantní s těmi od Googlu. Tím mám na mysli například vlastní správce souborů, webový prohlížeč, hudební přehrávač či rovnou trojice různých obchodů pro tapety, aplikace či hry. Bohužel je nelze odinstalovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Předinstalované aplikace

Na druhou stranu je tu i spousta užitečných aplikací jako upravená galerii fotek, přehledný mailový klient, počasí nebo bezpečnostní aplikaci Phone Guard, která telefon chrání před viry a dá se v ní i přizpůsobit chování aplikací, optimalizovat úložiště či diagnostikovat hardwarové prvky telefonu. Pro práci pak oceníte předinstalovaný kancelářský balík WPS Office.

Fotoaparát

Stran fototechniky Alcatel 5S není žádný zázrak. Použitý 12 Mpx snímač se světelností f/2.0 je typický představitel střední třídy. Ve dne totiž stejně jako jiní konkurenti fotí velmi obstojně. Fotky jsou živé, ostré a plné detailů. Velmi povedené jsou například makro snímky. Pozor si musíte dávat pouze na protisvětlo, které fotku v automatickém režimu dokáže naprosto pokazit, jako tomu je na ukázkové fotografii.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie

Největším problémem jsou však noční fotky, kde kvalita rapidně klesá skoro až na úroveň levných telefonů. Senzor sice dokáže pobrat dostatek světla pro zachycení objektů na scéně, ovšem na úkor vysokého šumu. Nehledě na to, že s klesajícím světlem přestává správně fungovat i automatické ostření, takže snímky jsou často velmi rozmazané. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu

Aplikace fotoaparátu je stejná jako u ostatních Alcatelů, co jsme v posledních měsících testovali, ovšem u modelu 5S díky vyššímu výkonu dostaly prostor i nové režimy jako jsou zpomalená videa (120 fps při 480p), 360° fotografie, Cinemagraph pro pořizování živých fotografií nebo světelné stopa, kdy díky dlouhé expozici lze malovat světlem. Pokročilí uživatelé mohou sáhnout i po manuálním režimu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázková selfie

Pro milovníky selfie je zde připravena 8 MPx přední kamerka rovněž se světelností f/2.0, která je navíc doplněna o LED blesk. Fotky jsou dostatečně ostré, detailní a rozhodně se s nimi nemusíte bát pochlubit na sociálních sítích. Při použití blesku oceníte i kvalitu nočních fotografií.

Telefon samozřejmě zvládne natáčet i videa, a to ve Full HD rozlišení při 30 snímcích. Video hodně kazí slabší detaily i ostrost, nicméně oceňuji dobrou práci elektronické stabilizace, která obraz udržuje plynulý i při prudčích pohybech. Benefitem je i schopnost natáčet zpomalená videa, bohužel pouze při rozlišení 640 × 480 pixelů.

Hodnocení: 72%

Alcatel Idol 5S je celkově povedený telefon se skvělým designem a špičkovým zpracováním, který se pokouší zahrát na vaši hudební notu zejména stereo reproduktory s vytříbeným zvukovým projevem. Dolů ho však táhne průměrná výbava a slabší fotoaparát. 

Telefon se v českých obchodech prodává za cenu přibližně 9 000 Kč, což je vzhledem k jeho výbavě poměrně sebevědomá částka. O to horší je, že spolu s ním Alcatel vypustil do prodeje i model Idol 5, který s téměř totožným designem, trochu odlehčenou výbavou a bez stereo reproduktorů startuje s cenou přibližně na polovině. Ačkoliv vyšší model má své kvality, troufám si říci, že většina uživatelů stejně raději sáhne po základní verzi.

Těžké to bude mít i díky vyzbrojené konkurenci. Naprosto přímým soupeřem mu bude o 500 Kč levnější Samsung Galaxy A5 (2017), který jako by z oka vypadl loňskému vlajkovému modelu Galaxy S7. Nabídne srovnatelnou výbavu, ovšem vyšší kapacitu baterie a hlavně odolnosti vůči vodě a prachu (IP68). Za stejnou cenu seženete i velice povedený loňský Honor 8, který stále nepatří do starého železa. Pokud vám nevadí o trochu větší úhlopříčka, nemusí být špatnou koupí ani Xiaomi Mi A1 s podobnou výbavou a čistým Androidem 8.0 s aktualizacemi přímo od Googlu.

Alcatel Idol 5S
rozměry a hmotnost: 148 × 73 × 7,5 mm, 155 g
displej: 5,2", kapacitní LTPS LCD, 1 080 × 1 920, 424 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2, GPS
paměť: 32 GB, microSDXC (256 GB), RAM: 3 GB, baterie: 2 850 mAh
procesor: Mediatek MT6757 (Helio P20) (8× Cortex-A53, 2 GHz, 16nm)
operační systém: Google Android 7 (Nougat)
fotoaparát: 12MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
42 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Verdikt: Skvěle zpracovaný smartphone, který se za prémiovým designem a špičkovým zvukem snaží zakrýt průměrnou výbavu.

Plusy:

  • Špičkové zpracování a design
  • Kvalitní stereo reproduktory
  • Displej s věrnými barvami
  • Sluchátka JBL v balení
  • Funguje tak, i vzhůru nohama

Minusy:

  • Cena
  • Průměrná výbava
  • Slabý fotoaparát
  • Absence NFC

Témata článku: Alcatel, , , , , , , , , , , , , , , Alcatel Idol 5S, Špičkové zpracování, Barevná věrnost, Výška, Marketingový slogan, Vysoká ambice, Reproduktor, Displejová část, Single SIM, Dlouhá expozice,