Alcatel One Touch 311: francouzská baculka (test)

První dojmy z mobilu One Touch 311 francouzského Alcatelu jsme zveřejnili zhruba před týdnem. Jde o zajímavý mobil, který funkčně vychází z OT 511 a který je funkčně o něco málo chudší. Jaký je, co umí a jaké jsou důvody k jeho koupi?

Prostě kulaťoučký

Alcatel One Touch 311 vychází funkčně z modelové řady OT 30x a zároveň přejímá některé drobnosti ze svého lépe vybaveného a dražšího brášky One Touch 511. Hlavní rozdíl je ale ve vzhledu, velikosti a hmotnosti - OT 311 váží 99 gramů, zatímco OT 511 jen 75 g. OT 311 je také podstatně kulatější než 511 a také větší (výška 103 oproti 97 mm, šířka 44 oproti 42 mm a tloušťka 24 oproti 20 mm). Věřte, že ve skutečnosti mobil vypadá lépe než na obrázcích. Dobře se drží v ruce, protože zadní strana není plochá, ale příjemně vyboulená. Ačkoliv je mobil těžší než OT 511, stále má nižší hmotnost než podobné mobily konkurenčních značek (např. Nokia 3330 váží okolo 130 g, Siemens C45 107 g). Mimochodem, baterie typu Ni-MH s kapacitou 700 mAh je stejná jako v mobilu Siemens A35/36, což nás jen utvrzuje v tom, že mobily na zakázku vyrábí třeba jen jedna firma (např. Flextronics).

Ačkoliv stříbrné části nejsou z kovu (OT 511 má přední kryt z hliníku), mobil nepůsobí na dotek nijak plastově. Přední kryty jsou výměnné, nevyměňuje se však celý kryt, ale pouze jeho barevná část. Zvláštní ale je, že se tlačítka nedají vyměnit - jsou k mobilu přidělána napevno. I přes několikerou výměnu krytu nikde nic nevrže a neskřípe, stejně tak zadní kryt na baterii zatím vypadá, že nebude v budoucnu příliš vrzat ani při častých výměnách karet SIM.

Jako starší bratr

Displej mobilu má stejné rozměry jako u OT 511, zobrazí tedy maximálně šest řádků. Má opět klasické žlutooranžové podsvícení jako starší mobily s nulou uprostřed. Podsvícení je opravdu velmi dobré a silné a má dvě úrovně. Slabší podsvícení dokáže prodloužit pohotovostní dobu mobilu na jedno nabití. Upravit lze i kontrast, díky čemuž je displej velmi dobře čitelný, a to i na jasném slunci. Pokud se vám písmena v menu zdají příliš malá, můžete si zapnout funkci zoom, která je zvětší. V pohotovostním stavu vidíte na displeji čas, datum, stav baterie, úroveň signálu, název operátora a případně obrázek, kterých je v paměti mobilu dvacet. Další si můžete nechat poslat z webu nebo textovkou.

Poznámka: Rychlost odezvy displeje je oproti OT 511 o poznání lepší a celkově mám z displeje a jeho kvality podstatně lepší pocit než u jeho menšího brášky.

   

Rozcestník

Mobil se ovládá naprosto totožně jako u OT 511. K dispozici máte dvě funkční tlačítka, mezi kterými je třísměrový joystick DriveKey. Levé tlačítko slouží ke korekci textu a k návratu v menu o úroveň zpět, pravé pak ke zvednutí a položení hovoru. Stejně jako u všech Alcatelů i zde můžete při vyzvánění prvním stiskem tlačítka C ztlumit zvonění a dalším stiskem hovor odmítnout.

Kvalita joysticku je oproti OT 30x a OT 511 podle mého názoru vyšší. Joystick je pevný, nemá žádnou zbytečnou vůli, jeho stisk je jistý. Ovládat jím mobil je opravdu pohodlné, protože dělá přesně to, co potřebujete, což se o starších modelech příliš říct nedalo. Škoda jen, že joystick není pětisměrový; pohybem vlevo by se totiž mohl uživatel vrátit o úroveň zpět a nemusel by mačkat céčko.

Klávesy jsou z tvrdého materiálu, není to žádná guma jako u modelů OT 30x. Stisk tlačítka je doprovázen slyšitelným cvaknutím, tlačítka by mohla být snad jen trošku méně tuhá. Na každý pád se na klávesnici píše lépe než na OT 501; možná se vám zdá, že třistajedenáctku příliš vychvaluji a že není možné, aby levnější mobil byl lepší než dražší model, ale je to tak.

