Alcatel Idol Alpha: alfasamec ve smokingu [recenze]

Jeden z nejkrásnější telefonů, který za poslední dobu dorazil do redakce, má své mouchy. Za skvělý design mu ale odpustíte vše.
Kapitoly článku

Zkuste na chvíli zapomenout na výsledky benchmarků, zkoumání hardwarových parametrů a zaměřte se na design. O ten tady jde v první řadě a samotný Alcatel se tím vůbec netají. Idol Alpha bych přirovnal k luxusnímu cestovnímu vozu, který budí obdiv, i když jen stojí na parkovišti. Nikdo se neptá, kolik má koní, jak rychle to zvládne z nuly na stovku nebo kolik spolyká benzínu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Alcatel Onetouch Idol Alpha ve zlaté barvě

Stejné je to i zde. Alpha není nejvýkonnější, nemá nejlepší foťák a nemá mamutí výdrž. Vlastně možná ani není praktická, ale to je úplně jedno. Tento stroj má být potěchou hlavně pro oko a to se mu skutečně daří. Telefon je ideálním kandidátem pro takzvaný „spontánní nákup“, kdy jdete do supermarketu s elektronikou pro novou žehličku a odcházíte se smartphonem jako je Alpha.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Alcatel Onetouch Idol Alpha v šedomodré barvě

Po prvních minutách:

  • Telefon zabalený do dózy jako parfém jsme tu ještě neměli.
  • Zpracování je opravdu špičkové, Alcatel si dal záležet.
  • To průhledné na vrchním a spodním okraji je sklo nebo plast?
  • Záda sice nejsou kovová, ale barevně zcela ladí s rámem.
  • HD rozlišení displeji s touto úhlopříčkou bohatě stačí

Alcatel One Touch Idol Alpha
6032X
rozměry a hmotnost: 138 × 67 × 7,5 mm, 117 g
displej: 4,7", kapacitní TFT LCD, 720 × 1 280, 312 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 000 mAh
procesor: Mediatek MT6589 (4× Cortex-A7, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
27 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Poklad v plechovce

Už první setkání s mobilem je netradiční, žádná papírová krabice, plastové cosi nebo něco podobného. Alpha se vám do rukou dostane v plechové dóze, která je vyvedená v barvě telefonu. Na výběr máte poměrně běžnou kovově šedou, anebo zlatou champagne, která přišla do redakce nám. V plechovce na vás číhá o něco méně luxusní plastová výplň, ve které je schovaný samotný telefon a kompletní příslušenství.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Netradiční balení ve tvaru válce a v něm obvyklé příslušenství s redukcí jack-microUSB navíc

Hned při prvním uchopení do rukou budete velmi mile překvapeni malou hmotností, jen 117 g, což je na úhlopříčku 4,7“ prostě paráda. Kolem dokola telefonu máte hliníkový rám, který působí na dotyk luxusně a velmi příjemně. Zajímavý je také tvar rámu, který je při pohledu z boku zkosený, což je dle výrobce technologicky náročné na výrobu, z pohledu běžného smrtelníka to ale vypadá hlavně efektně.

Do rámu je vložený displej 4,7“ s rozlišením 1 280 × 720 bodů, jemnost displeje je více než dostačující a navíc má díky IPS technologii skvělé pozorovací úhly a krásně živé barvy. Chválíme Alcatel za použití oleofobní vrstvy, díky které nebudete tak často muset používat leštící hadřík. Nad displejem pod krycím sklem ještě uvidíte telefonní reproduktor, přední kameru a nezbytná čidla.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V pase telefon měří 7,5 mm, patří k velmi štíhlým modelům

To zajímavější je ale ještě o něco výš. Průhledný oblouček, o kterém výrobce uvádí, že je skleněný, nám ale přijde spíše z plastu, vypadá na pohled zajímavě. Oko na něm ale necháte v okamžiku, kdy dáte telefon na nabíječku nebo vám přijde nějaká notifikace. Průhlednou plochu prosvítí bílé LEDky. Tento efekt je hodně povedený a netradiční.

Výjimečně jen jedna SIM

Podobné řešení najdete také ve spodní části, i sem výrobce vložil průhledný materiál, který má v sobě navíc piktogramy známých androidových tlačítek. Ty nejsou na povrchu, ale uvnitř průhledné části a světelná show opět funguje na výbornou. Malá zrada na vás čeká v okamžiku, kdy budete chtít tlačítko zmáčknout, protože se nestane nic. Snímače jsou totiž v krycím skle v černé části pod displejem. Naštěstí stačí několik minut a přijde vám to úplně samozřejmé.

Jako jeden z mála je tento Alcatel jednosimkový a bohužel bez možnosti rozšíření paměťovou kartou. První z daní za to, že telefon je nerozebiratelný monolit a celou vrchní a spodní hranu má „zablokovanou“ průhlednými plochami. MicroSIM budete vkládat do šuplíku na levém boku, zde najdete i nabíjecí microUSB.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Idol Alpha je na bocích opravdu průhledný a v ruce mu to sluší

Na celém těle nenajdete 3,5mm jack, což je daní za design číslo dvě. V balení najdete sluchátka s klasickým jackem, která se přes redukci zapojují do microUSB. Redukce je v balení taktéž přítomna, takže se zase tolik neděje. Zkrátka v jednom okamžiku nebudete moci dobíjet a poslouchat hudbu.

Fyzická tlačítka pro zapnutí přístroje a regulaci hlasitosti jsou kovová a najdete je na pravém boku. Záda mají stejnou barvu jako kovový rám, ale jsou vyrobena z matného plastu a při hrubším zacházení mírně pruží. Celkově nekazí dobrý dojem z designu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekDetailní snímky potvrzují precizní zpracování

Alcatel tentokrát (na rozdíl od modelu Idol X) použil nevyčnívající čočku foťáku a bohužel se to také odrazilo na kvalitě fotografií. Foťáku asistuje přisvětlovací LED a sekundární mikrofon na odšumnění hovoru, který při natáčení videa slouží jako primární. Úplně vespod zad uvidíte mřížku, skrze kterou na vás hraje hlasitý monofonní reproduktor. Ten je sám o sobě docela hlasitý, ale při položení telefonu na záda jej hodně utlumíte.

Témata článku: Alcatel, , , , , Alcatel One Touch Idol, Alcatel One Touch Idol Alpha, Nejlepší foťák, Známý android, Zrada, Nestandardní chování, Alfa, Světelná show, Krásný design, Výrobce těch, Hardwarový parametr, Průhledný materiál, Závěrečné hodnocení, Papírová krabice, Ideální kandidát, První uchopení, Obvyklé příslušenství, Použitý android, Mamutí výdrž, Parfém,