Snadná orientace

Menu je stejné jako u OT 511 a stejně se také ovládá. To je určitě plus a jak se zdá, Alcatel se snaží stejně jako ostatní výrobci mobilů svoje ovládání u všech modelů unifikovat, aby uživatelům nečinilo potíže přecházet mezi jednotlivými modely značky. Menu je rozděleno na dvě části, Služby a (hlavní) Menu. Do rozcestníku se dostanete stiskem joysticku. V menu Služby najdete wapový prohlížeč, menu SIM Toolkitu a případně servisní čísla (např. na kartách SIM Paegasu). V hlavním menu jsou pak všechny ostatní funkce.

Stejně jako u všech starších Alcatelů si i zde můžete vytvořit vlastní záložky, resp. přesunout do hlavní nabídky nejvíce používané položky. Stačí, když na dané položce podržíte číselnou klávesu, která určí pořadí v menu. Pokud budete později chtít vlastní položku z menu odstranit, podržíte na ní nulu.

Poznámka: Myslím ale, že používat vlastní záložky není nutné, protože menu je uděláno tak, aby všechny důležité funkce byly přístupné na dva nebo tři kliky.

Novinkou v menu je položka Moje volby, ve kterém si nastavíte vyzvánění, logo na úvodním displeji, rychlou volbu telefonních čísel apod. Můžete zde také „vylovit“ ikony a melodie, které vám někdo pošle v textovce, a které si pak můžete uložit do paměti a následně použít.

   

Třistajedenáctka podědila po OT 511 i menu Události, v němž se shromažďuje všechno, co prošvihnete. Dojdou-li vám v době vaší nepřítomnosti nějaké zprávy, případně budete mít zmeškaný hovor, přesune se položka Události na první místo v menu a vy se do ní dostanete hned po stisku joysticku.

Tip: Pokud podržíte v pohotovostním stavu pětku, zapnete a naopak vypnete vibrace. Stejný fígl funguje i u OT 511 a nahrazuje pohodlné funkční tlačítko, které měly modely OT 501 a 701. Zapnutí vibrací se také nachází přímo v hlavním menu, stejně jako položka Kredit - ta dobře poslouží majitelům předplacené karty Go.

Seznam

Telefonní seznam v OT 311 je stejný jako u OT 511, nemá tedy vlastní paměť. Všechna čísla se ukládají na SIM, i přesto lze ke každému jménu přiřadit tři čísla (domů, mobil a do práce). Tehdy se na kartu SIM uloží dané jméno tolikrát, kolik čísel jste zadali. Bohužel stejně jako starší modely umí zobrazit pouze prvních dvanáct písmen jména (další dva znaky jsou pravděpodobně použity k identifikaci typu čísla a skupiny). Jména můžete rozdělit do tří skupin (osobní, pracovní, jiné), kterým lze přiřadit různá zvonění. Podle skupin lze kontakty také řadit. Je trošku škoda, že OT 311 neumí hlasově vytáčet jména jako OT 511. Nevýhodou je pomalejší přístup do seznamu a pomalé vyhledávání položek - zejména tehdy, když je karta SIM plná.

Tip: Do seznamu se dostanete stiskem joysticku dolů v pohotovostním stavu.

 

Zprávičky s českou Zi

I na zprávách nenajdete nic nového, pokud jste předtím měli již v ruce OT 511. Všechny zprávy jsou rozděleny na přečtené a nepřečtené, a ty pak dále na odeslané, neodeslané a doručené. U každé složky je navíc vždy zobrazen počet zpráv v ní, což podstatně zlepšuje orientaci. Co ale považuji téměř za hřích, že mobil nemá vlastní paměť na textovky. Důvod opravdu nechápu - většina současných karet (Paegas, Eurotel) má paměť jen na deset SMS, což je opravdu málo. Kdyby tu alespoň byla možnost textovky hromadně mazat, případně aby se samy likvidovaly od nejstarších.

Tip: Do menu zpráv se dostanete stiskem joysticku nahoru v pohotovostním stavu.

Také mě mrzí, že při psaní textovek je písmo tak velké, že se zobrazí jen tři řádky se zhruba desítkou písmen na řádek. Pří čtení jich ale máte k dispozici pět, což je docela nepoměr; zde by se hodila funkce zoom - kdo si chce písmo zmenšit, měl by možnost. Psát můžete i pomocí technologie Zi, o které jsem velmi podrobně psal na začátku listopadu; vše, co platí pro OT 511 platí i pro tento model.

Mobil také plně podporuje plně standard EMS stejně jako mobily Ericsson. Pokud si např. pošlete ikonu, kterou si nakreslíte v editoru mobilu Ericsson, dojde vám tatáž ikona na OT 311 (i na OT 511). Stejně tak můžete posílat melodie, zde se jedná pouze o předdefinovaných deset vyzvánění podle standardu EMS. Ovšem např. z Ericssonu můžete dostat i melodii, která byla přímo na Ericssonu složena a Alcatel ji v pohodě přehraje. Výborná je možnost přidat si obrázky došlé v textovce do seznamu log, které si pak můžete zobrazit na displeji.

 

Poznámka: Kromě standardních obrázků EMS podporuje Alcatel také vlastní, proprietární standard, který umožňuje zasílat podstatně větší obrázky, a to i z webu.

Pošlete si přání k narozeninám

Mobil má pamatováka na deset různých událostí, ke kterým lze přiřadit zvonění v daný den a hodinu. Jde o běžné schůzky, narozeniny a budíček. Alarm se může opakovat denně, týdně, případně se ozvat pouze jednou. U schůzky může být navíc odeslána textová zpráva na zvolené číslo s daným textem - můžete si tak např. poslat e-mail nebo textovku na jiné mobilní číslo. Docela praktické. To samé je možné udělat i u narozenin - zde můžete rovnou předvyplnit narozeninové blahopřání a o více se už nemusíte starat. Mobil ho za vás sám odešle v nastavený čas.

S WAPem rychle k informacím

Protože OT 311 nemá GPRS, můžete wapovat pouze přes klasická data. Není zde ani datový konektor, takže datové přenosy se hodí opravdu jenom k tomuto účelu. Prohlížeč je stejný jako u modelu OT 511, žádné novinky se nekonají; prohlížeč najdete v menu Služby. Výhodou oproti modelům řady 30x je to, že se WAP po spuštění nezačne ihned připojovat, ale ukáže se stručné menu, v němž můžete přímo přejít na domácí stránku, na zadanou adresu, případně editovat profily. Do menu prohlížeče se ale už dostanete jen tehdy, když jste připojeni, případně jste v režimu offline - to zůstává stejné jako u starších modelů.

Co se nikam nevešlo

  • Mobil můžete nastavit tak, aby se za určitý časový interval vypnul. Bohužel, nelze nastavit přesný čas, ale dobu - za hodinu, 12 a 24 hodin. Tím se tato funkce stává nepříliš použitelnou.
  • Pokud neradi zamykáte manuálně klávesnici (podržíte mřížku), můžete si nastavit automatiku. Klávesnice se pak vypne za několik desítek sekund nepoužívání mobilu. 
  • Mobilu nechybí kvalitní hlasité handsfree, které dokáže v autě nahradit pevnou sadu nebo bondovku. V tom případě je také možné nastavit automatické zvednutí hovoru, takže pokud vám někdo bude v autě volat, nemusíte na mobil ani sáhnout.
  • K mobilu lze připojit speciální bondovku Alcatelu, která vám umožní poslouchat rádio. Recenzi této bondovky najdete ve starším článku na MobilManii.

     

Chudší příbuzný

Protože OT 311 vychází funkčně z OT 511, uvedu pro snadnou a rychlou orientaci funkce, které tato novinka nemá. Především chybí polyfonické melodie a hezké, samplované zvuky. Najdete zde jen obyčejný „buzzer“, který vyluzuje tóny podobné těm z modelové řady 30x. Skladatel tu ale zůstal, takže si můžete udělat i několik vlastních písniček. Obejít se budete muset ale také bez hlasového záznamníku stejně jako bez hlasového vytáčení a her. Kvůli absenci záznamníku také není možné nahrát vlastní vyzvánění přes mikrofon. Vzhledem k tomu, do jakého segmentu trhu mobil míří, myslím, že hry tu klidně mohly zůstat.

Vyplatí se?

Pokud vám postačuje baterie typu Ni-MH, nevyžadujete polyfonické zvonění a další výše zmíněné funkce, bohatě vám postačí OT 311. I když je pětsetjedenáctka o něco menší a o dost lehčí, mě samotnému se mi OT 311 líbí více; je totiž hezčí, kulatější a lépe se drží v ruce. I když GPRS pro wapování zatím nevyužívá příliš mnoho lidí, absence této funkce v mobilu trošku zamrzí. GPRS už totiž nabízí i předplacená karta Eurotel Go a ten, kdo si wapování přes GPRS zkusil, se už těžko k běžným datům vrátí. Navíc mohlo být GPRS konkurenční výhodou do budoucna.

I přes zmíněné výtky má OT 311 všechno podstatné, co běžný a nenáročný uživatel potřebuje - umí volat a posílat textovky. Pokud chcete používat mobil značky Alcatel, záleží jen na vás, zda si vyberete malinký OT 511 nebo větší, ale levnější model One Touch 311. Současná cena OT 311 v Twistu je 5499 Kč, v Go 6495 Kč. A Eurotel bezesporu za chvíli zlevní...

Podrobné informace o mobilu najdete v naší databázi.

 

Diskuze (64) Další článek: Jaké vánoční sady Go lze u Eurotelu koupit za poukázku?

Témata článku: Alcatel, , Alcatel One Touch 311, Alcatel One Touch 511, Nokia 3330, Siemens A35/A36, Siemens C45, F +, Automatické zvednutí, One Touch, Snadná orientace, Standardní obraz, Francouz, Test